Nem tudod, mit tegyél a kerti hulladékkal? Erre vigyázz, különben hívhatod a tűzoltókat

HelloVidék   
  Megosztom
Nem tudod, mit tegyél a kerti hulladékkal? Erre vigyázz, különben hívhatod a tűzoltókat

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már 1387 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert. A legnagyobb szabadtéri tűz idén Sajóbábony mellett volt, február 7-én 700 ezer négyzetméteren égett a száraz fű.

Kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye – hívja fel rá a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet. A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni.

Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, az

  • először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak;
  • ha van, nézze meg, mikor szabad égetni;
  • ha engedélyezik az égetést, gyűjtse egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket;
  • tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni;
  • készítsen ki oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet;
  • csak szélcsendes időben gyújtsa meg a növényeket;
  • egy pillanatra se hagyja magára a tüzet;
  • ha feltámadna a szél, azonnal oltsa el;
  • ha továbbterjedne a tűz, azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számot.

Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása. A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

katasztrófavédelem

tűzoltók

avarégetés

szabadtéri tűz

tűz

kert