Itt a sztárkertészek féltve őrzött titka: ezekkel nem hibázhatsz, a tűző napon is ontják a virágaikat

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Itt a sztárkertészek féltve őrzött titka: ezekkel nem hibázhatsz, a tűző napon is ontják a virágaikat

Hirtelenjében, ha arra gondolunk, melyik növény kedveli a tűző napot, a pozsgásokon és a kaktuszon kívül nem sok jut az eszünkbe, pedig számtalan olyan van, ami kifejezetten jól érzi magát akár a verőfényes balkonon vagy sziklakertekben is. Kósa Dániel kertészmérnöknek nem egy tippje van arra, milyen növényeket érdemes ültetni a kertbe, amelyek kifejezetten élvezik a napsütést.

Ültetésnél mindig fő szempont, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az a kertünk vagy a balkonunk, amelyet szeretnénk benépesíteni. Hiszen, ha nem találkozik a növények igénye a hely adottságaival, jó eséllyel nem lesz nagy sikerünk. A növények napos helyre ültethető fajtáiból rengetegfélét választhatunk, hiszen legnagyobb részük kedveli a nyílt, árnyékolatlan területeket, a napsütést. Ennek ellenére vannak különbségek, hiszen például nem minden évelő tűri el a tűzőnapot és szárazságot egyszerre, vagy nem mindegyik évelő szereti a nedves talajt, nem is beszélve a tápanyag mennyiségéről.

Ahogy Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidéknek elmondta, mikor ültetésről gondolkodunk, akkor fontos szempont, hogy mi is az ökológiai igénye a növénynek. Ebben benne van a vízigény, tápanyaigény, illetve a fényigény:

Fényigény szerint vannak napos, félárnyékos illetve árnyékos helyre ültethető növények. Napos helyre ültetendő növények között nagyon sok fajt és fajtát találunk, egy jó részük évelő növény, de akadnak köztük lombhullatók, és örökzöldek, gyümölcsök is. Azok a növények, amelyek az ilyen helyet kedvelik, általában bizonyos mértékben szárazságtűrők, de akadnak olyanok is, amelyeknél oda kell figyelni a vízutánpótlásra.

Napos hely fontos olyan növények számára is, amelyeknek szükséges a lombszín elváltozására, tehát a legtöbb vörös, vagy tarka lombú növényt is ilyen helyre kell ültetni.

Évelők között szinte az összes díszfű a napos helyet kedveli, például a csenkeszek, pampa füvek, molnárpántlikák és a nádtippanok. Ebben a csoportban szinte az összes sziklakerti növény is ide sorolható, így a varjúhájak, kövirózsák, yukkák, palástfüvek. Vannak talajtakaró, és évelők még bőven, de meg lehet említeni még, a teljesség igénye nélkül, a kokárdavirágokat, mocsári hibiszkuszokat, őszirózsákat, sásliliomokat, lángvirágokat, haranglábakat és a napvirágokat is

- sorolta a szakember.

Cserjék közt már az előbb említett különböző színes lombot öltő fajok fajtái megjelennek, így a borbolyák, somok, kecskerágók, babérsomok, rózsaloncok ennek a listának a tagjai. Felsorolásból nem maradhatnak ki a mézelőfa fajtái, a cserszömörcék, kékszakállak, selyem mirtuszok, levendulák, rózsák, gyöngyvirágcserjék sem. Ide sorolhatjuk még a hortenziákat is, azok közül is a bugás hortenziákat (Hydrangea paniculata), amelyeket kifejezetten napos helyre kell ültetni. Gyümölcsök között a cserjéknél a mogyorókat, a fügéket, a piszkét és a ribizlit.

