Ezt a trükköt csak a virágboltosok ismerik? Így maradhat friss több napig a vágott virág

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a trükköt csak a virágboltosok ismerik? Így maradhat friss több napig a vágott virág

Ki ne szeretné, hogy virágok díszítsék otthonát? Gyakran az ajándékba kapott vagy frissen vásárolt virágcsokrok azonban megnehezítik a dolgunkat, és néhány nap alatt tönkremennek. A friss vágott virágok üde színfoltjai lehetnek a lakásnak, de megfelelő gondozás nélkül előfordulhat, hogy elhervadnak és idő előtt elpusztulnak. Most, hogy közeleg a Valentin-nap és sokan vásárolnak szerettüknek virágcsokrot, vagy szimplán csak néhány szál virágot, érdemes megtanulni, hogyan tarthatjuk a virágokat frissen és élénken! Ebben segítünk most.

A Grower Direct szakértői szerint van pár dolog, amire érdemes figyelni, hogy hosszabb legyen vázáinkban a vágott virágok élettartama.

Íme néhány tipp, hogy tovább gyönyörködhess virágaidban

1. Kezdj tiszta vázával és jó minőségű vízzel! A friss vágott virágok életében az egyik legnagyobb károsító tényező a baktériumok. A baktériumok és gombák mindenütt jelen vannak, és készen állnak arra, hogy belépjenek a szár vágott felületére és szaporodjanak. A tényleges bomlási tünetek megjelenése előtt a vízszállító szövetek sejtjei eltömődhetnek mikroorganizmusokkal, ami gátolhatja a vízfelvételt.

A növény gyökérrendszere szűrőként szolgál, hogy megakadályozza a szennyeződések, mikroorganizmusok és vegyi anyagok bejutását, és szabályozza a növény vízfelvevő képességét. Amikor a virágot levágják életfenntartó gyökérrendszeréről, elveszíti ezt a létfontosságú szűrőt. Ezért fontos, hogy mindig tiszta vízzel kezdjük a virág védelme és megőrzése érdekében.

Mindig meleg, tiszta vizet használjunk, mivel a legtöbb virág hatékonyabban veszi fel a meleg vizet, mint a hideget. A vázában használt víz tényleges minősége nagy szerepet játszik a virágok életciklusában, hiszen nem indegy milyen mértékben tartalmaz:

  • Nátriumot – Lágy vízben nagy koncentrációban, különösen sóval lágyítva, mérgező a rózsákra és a szegfűre.
  • Fluoridot – Számos közösségben adják az ivóvízhez a fogak egészsége érdekében. A fluor ártalmas a gerberára, a kardvirágra és a fréziára is.
  • Ásványi anyagokat – Sok területen az ivóvíz „keménynek” számít, és magas ásványianyag-tartalma van. Az oldott ásványi anyagok gátolhatják a virágszárak megfelelő hidratáló képességét.

2. Használj profi tápoldatokat! Amíg a virág a növényhez tapad, táplálékot kap, amely lehetővé teszi a növekedést és a fejlődést. A növényről levágva elveszti táplálék- és vízforrását. Bár könnyű megtalálni mindenféle otthoni receptet a szokásos háztartási termékekről, amelyekkel meghosszabbíthatják virágai élettartamát, sok mindenhez hasonlóan ezt is a legjobb szakemberre bízni.

Ápold virágaidat virágtápcsomaggal. A virágüzletek és szupermarketek előre csomagolt keverékeket árulnak az összes alapvető tartósítószerből, amelyek segítik a vágott virágok tartósságát. Ezek a virágtápcsomagok kiegyensúlyozott cukorkeveréket tartalmaznak a virágok táplálására, savanyítókat a víz pH-értékének szabályozására, valamint biocidot a káros baktériumok eltávolítására.

A legtöbben ezzel próbálkoznak házilag:

Készíts saját virágeledelt: virágos élelmiszercsomagok vásárlása helyett elkészítheted saját barkács recepted is.

  • A legnépszerűbb recept az, hogy a vázát három rész vízzel, egy rész Sprite-tal (a cukor miatt) és néhány csepp fehérítővel töltsd meg, hogy elpusztítsd a baktériumokat.
  • Egy másik elterjedt recept az, hogy két evőkanál almaecetet, két evőkanál cukrot és fél teáskanál fehérítőt keverünk egy literes váza vízbe.
  • +1 Lassítsd le a hervadást néhány csepp vodkával. Ha egy kis alkoholt adunk a vágott virágoknak, az valóban lelassíthatja öregedési folyamatukat. A vodkában lévő alkohol megakadályozza, hogy a virágok etiléngázt termeljenek, ami a virágok elhervadását okozza.

3. Vágd le a szárakat és távolítsd el a lombozatot! Hogy virágunk tovább tartson, vágjunk le a szárából pár centit. Mindig használjunk éles kést vagy metszőollót. A ferde vágás több szárterületet nyit meg a hidratálás érdekében, és megakadályozza, hogy a szár vége közvetlenül a váza alján feküdjön, ami akadályozza a víz áramlását.

Azokat a leveleket, amelyek a tartályban a vízvonal alatt lesznek, el kell távolítani . A vízben ülő levelek megromlanak és rothadnak. A pusztuló levelek jó táptalajt képeznek a baktériumok és gombák számára, amelyek eltömítik az érrendszert, megakadályozva a hidratációt, és végül halált okozva.

De ne távolítsuk el az összes levelet a szár hossza mentén, a virágoknak szükségük van a levelekre a hidratálási folyamat részeként. Mindig legyél „gyengéd” a levelek eltávolítása során, a szár felszínén lévő törések vagy hasadások olyan „nyílt sebek”, amelyekbe baktériumok juthatnak be.

4. Végül, de nem utolsósorban: naponta ellenőrizd a vízszintet, és szükség szerint töltsd fel! Ha a víz zavarossá válik, teljesen frissre kell cserélni. Ahogy a víz szintje csökken, a vázákat újra meg kell töltenie friss vízzel.

Íme, hogy csinálják a profik

Ha virágot kapunk ajándékba, érdemes a következő trükköt alkalmazni, hiszen így több napig is szép maradhat a virágunk.

@viragbuborek Hogy tudod minél tovább életben tartani a vágott virágokat? #otthonszépítés #otthondekor #vágottvirág #virág #otthontipp #otthonstílus ♬ LIMITS THE SKY - Mpax

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vágott virág

vágott virágok

szálas virág

virágcsokor

virág tartósítás