Szükség lehet a télikabátra? Így folytatódik itthon a hosszú hétvége időjárása

MTI   
  Megosztom
Szükség lehet a télikabátra? Így folytatódik itthon a hosszú hétvége időjárása

Továbbra is egy hatalmas kiterjedésű ciklon alakítja kontinensünk jelentős részének időjárását. Ennek az alacsonynyomású képződménynek hosszan elnyúló hullámzó frontrendszere a Brit-szigetektől egészen a Kelet-európai-síkságig terjed, a front mentén borult, csapadékos az idő. A Kárpát-medence időjárását a légörvényhez tartozó hullámzó hidegfront alakítja, szombaton nagyobb területen is csapadékos, borult idő várható, vasárnap azonban már a napsütés fog dominálni, és csak helyenként fordulhat elő zápor, néhol zivatar.

A legtöbb csapadékot a ciklon középpontjához közel, Anglia középső részéről jelentették, ott nagyrészt 40-50 mm esett, helyenként azonban a 70 mm-t is eléri a lehullott csapadék mennyisége. A ciklon hullámzó hidegfrontja mentén a labilis levegőben főként a Földközi-tenger térségében pattannak ki felhőszakadással járó zivatarok. Ennek a hidegfrontnak az előterében szokatlanul meleg, szubtrópusi eredetű levegő áramlik a kelet-európai területekre, a Balkán-félszigeten nem egy helyen a 30 fokot is meghaladja a csúcsérték. Ezzel szemben a Skandináv-félsziget fölött anticiklon terül el, melyhez nyugodt, napos, eseménytelen idő társul, a hőmérséklet arrafelé nagyobb területen a nappali órákban is 0 fok alatt marad.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főként a Tiszántúlon, illetve északnyugaton időnként elvékonyodhat a felhőzet. Több hullámban - legkisebb eséllyel északnyugaton és a Tiszántúlon - számíthatunk esőre, záporesőre, néhol zivatarra. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. Az éjszaka második felében délnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és csökken a felhőzet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 17 és 24 fok között valószínű.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

csapadék

front

előrejelzés

ciklon