Borzalmas veszély fenyegeti a kerteket: ezzel a trükkel te is megvédheted a gyümölcsfákat

Agrárszektor   
  Megosztom
Borzalmas veszély fenyegeti a kerteket: ezzel a trükkel te is megvédheted a gyümölcsfákat

A korai hirtelen felmelegedés miatt időben gondolnunk kell a gyümölcsfák növényvédelmére. Az elkövetkező napokban az időjárás a szokásostól még melegebb lesz, a levegő hőmérséklete 19-26 fok is lehet, az éjszakai hőmérséklet nem fog 7 fok alá hűlni, így további fagykárra nem számíthatunk - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) növényvédelmi előrejelzésében, amit az Agrárszektor.


 


 

A március végi éjjeli fagyok egyes helyeken 100%-os kárt okoztak a kajszibarackban. Az alma és a meggy esetében érdemes megvizsgálni a virágkezdemények és a kinyílt virágok bibéjét átvágással, amennyiben barna elszíneződés található. Sajnos ezek a virágok - virágzásuk ellenére - nem fognak megkötni. Ha a károsodás csak részleges, akkor a gyümölcskezdemény is valószínűleg sérült lesz.

Segítsük a terméskötődést

A fagykár a virág szállítószövet-rendszerére is hatással van, ez kedvezőtlen esetben majd az ivarszervek tápellátásakor - a virágzáskor - fog jelentkezni, ami ronthatja a kötődést, így a várható terméskilátást. A kifizetődő gyümölcstermesztés alapja pedig a rendszeres és optimális terméskötődés. Az optimális terméskötődés biztosítja a megfelelő termésmennyiséget és gyümölcsminőséget, miközben fenntartja a fa képességét arra, hogy a következő évben is hasonló produktivitást biztosítson. Az ideihez hasonló fagykáros ültetvényben érdemes segítenünk a terméskötődés fokozását. Pirosbimbós állapotban, valamint a virágzás elején a bór tartalmú lombtrágyákat, illetve az egyéb kötődést elősegítő anyagokat juttassuk ki, majd a másodszori kijuttatást a virágzás végére időzítsük.

Védekezés virágzó kultúrában

A gyümölcsösök virágzásban lévő állapota miatt különös figyelmet kell fordítani a beporzók, méhek védelmére. Fontos tudni, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyanúgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is. Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezéskor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:

  • virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
  • ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)

Méhekre nem veszélyes, illetve nem jelölésköteles készítmények esetén bármely időpontban végezhető a permetezés. Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén a permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentéskötelesek. Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények a virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (gyomok, virágai, levéltetvek, körtelevélbolha mézharmatja) nem használhatóak – tájékoztat oldalán a NAK.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fagykár