Elárulta a hazai sztárkertész: ezt rengetegen elhibázzák kora tavasszal, végzetes lehet a termésre

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Elárulta a hazai sztárkertész: ezt rengetegen elhibázzák kora tavasszal, végzetes lehet a termésre

Idén, úgy tűnik már a februárt is tavaszi hónappá avatjuk. Amíg tart ez a ragyógó idő, érdemes szétnézni a kertünkben, és közelebbről is megvizsgálni, mi újság a gyümölcsfákkal! Hogyan álljunk neki a téli metszésnek, melyik fajtákat érdemes most formára igazítani? Szakember válaszolt kérdéseinkre.

A gondos hobbikertészek a téli metszést bizonyára már elvégezték, de akik még nem fogtak hozzá, ők sincsenek lekésve róla. De mielőtt nekiállnánk, előtte azért nézzük meg, melyek azok a növények, amiket ilyenkor februárban kell metszeni. A HelloVidék erről kérdezte Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnököt, aki pár gyakorlatias ötlettel is szolgált.

Ezek nem mások, mint az almatermésűek - ezek azok a növények, amiket ilyenkor februárban kell metszeni. Ebbe a csoportba soroljuk az almát, körtét, birset, naspolyát. Ezeket a gyümölcsöket mélynyugalmi állapotban kell metszenünk.

Mélynyugalom egy olyan állapot egy növény életében, amely a lombhullás befejezésével kezdődik, és egy genetikailag kódolt időszak. Ez azt jelenti, hogy fajonként és fajtánként is eltérő lehet a hossza, és míg a kényszernyugalmat általában a hőmérséklet oldja fel, erre nincs hatással. Mélynyugalomban a növényben nincs nedvkeringés, épp ezért nem is tud megfagyni.

- közölte Kósa Dániel, aki azt is tanácsolta a HelloVidék kertészkedő olvasóinak, hogy a metszést mindig olyan napokra időzítsük, amikor a napközbeni hőmérséklet 0°C felett van.

Fontos jó tanács még, hogy a metszés megkezdése előtt élezzük meg a szerszámokat, valamint több fa metszése esetében célszerű alkoholos fertőtlenítővel kezelni az eszközeinket két növény metszése között.

A koronaformáktól függően eltérő lehet a metszés is

Ahogy Kósa Dániel elmondta, jellemzően az almatermésűeknél a kombinált koronaforma jellemző, a metszés menetét ezen koronaforma kialakítása mentén vesszük végig:

A kombinált koronaforma, ahogy a neve is sejteti, két kialakulást ötvöz. Az első, amit ki kell alakítani, az egy álsudaras orsó, vagy ágemeletes koronaforma, amelyeken 2-3 emeletet alakítunk ki. Amennyiben ez megvalósult, utána kivágjuk a sudarat, és nem nevelünk a helyére álsudarat, ezt úgy nevezzük, hogy kikatlanozzuk. A tematikában a friss ültetéstől haladunk évente, valamint a kialakított koronaforma metszését vesszük végig.

Első azaz az ültetés évében, a fő feladat a drasztikusabb visszametszés, és az első ágemelet kialakítása. Ezt úgy tudjuk elvégezni, hogy a törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetsszük a fát, majd az itt kihajtott rügyekből alakítjuk ki az első ágemeletet. Erre 3-5 hajtásra lesz szükség, melyeket a térben egyenlő számban kell elhelyezni. Az első évben, valamint a második évben ezeknek a karoknak a metszése, alakítása a cél.

A második évben el kell kezdeni nevelni az álsudarat, amelyet körülbelül 80-100cm-re nevelünk, és ugyanúgy, ahogy az ültetéskor 4-6rüggyel felette metsszük. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a kívánt emeletszámot el nem érjük, majd a legvégén a katlanozáskor annyi a feladatunk, hogy kivágjuk a sudarat, de már nem nevelünk helyette másikat.

Egy koronakialakítás általában 4-6 évbe telik, ez alatt termőre fordul a fánk, és a kialakítás közben már tudunk betakarítani gyümölcséből.

A termő korú, valamint kialakított koronaforma esetén más a teendőnk

Ahogy Kósa Dániel a HelloVidéknek elmagyarázta, első körben szemrevételezzük a fát, megnézzük vannak e nem kívánatos meredeken feltörő visszahajtások, vagy sérült, elszáradt részek. Ezeket ki is vehetjük teljesen tőből. Minden egyes fajnál tudnunk kell, hogy mely hajtásokból alakulnak ki a termőrészek, és ezek arányára is figyelnünk kell, nehogy túl sok legyen, amivel aztán megboríthatjuk a fa termőegyensúlyát.

A második lépésben ezeket a hajtásokat válogatjuk, valamint a hosszabb hajtásokat vágjuk vissza. Ezeket úgy tegyük meg, hogy nagyjából a hajtás 1\3-ada kerüljön levágásra, maximum és indokolt esetben a fele. Az óvatosabb metszés azért fontos, mert minél drasztikusabb a metszés annál erősebb a következő évben a hajtásnövekedés.

