Több ezer gólyának adhat otthon ez a cég: mutatjuk, hova építhetik fészküket a madarak

HelloVidék   
  Megosztom
Több ezer gólyának adhat otthon ez a cég: mutatjuk, hova építhetik fészküket a madarak

A gólyák biztonságos költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti az egyik energiacég, amely a kerecsensólymoknak is újabb költőládákat helyez ki.

Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszi biztonságossá a gólyák költését az E.ON

- közölte az energiacég.

Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat a szolgáltató dunántúli és Pest megyei áramhálózati oszlopain.

A nagyvárosok környékén található szemétlerakókat szívesen látogatják a gólyák táplálék reményében. Tavaly a kaposvári és a Nagykanizsa melletti hulladéklerakó oszlopait szigetelte az energiavállalat, idén pedig Pest megyében végeznek földkábelesítést. A pusztazámori szemétlerakó környékén akár 15-20 gólyapár is fészkel, a föld alá vitt kábeleknek köszönhetően pedig mostantól biztonságosabbá válik számukra a költés. A vezetékeket megszüntetik, az oszlopokat azonban meghagyják a szakemberek, mert ezeken vannak a gólyák évről-évre birtokba vett fészkelőhelyei.

Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. A szolgáltató újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsenskerecsensólymok szaporodását. A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben. Az cég nagyfeszültségű oszlopain lévő költőládáinak száma idén száz fölé emelkedik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gólya

madármentés

áramszolgáltató

magyar madártani és természetvédeli egyesület