Hervadnak, kókadnak a virágaid? 6 jele annak, hogy ideje átültetni őket

HelloVidék   
  Megosztom
Hervadnak, kókadnak a virágaid? 6 jele annak, hogy ideje átültetni őket

Tavasszal és nyáron könnyebben gondoskodhatunk a növényekről, mert egyszerűbben kideríthető, hogy mire vágynak. Ősszel és télen ez sokkal nehezebb. Így történhet meg például az is, hogy túlöntözzük a szobanövényeket, így azok kirohadnak, elpusztulnak. Na, de mire is érdemes figyelni a tavasz kezdetén? Hogyan gondozzuk szobanövényeinket, hogy egészségesek maradjanak? Ennek jártunk most utána.

Van néhány ökölszabály, amit be kell tartani

Most, hogy itt a tavasz, összegyűjtöttük, mire kell figyelni szobanövényeink gondozása során, hogy mindenképp a legjobb bánásmódban részesüljenek. Íme, néhány ökölszabály, amit be kell tartani, hogy egészséges növényeket nevelhessünk.

  • A növények gondozása sokkal több időt vesz igénybe tavasszal és nyáron, mint télen. A növekedési időszak közeledtével egyre több munkánk lesz. Péládul át kell ültetnie azokat a növényeket, amelyek már kinőtték a cserepeiket. Ezenkívül minden olyan növényt át kell ültetni, amelynek szüksége van rá. Ha maga a növény úgy tűnik, hogy nagyon zsúfolt, nem fér el a cserépben, ha gyökerek kibújnak a vízelvezető lyukakból, akkor valószínűleg új cserépre van szükség.
  • A megfelelő talajkeverék megtalálása is nagyon fontos feladat, hiszen minden növény más és más talajtípust kedvel. Ha már az átültetést fontolgatjuk, akkor érdemes a föld megvásárlása előtt megnézni a csomagoláson, hogy milyen típusú növényekhez ajánlják.
  • Nem szabad megfeledkezni a tápoldatozásról, különböző tápanyag pótlásokról sem. Amikor az időjárás elkezd felmelegedni, ideje elkezdeni trágyázni a növényeket, hiszen táplálékra van szükségük a téli álom után. A trágyázás, tápoldatozás pedig segít beindítani a növekedést, fejlődést.

Mivel egyre melegebbek lesznek a napok, így a vízpótlásra is jobban figyelnünk kell. A talaj gyorsabban kiszárad a tenyészidőszakban, ami azt jelenti, hogy több öntözést kell végezni. Egy héten akár 2-3 alkalommal is, attól függ mennyire meleg az idő.

Ha tavasz, akkor átültetés?

A The Spruce cikke szerint több jele is lehet annak, hogy növényünket át kell ültetni a tavasz folyamán. Melyek ezek? Lássuk!

  • Az átültetés tényleges gyakorisága a növény típusától és növekedési sebességétől függ. Egyes növények, köztük sok trópusi szobanövény, jobban szeretik, ha jól illeszkednek a cserépbe. Több év is eltelhet anélkül, hogy át kellene őket ültetni. Viszont más növények olyan gyorsan nőnek, hogy évente átültetést igényelnek.
  • Éppen ezért most összeszedtük azokat az árulkodó jeleket, hogy mikor kell átültetni a növényeket, hogyan kell ezt megtenni, és további hasznos tippeket ad a növények átültetéséhez.
  • A gyökerek láthatóan kinőttek a cserépből. Ha elkezd látszani a gyökér, az annak a jele, hogy túl akarnak nőni az edény határain, és nincs hova menniük. A gyökerek vagy átnőnek a vízelvezető lyukakon (ellenőrzéshez emeld fel a cserepet), vagy a talajvonal felett kezdenek megjelenni.
  • A talaj nem vízelvezető. Bőséges öntözés után a víznek ki kell csöpögnie a lefolyónyílásokból. Ha nem, a talaj túlságosan tömör az egészséges gyökérnövekedéshez, ezért friss, laza és jól vízelvezető virágföldre kell cserélni.
  • A növény leveleket hullat. Számos oka lehet annak, ha egy növény elveszíti a leveleit. Ha kizártuk a nyilvánvaló okokat – túlöntözést, alulöntözést és betegségeket –, és a növény már jó ideje a cserépben van, akkor lehetséges, hogy a talaj tápanyagai kimerültek, vagy a növény gyökérhez kötött.
  • A növény túl nagy vagy túl kicsi a cseréphez. Ha a cserepben a növényi arányok nem látszanak, az arra mutat, hogy nincs elegendő talaj és hely a növény gyökereinek a növekedéshez. Ráadásul a cserepéhez túl nagy növény nagyobb valószínűséggel felborul.
  • A növény megáll a növekedésben. Ezt a jelet a legnehezebb olvasni, mivel egyes növények nagyon lassan nőnek, és minden növény aktív növekedési időszakokon megy keresztül, majd lelassul. Ha egy növény abbahagyja a növekedést az év azon időszakában, amikor amúgy új hajtásokat, levelet kellene hoznia, akkor előfordulhat, hogy átültetésre van szükség ahhoz, hogy újrainduljon.

Nulladik lépés legyen az, hogy átgondoljuk a növényvásárlást

Mit tanácsolnak még a szakemberek? Vásároljunk tudatosan, növényeket is! Keresd az egyszerű fajtákat. Az emberek őrült összegeket költenek ritka, vagy felkapott növényekre. Teljesen érthető, hogy sok növénygyűjtő úgy látja, hogy különlegesebb növényre költi a pénzét, mint ahogyan a cipőgyűjtők a különböző cipőkre. Van viszont, különbség, hiszen a cipőknek sok időre van szükség, hogy elkopjanak, ám a növények, pár nap alatt kipusztulnak, főleg, ha valamilyen betegséget kapnak el.

A szakemberek azt mondják, lehet, hogy sok szép, különleges, és egzotikus növényt látunk az Instagramon vagy a lakberendezős újságokban, de ezek sokszor nem képesek alkalmazkodni egy átlagos otthonhoz. Mint mondják, sok profi növénygyűjtő egész évben párásítókat működtet, hogy a páratartalom szintje megfeleljen a trópusi környezetet kedvelő növényeknek, de az emberek többsége nem megy el ilyen szintekig a hétköznapokban, és ha egy ilyen drága növény kipusztul, az rendkívül elkeserítő tud lenni.

Éppen ezért fontos, hogy a lakásunkhoz és annak feltételeihez válasszunk növényeket, sok esetben a legegyszerűbb fajták a legjobb megoldások! Így nem csak ők élhetnek hosszú és boldog életet, de mi is elégedettek lehetünk és akár évekig és gyönyörködhetünk látványukban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szobanövény

szobanövény gondozás

szobanövények

szobanövény ápolás