Több ezer gólyának adhat otthon ez a cég: mutatjuk, hova építhetik fészküket a madarak

HelloVidék   
  Megosztom
Több ezer gólyának adhat otthon ez a cég: mutatjuk, hova építhetik fészküket a madarak

A gólyák biztonságos költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti az egyik energiacég, amely a kerecsensólymoknak is újabb költőládákat helyez ki.

Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszi biztonságossá a gólyák költését az E.ON

- közölte az energiacég.

Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat a szolgáltató dunántúli és Pest megyei áramhálózati oszlopain.

A nagyvárosok környékén található szemétlerakókat szívesen látogatják a gólyák táplálék reményében. Tavaly a kaposvári és a Nagykanizsa melletti hulladéklerakó oszlopait szigetelte az energiavállalat, idén pedig Pest megyében végeznek földkábelesítést. A pusztazámori szemétlerakó környékén akár 15-20 gólyapár is fészkel, a föld alá vitt kábeleknek köszönhetően pedig mostantól biztonságosabbá válik számukra a költés. A vezetékeket megszüntetik, az oszlopokat azonban meghagyják a szakemberek, mert ezeken vannak a gólyák évről-évre birtokba vett fészkelőhelyei.

Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. A szolgáltató újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsenskerecsensólymok szaporodását. A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben. Az cég nagyfeszültségű oszlopain lévő költőládáinak száma idén száz fölé emelkedik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gólya

madármentés

áramszolgáltató

magyar madártani és természetvédeli egyesület