Ezek most a legjobb magyar borok: kihirdették a debreceni verseny győzteseit

MTI   
  Megosztom
Ezek most a legjobb magyar borok: kihirdették a debreceni verseny győzteseit

Hét kategóriában hirdették ki a debreceni városi borverseny idei győzteseit szerdán, a helyi Mercur hotelben. A győztesek egy évig viselhetik a Debrecen város bora 2024 címet. 


 

Tíz éve hirdették meg először a versenyt azzal a céllal, hogy kiválasszák azokat a legkiválóbb magyar borokat, amelyek a város hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik a Kárpát-medence borkultúráját.

Mészáros Réka, az egyik szervező, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a borversenyek győztesei minden évben ott vannak a város gasztronómiai nagyrendezvényein, az "egy korty Debrecent" mások mellett a bor és jazznapokon, és a Debrecziner gourmet fesztiválon is megkóstolhatják a borkedvelők.

Kovács Pál borakadémikus, a verseny főszervezője, a Debreceni Borozó lapkiadója jelezte: az idei borverseny első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének 500 bora vett részt. A nemzetközi borbírákból és a magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 bora közül választotta ki úgynevezett vakkóstolással a győztes tételeket.

Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort - tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a Debrecen város bora 2024 címet idén is egy teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában: pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, valamint édes fehér kategóriában neveztek meg csúcsbort.

A Debrecen város bora 2024 címet pezsgő kategóriában

Klasszikus kategóriában:

  • Günzer Tamás Pincészetének Mont Blanc Cuvée 2023 bora (Villányi borvidék);
  • a Bujdosó szőlőbirtok és pincészet "Mentőöv" Balatonboglári rozé 2023 bora (Balatonboglári borvidék);
  • valamint a Takler Borbirtok Cabernet Franc 2019 bora (Szekszárdi borvidék) nyert.

A prémium kategóriában:

  • Sümegi Ákos Pincészetének Chardonnay válogatás 2022 bora (Szekszárdi borvidék)
  • és a Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy Cabernet Franc 2019 bora (Balatonboglári borvidék) nyerte el a címet.

Édes kategóriában

  • a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017-es bora (Tokaji borvidék) lett az első.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borverseny

debrecen

pezsgő