Amikor idősödik a fánk, figyelnünk kell a termőkarok ifjítására, melyet szintén emeletenként egy-két kart, fánként maximum 2 emeletet ifjítsunk egyszerre. Ezt úgy végezzük el, hogy amikor kivesszük a termőkart, vagy karokat, akkor utána ne sokat metszünk már a fán. Mire a fa elér abba a korba, hogy ifjítani kelljen, addigra elérte a 12-15 éves kort. Ezért ezek már olyan vastag ágak, hogy nem a tövében kell elvágni, hanem inkább az alkarnyi ágaknál vágjuk vissza, és ott ifjítsunk.

- tanácsolta a kertészmérnök.

A metszés során fától függően szükség lesz metszőollóra, karos ollóra, nagyobb fáknál fűrészre. Abban az esetben, ha a metszési seb felülete nagyobb egy 100ft-osnál, akkor mindenképp használjunk sebkezelőt, mellyel lezárjuk a sebet, és így a kórokozók nem tudnak bejutni a növénybe.

A gyümölcsök másik kategóriája a csonthéjasok

Ezek közé soroljuk a kajszit, őszibarackot, szilvát, cseresznyét, és a meggyet. Ezeket pirosbimbós állapotban kell metszeni, mégpedig azért, mert a számukra legveszélyesebb betegségegyüttes a gutaütés hideg időben, a sebfelületen keresztül fertőz - közölte a HelloVidékkel Kósa Dániel.

A koronaforma fajonként eltérő, őszibaracknál, és bizonyos esetben kajszinál katlan koronára, cseresznye és meggy, valamint a kajszit sorolhatjuk ide is orsó, szilvánál váza korona a jellemző.

Az orsó koronaforma kialakítása hasonló a kombináltéhoz, melyet az almatermésűeknél jellemeztem, csak az utolsó lépést a kikatlanozást nem végezzük el rajta.

A katlan korona kialakítása merőben eltérő. Ennék a koronaformánál alacsony törzsön 3-5 vázágat nevelünk, melyeket minél jobban próbálunk kiteríteni, hogy a napfény bejusson a korona belsejébe.

Hogyan is álljunk neki?

  • Első évben a 40-60 centiméteres törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetsszük. Ha ebben a magasságban vannak már ágak, akkor azokat 2-4 rügyre visszavágjuk.
  • Második, harmadik, negyedik évben a vázágak kialakítása folytatódik, ne metszünk erőteljesen, a hajtások maximum felét távolítsuk el. Fontos, hogy mindig a kifelé néző rügyre metszünk, így biztosítva a megfelelő terítést. Túl gyenge metszésnél viszont felkopaszodik a vázág, ami nem szerencsés, nehéz későbbiekben megifjítani. A felfelé irányuló hajtásokat távolítsuk el.
  • Ötödik évtől folyamatosan metsszük, állítsuk be a termőegyensúlyt. Alapvető szabály, hogy a vázágon alkaronként legyen egy elágazás, a termő vesszőkön pedig kis araszonként. Így elérhető a megfelelő kialakítás, nem lesz túl sűrű, sem felkopaszodott a fa.
  • Idősebb korban próbáljuk folyamatosan ifjítani a régi vázágakat, biztosítsuk a megfelelő utánpótlást.

Metszéskor itt is ügyeljünk arra, figyelmeztetett a szakember, hogy élesek legyenek a szerszámok, az ágakat egy vágással vágjuk át. Ha kell gondoskodjunk, hogy közben ki tudjuk fenni az ollókat. Legyen kéznél mindig fertőtlenítő, erre legjobb a tiszta alkohol. A metszés megkezdése előtt permetezzük be, vagy mártsuk bele az ollót. Ezzel biztosítjuk, hogy semmilyen kórokozót nem viszünk fel a sebre. Minden fa metszése előtt ismételjük meg a műveletet. Legyen kéznél sebkezelő is, és minden nagyobb felületet alaposan kenjünk be.

Milyen és menyibe kerül egy profi metszőolló?

Metszőollót – az online áruházak kínálatát elnézve – akár már 2-4 ezer forintos áron is beszerezhetünk magunknak, azonban a kertészek óva intenek az elhamarkodott vásárlástól.

többszázezer forintos áron is vásárolhatunk akkus- elektromos változatokat. (Egy db FELCO elektromos metszőolló Power+ akkumulátor (880/194): 651-860 ezer forintos áron kapható, a MAKITA ennél olcsóbb, az „csak”, típustól függően 360-460 ezer forint az Árukeresőn.)

A jó minőségű metszőolló ismérve pedig, hogy könnyű, ergonomikus, minden alkatrésze cserélhető, balesetmentes és gyors munkát, valamint sima, roncsolásmentes növényi metszéslapokat nyújt. Ezért alapvető követelmény vásárláskor, hogy az eszköz ne csak a használat, hanem a használója szempontjából is tökéletes legyen. Ehhez nélkülözhetetlen egy éles, megfelelő penge, ami nem kopik hamar. Emellett ergonomikusan kialakított nyelek a kényelmes fogásért, és prémium anyaghasználat a tartósságért.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tavasz

kertészkedés

metszés