Hatalmas fejlesztés zárult le Bonyhádon: évente több száz gólyát menthetnek így meg

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas fejlesztés zárult le Bonyhádon: évente több száz gólyát menthetnek így meg

Újabb beruházást valósított meg az E.ON, ezúttal a bonyhádi mesterséges tó környékén alakították a hálózatot madárbaráttá annak érdekében, hogy a jövőben a fehér gólyák még nagyobb biztonságban legyenek. A cég kiemelt prioritásként kezeli az élővilág védelmét, a természeti környezet megóvását. 2019-ben stratégiai döntést hozott az energiacég, melynek értelmében csak madárbarát hálózatot épít és a már meglévő infrastruktúráit folyamatosan védetté alakítja.

Ennek részeként idén 300 hálózati ponton végeznek el fontos módosításokat a gólyák és más ragadozómadarak biztonsága érdekében: gólyafészek-tartók kihelyezésével, a megrongálódott fészektartók javításával, madárbarát hálózati átalakításokkal és innovatív madárvédelmi eszközökkel biztosítják a madarak védelmét.

A fehér gólyák augusztus végén, szeptember elején indulnak vissza Afrikába, miután fiókáik már kellően megerősödtek a több mint 12 ezer kilométeres útra. Vonulásuk során időnként megállnak egy-két napra pihenni táplálékban gazdag élőhelyeken. Madárvédő szakemberek azt tapasztalták, hogy augusztus környékén csapatostól jelennek meg Bonyhádon a város mesterségesen kialakított csapadékvíz-tározója mellett. Két évvel ezelőtt egyszerre 100-120 gólyát figyeltek meg a tó partján, és akiknek nem jutott hely a környék háztetőin, kéményein, azok többedmagukkal az oszlopokon éjszakáztak. Azért, hogy az idei gyülekező során az oszlopokon pihenést teljesen biztonságossá tegye, a cég azok átalakítása mellett döntött.

A Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereinek bevonásával választották ki a beruházáshoz szükséges madárbarát eszközöket. Az oszlop tetején futó vezetékeket az oszlop alá forgatták, az oszlopok tetejére madárkiülőket helyeztek el. Az oszlopok feszítőszigetelőit hosszabb, 780 mm-es kompozit szigetelőkre cserélték, hogy a madarak a szárnyukkal ne érjék el többé a veszélyes pontokat. Burkolt áramkötéseket alkalmaztak és a régi oszlopkapcsolók mindegyikét madárbarátra cserélték. Három oszlopközben, 180 méter hosszan a légvezetéket földkábelre cserélték, így az Afrikába tartó gólyák most már biztonságosan pihenhetnek hosszú útjuk előtt a bonyhádi tó partján.

A munkálatok július elején kezdődtek, és augusztusban fejeződtek be, a beruházás értéke 2 millió forint. A fejlesztések miatt augusztus 18-án pénteken Bonyhád 180 háztartásában több órára szünetelt az áramszolgáltatás a gólyák jövőbeni biztonsága érdekében, a cégköszöni a környéken élők türelmét és megértését.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eon

madárvédelem

madárbarát

fejlesztés

bonyhád