Akár az életünkbe is kerülhet a gyűjtögetés: ebben ne támaszkodjunk a mesterséges intelligenciára

hvg.hu   
  Megosztom
Akár az életünkbe is kerülhet a gyűjtögetés: ebben ne támaszkodjunk a mesterséges intelligenciára

A mesterséges intelligencia összekeverheti az ehető és a mérgező gombákat, mégis egyre többen keresnek ilyen alkalmazásokat a Google-ben - írja HVG.

Ahogy arról a portál beszámolt, a Public Cizizen fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a gombák azonosítása valódi készségeket igényel, és nagy kockázatú feladat, ezért nem tanácsos az MI-alapú azonosítóeszközökre támaszkodni.

A Gizmodo szerint, az elmúlt években jelentősen megnövekedtek a Google statisztikái szerint az ilyen alkalmazásokra vonatkozó kérdések Rick Claypool, a Public Citizen kutatási igazgatója kiemelte:

Fontos és sarkalatos különbség, hogy a hivatásos gombaszakértők ismerik az adott terület jellemző gombafajait látás, szaglás, tapintás és adott esetben ízlelés mentén – a mesterséges intelligencia eszköztárából pedig ezek szinte mindegyike hiányzik.

Ráadásul, még az sem elég, ha az MI „lát” egy képet a gombáról, mert még így sem kap teljes képet az adott példányról – azonosításkor ugyanis a legapróbb részletek is nagyon fontosak lehetnek

- írja a portál.

Ezt igazolja, hogy egy 2022-es, ausztrál tanulmány úgy találta: az MI csak az esetek körülbelül 50 százalékában tudta helyesen azonosítani a gombákat. Előfordult az is, hogy egyszerűen összekeverte a mérgező gombát egy ehetővel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mesterséges intelligencia

gomba

gombaszakértő

gombaellenőrzés

gomba felismerés

gomba azonosítás