Szokatlan dolog törénik éppen vidéken: a meleg időjárás lehet az oka

MTI   
  Megosztom
Szokatlan dolog törénik éppen vidéken: a meleg időjárás lehet az oka

Az elmúlt hét enyhe időjárása miatt több növény is a tavasz beköszöntét érzi, a korai csonthéjasok nedvkeringése már északon, Miskolc térségében is megindult.

Az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete plusz 10 Celsius-fok körül alakult, ami 8-10 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos értéket. A múlt hét végén egy hullámzó frontrendszer hozott csapadékot, főleg a Dunántúl déli felétől az északkeleti országrészig terjedő sávban esett nagyobb mennyiségű eső.

A talaj szinte telített a felső egy méteres rétegben, inkább csak a Kisalföldön és a kevesebb esőt kapó délkeleten szikkadt a felszín közelében. Főleg az Alföldön még mindig vannak belvízfoltok. Az enyhe idő és az eső hatására a Tisza vízrendszerében árhullámok alakultak ki, így itt a belvizes terület kiterjedése nem csökken.

Az enyhe idő miatt a korai csonthéjasok nedvkeringése már az északi országrészben is megindult és megpattantak a rügyek, ez növeli a tavaszi fagykár veszélyét. Megjegyezték: a kajszi a rügypattanás fázisában mínusz 4 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy már ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

időjárás

növény

csonthéjas