Díszfák esetében a legtöbb faj is ide tartozik, így a felsorolás nagyon hosszú lenne... Egy két érdekesebb díszfát említenék meg, így a különböző színű juharok, kőrisek, bükkök, nyírfák, nyárfák, vérszilvák, csepleszmeggyek, babarózsák, tarka levelű japán fűzek, perzsa varázsfák és díszalmák. Szinte azt lehet mondani, hogy majd az összes szoliter fa. Gyümölcsök esetében is hosszú a lista, ugyanis mindnek szüksége van a napfényre, például a cseresznye virágzását a napsütéses órák száma befolyásolja.

Az örökzöldeknél említést kell tenni a borókákról, fagyalokról, babérmeggyekről, korallberkenyékről és a ciprusokról. Esetükben nem csak az öntözés fontos, hanem a lombkorona párásítása is.

Ahogyan az elején említettem, nagyon fontos az öntözést alkalmazni, de először ismerjük meg az adott faj vízigényét, így juttassunk ki minden növény számára elegendő vizet. Amennyiben végzünk növényvédelmet, akkor vegyük figyelembe, hogy a permetezést, vagy a lombtrágyázást az esti hűvösebb órákba tegyük meg, nehogy megégjenek a levelek.

- tette még hozzá a szakember.

Akinek nincs lehetősége gyakran locsolni, annak sem kell lemondania a szép virágokról

Abban az esetben, ha nem tudunk gyakran öntözni, sem kell lemondanunk az ültetésről. Csak olyan növényeket kell választani, amelyek nemcsak bírják a napfényt, de jól tűrik és túl is élik a vízhiányosabb időszakot. Ezeknek a növényeknek a telepítésével csökkentjük a kert vízhasználatát is.

A szárazságtűrő növények nem csak a kaktuszok és pozsgások, vannak más lehetőségek is, például a muskátli, a levendula, a porcsinrózsa, díszhagyma vagy a kasvirág. Ezek a növények kevés vízigényükkel és napfény iránti szeretetükkel tökéletes választás lehetnek napos kertekbe vagy balkonokra.

Még egy tipp: használjunk mulcsot!

A megfelelő mulcs ugyanis csökkenti a talajhőmérsékletet és a nedvesség párolgását. A szerves mulcsok miközben lebomlanak tápanyagot adnak a talajhoz. A gyomok kelési arányát csökkenti.

5+1 tűző napot kedvelő növény, amivel nem hibázhatunk

Végezetül következzék néhány olyan növény, amelyek garantáltan jól bírják a tűző napfényt. Ezek nemcsak szépek, hanem ellenállóak is, így ideálisak a napos helyekre.

  1. Kék bojtocska (Gazania regens): Egy egynyári dísznövény, amely Mexikóból származik. Kimondottan szereti a meleget és a tűző napot. Liláskék virágai szinte párnaként borítják be a területet, ahol elültetjük.
  2. Porcsinrózsa vagy kukacvirág: Egynyári virág, amely apró, tölcsér alakú virágokkal bír. Jól tűri a forróságot és a szárazságot, így szegélynövényként is szépen mutat.
  3. Füzéres díszcsorba: Az amerikai prérik őshazája ennek a karakteres virágnak. Igénytelen, szárazságtűrő növény, amely lila vagy mályva színű virágokkal pompázik erős napsütésben.
  4. Rézvirág vagy legényrózsa: Mexikóból származó virág, amely változatos színekben virágzik júliustól októberig. Csoportban ültetve mutatós, és a pillangók is szívesen látogatják.
  5. Sárga cickafark: Évelő növény, amely élénksárga virágokat hoz. Nagy csoportokban is remekül mutat, és jól bírja a tűző napsugarakat.
  6. Leander (Nerium oleander): Az örökzöld leander Dél-Európa meleg tájairól származik. A tűző napot kedveli, és változatos színű virágait hozza. Színe lehet fehér, sárga vagy rózsaszín. Vigyázat: a leandert csak óvatosan kezeljük, mert minden része mérgező!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertész

kertészkedés

balkonkert

muskátli

porcsin

virág

napsütés