Rekordokkal folytatódott a nyár, de mi jön most? Hétvégén újra kiakad a hőmérő, vagy megázunk?

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Rekordokkal folytatódott a nyár, de mi jön most? Hétvégén újra kiakad a hőmérő, vagy megázunk?

Szeptemberben is folytatódott a nyár: a hónap első 13 napján napközben országos átlagban 28,3 Celsius-fokig melegedett a levegő, ami a második legmagasabb a 20. század eleje óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Aktuálisan pedig a Kárpát-medence időjárását szombat estig magasnyomás, valamint a magasban található, gyengülő légörvény együttesen alakítja.

A Dunántúlon napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. Pénteken keleten, szombaton pedig már középen is előfordulhatnak tartósabban felhős tájak, arrafelé elszórt jelleggel záporok, északkeleten néhány zivatar is kialakulhat. Az északkeleti szél pénteken az Alföldön és az Északi-középhegységben élénk, olykor erős lesz. Szombaton már többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Hétvégén újra jön a 30 fok

Hétvégén sok napsütésben lesz részünk, a gomolyfelhőkből szombaton főként keleten és az Északi-középhegységben alakulhat ki helyenként futó zápor, esteleg zivatar, vasárnap csak néhol lehet konvektív csapadék. Déliesre forduló áramlással ismét melegebb levegő érkezik fölénk, a maximumok szombaton 24 és 29, vasárnap 25 és 31 fok között alakulnak, írja az Időkép.

Így alakult eddig a szeptember

Augusztus végével nem ért véget a nyári idő, folytatódott szeptemberben, és a hónap első 13 napjának középhőmérséklete országosan is 20,2 fok volt, ami a nyolcadik legmelegebb 1901 óta. Hozzátették: a derült időjárás miatt nagy volt a napi hőingadozás, éjjel már inkább le is tudott hűlni a levegő, ezért a 12,7 fokos átlagos minimumérték nem kiemelkedő.

Napközben viszont országos átlagban szeptember 1. és 13. között 28,3 fokig melegedett a levegő, ez a második legmagasabb érték a 20. század eleje óta, és csak 0,1 fokkal maradt el az 1954. évitől - jegyezték meg.

A meteorológiai szolgálat elemzésében azt írta, a legjelentősebb kánikula szeptember 10. után az 1947-es évben fordult elő. Akkor annyira tartós hőség volt, hogy a szeptember második dekádjának - azaz szeptember 11. és 20. között - átlagos maximuma is megközelítette a 32 fokot, csaknem 4 fokkal meghaladva a második legmagasabb, 2011. évi értéket.

Az aktuális előrejelzések alapján a következő napokon is maradnak a nyárias hőmérsékletek, és ugyan az 1947-es értéket nem közelítik meg, idén szeptember középső harmada nagyon melegnek számít, várhatóan 27 és 28 fok közötti átlagos maximumhőmérséklettel - írták.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

előrejelzés

szeptember

rekord

zápor

melegfront