Figyelem, éledeznek a hazai kertek veszélyes kártevői: ezt sokan elrontják, ha a permetezésről van szó

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Figyelem, éledeznek a hazai kertek veszélyes kártevői: ezt sokan elrontják, ha a permetezésről van szó

Az egyik legfontosabb növényvédelmi tevékenység, amit ilyenkor tavasz legelején a gondos hobbikertészeknek is el kell végezniük, az a lemosó permetezés. De mire jó pontosan, és hogyan kell helyesen alkalmazni?


 


 

Már éledezik kertünk, ha a szeszélyes kora tavaszi időjárás nem húzza keresztbe a számításainkat, lassan kihajtanak növényeink is. Ezzel párhuzamosan a téli álmukból éledező kártevők és gombák spórái is megindulnak. Ellenük jó megoldás lehet a lemosó permetezés, amit azoknak a hobbikertészeknek is érdemes elvégezni, akik egyébként nem használnak növényvédő szereket az év során. Ezek a kén és réz tartalmú szerek ugyanis nem szívódnak fel a növénybe, csak kontakt hatnak a kártevők és kórokozók ellen, melyeket számát, ha ilyenkor lecsökkentjük, akkor egész évben kevesebb növényvédelmi problémával fogunk szembesülni. De hogyan álljunk neki a gyümölcsfák és bokrok tavaszi lemosó permetezésének, mi mindent érdemes tudni, mielőtt bevetjük a gombaölőket? A HelloVidék a témában Kósa Dániel kertészmérnököt kérdezte.

Az első és legfontosabb tudnivaló: a jó időzítés

A gyümölcsfák és bokrok lemosó permetezését jellemzően tavasszal vagy tél végén végezzük el. A lemosó permetezést a téli, metszési munkák zárásaként alkalmazzuk, hiszen így a sebzési felületeket is fertőtlenítjük egyben. Fontos, hogy a rügypattanáshoz legközelebbi időpontra időzítsük, mivel túl korai vagy túl késői permetezéssel többet árthatunk, mint használunk. Válasszunk szélcsendes, száraz időt, és figyeljünk a hőmérsékletre is. Kósa Dániel kertészmérnök szerint a legjobb hatásfokot akkor érjük el a lemosó permetezéssel, ha a téli metszés után, de rügyfakadás előtt végezzük el, amikor +10 Celsius a kinti hőmérséklet. Ahogy a szakember kiemelte, kontakt kezelés révén fontos, hogy a borítottság a legjobb legyen. Megelőző kezelésként tartják számon, ugyanis ezzel a módszerrel gyérítjük a kórokozókat és kártevőket, mielőtt még tömegesen megjelennének.

A lemosó permetezést mindenképpen fagymentes időben végezzük, és időzítésekor arra is próbáljunk odafigyelni, hogy az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban se legyen fagy - ezek a tényezők a munkánk hatékonyságát növelik majd.

Első lépésként - tanácsolta a szakember, egy kefével átdörgölhetjük a fák törzsét, hogy megtisztítsuk őket. Ezzel a lépéssel a hatékonyabb növényvédelmet segítjük. A lemosó permetezés lényege ugyanis, hogy nagyobb mennyiségben szórunk ki mind permetlevet, mind permetszert egyaránt.

Mivel álljunk neki?

A lemosó permetezés elsősorban a nyugalmi állapotban lévő kártevők (pl. ízeltlábúak) ellen hatékony. Használjunk paraffin- vagy repceolaj tartalmú szert. Ahogy Kósa Dániel elmondta, akik rendszeresen végzik ezt a folyamatot, azoknak megvan a bevált szer, de mindenki másra esküszik. Alapvetően az ilyenkor célzott gombák, baktériumok ellen rézzel, a kártevők ellen pedig olajos anyaggal védekezünk.

  • A réz hatóanyagú szerek (pl. rézoxiklorid, rézszulfát): a fák kérgén áttelelő baktériumok és gombák ellen bevethetőek Figyeljünk azonban, hogy léteznek rézérzékeny növényfajok, ezért az őszi- és kajszibarack esetében csak nyugalmi időszakban, almatermésűeknél pedig sziromhullásig használjuk ezeket a készítményeket.
  • Az elemi kén vagy a poliszulfidkén hatóanyagú szerek: hatékonyak a fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen.
  • Kéntartalmú szerekkel gyéríthetjük a kártevő rovarok egy részét.

A piacon sok lemosó permet van, lássuk a teljesség igénye nélkül párat.

  • AgroterM-olajos rézkén SE
  • Vegesol eReS
  • Bordóilé
  • Cuproxat
  • Nevikén

A permetezés elvégzéséhez szükség van egy permetezőre, ez legyen kézi vagy gépi üzemű háti permetező, egy erősebb sörtéjű kefe, mellyel a törzset és a vastagabb ágakat, gallyakat meg tudjuk takarítani.

A kezelésnél fontos még, hogy ha túlzásba visszük a mennyiséget, az árthat növényünknek. Pontosan mérjük ki a permetszert, és a permetlevet. A címkén jelzik, hogy egységnyi keverék mennyi területre való, ezt próbáljuk betartani a lehető legpontosabban.

- emelte ki a szakember.

Végezetül fontos még odafigyelni arra is, hogy főleg fiatalabb gyümölcsfák esetében a permetlé ne folyjon a gyökerekhez. Ez a fák károsodásához vezethet, miután a tavaszi olvadást követen beszivárog a réztartalmú oldat a talajba. Az ilyenkor is zöld, leveles növényeket legjobb műanyag fóliával letakarni, hogy óvjuk a lombot a szer perzselő hatásától.

Kezdő hobbikertészeknek jól jöhet egy kis videós segítség is

Íme egy Tiktok-videó arról, hogyan is álljunk neki tavasszal az otthoni kerti munkálatoknak, a metszésnek és a lemosó permetezésnek:

@elmenykertesz Hirdetes| Tavaszi lemosó permetezés!? Ha mi nem szeretnénk vegyszereket használni a lemosózáshoz, megtehetjük azt narancsolajjal és szerves réz tartalmú lombtrágya alkalmazásával. A lemosózás mellett a virágok védelme is fontos a fagy ellen, amihez jó szolgálatot tesz a borostálykősav, amit még a virágzás előtt kell alkalmazni! Ha kész a lemosózás akkor pedig akár ragadozó atkákat is tudunk telepíteni a növényeikre, melyek nem csak a káros atkákat fogják pusztítani, de még a tetvek petéibe is belekóstolnak majd!?#élménykertész #kert #kertészkedés #veteményes #gyümölcsfa #lemosópermetezés ♬ Cute background music for kids(951274) - dama

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lemosó permetezés

permetezés

tavasz

tavaszi munkák

kerti munka