Ne légy április bolondja: így védd meg növényeid a hirtelen jött esőtől és fagytól

HelloVidék   
  Megosztom
Ne légy április bolondja: így védd meg növényeid a hirtelen jött esőtől és fagytól

A napokban a feje tetejére áll az időjárás: a kora nyári időt felváltja az esős, hideg idő. Ez persze nem csak az emberi szervezet számára jelent nehézséget, de a növényeknek is gondot okozhat. Hogyan kerüljük el, hogy friss veteményesünk, egynyári virágaink ne menjenek tönkre? Hogyan védjük meg őket a zord időjárással szemben? Ennek jártunk most utána.

Először is: mit mutat az előrejelzés?

A HungaroMet előrejelzése szerint ma a délkeleti határ közelében a déli órák környékén zivatar kis valószínűséggel előfordulhat. Délutánig a délnyugati részeken a lehulló csapadék mennyisége lokálisan elérheti a 15-20 mm-t. A délnyugati, déli területeken a legerősebb széllökések délutánig átmenetileg elérhetik néhol a 60-70 km/h-t, egy-egy helyen esetleg a 75 km/h-t északi irányból.

Van, ahol már jég is esett, az Időkép posztja szerint beköszöntek a szupercellák északnyugaton. Felhőszakadásszerű eső, borsónyi jégeső kísérte őket.

Szerda délután nyugaton (inkább csak a határ közelében) egy-egy helyen, esetleg napközben a kb. Salgótarján-Szeged vonala tágabb térségében egy-egy helyen az ég is megdördülhet. Záporok környezetében helyenként jégdara is előfordulhat.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre számíthatunk, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Az északi szelet sokfelé erős, néhol viharos lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között várható, szélcsendes fagyzugokban 0 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható általában többórás napsütéssel, helyenként záporral, néhol zivatarral. Sokfelé megélénkül az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0, +6 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken -1, -3 fokot is mérhetnek. Délután 11, 16 fok lesz a jellemző.

Nem meglepő az áprilisi fagy sem

Ahogy az Időkép írta:

3 évvel ezelőtt, ugyanígy a hónap közepén az időjárás inkább a télies jellegét mutatta. Olyannyira, hogy akkor a Dunántúlon és síkvidéken is sokfelé keveredtek hópelyhek az esőbe, a Bakony pedig teljesen fehér ruhát öltött, a Mecsekben szintén havazott. Napra pontosan három éve pedig a Börzsönyben és az Északi-középhegységben is többfelé havazott.

A szakemberek szerint a mostani hidegfront mögött is igen hideg, az átlagosnál hűvösebb levegő fog fölénk áramlani, de havazástól nem kell tartanunk.

Mi lesz így a virágoskertekkel?

Áprilisban már a tájainkon és kertjeinkben a dolgok bonyolulttá válnak. A meleg idő, amit mi élvezünk, felébresztette növényeinket, és a legtöbben friss, új leveleket hoztak, mások virágokat is. Sokakban így felmerül a félelem: ha most lecsap a hűvös, hideg idő, akkor mi lesz a virágoskertünkkel? Biztos pusztulás vár rá?

A többi szívós növény – a fák, cserjék és évelők – túlélik az áprilisi időjárási kihívásokat, viszont sokkal sebezhetőek a fagy és a fagypont okozta károkkal szemben, amikor éppen új lombozat alakult ki. Ennek az az oka, hogy az új lomb friss és puha. Kisebb fák, bokrok esetén védekezhetünk takarással a fagy és a hűvös idő ellen. Ha a nagyobb fákat nem is tudjuk megvédeni, gondoljunk arra, hogy csak nagyon kevés növény érzékeny a fagy okozta maradandó károsodásra. A legtöbb növény, ha megsérül, helyreáll. Amikor egy-egy ág lefagy, a sérült növények levelei hervadnak, és néhány levél feketévé válik. Ekkor veszi át a hatalmat a természet ereje. A legtöbb fa és cserje másodlagos rügyeket hoz, amelyek új leveleket bontanak majd.

Mire érdemes figyelni még?

A Garden Weasel cikke szerint fontos, hogy vegyük figyelembe, milyen éghajlaton élünk, mivel saját tájainknak sajátos mikroklímája van. Bámulatos módon már egy fokos hőmérséklet is óriási különbséget tud tenni, és a növények elhelyezése valóban befolyásolhatja, hogy túlélik-e a hőmérséklet-csökkenést. Az épületek megtartják a meleget, így a falak, épületek, fák közelében történő ültetés során a növényeket éri némi hő. Ne aggódjunk, ha nem szélvédett helyen ültetünk, ugyanis megfelelő körülmények között ez is pozitív erő lehet a fagy elleni küzdelemben, mert megakadályozhatja, hogy a fagy megtelepedjen a leveleken. Néhány, a hidegtűrésükről ismert opció közé tartozik a sáfrány, a nárcisz, az árvácskák és a tulipánvirágok vagy a zöldségek, például a brokkoli, a sárgarépa, a saláta és a borsó.

Lehet, hogy őrültségnek hangzik fagyás előtt öntözni, de valójában a víz szigeteli a növényeket, megerősíti őket, hogy ellenálljanak a hideg okozta károknak, és a nedves talaj melegebb marad, mint a száraz talaj. Öntözd meg a gyökereket (nem a leveleket) egy nappal az előre jelzett fagyás előtt, és jóval napnyugta előtt, hogy a növényeknek idejük legyen felszívni, mielőtt beköszönt a hideg.

Ne feledkezz meg a cserepes növényekről sem! Ezek különösen érzékenyek a hidegre, mert gyökereik jobban ki vannak téve a hidegnek egy cserépben, mint a földben. A gyökérkárosodás gátolja a növekedést. Ha a cserepek túl nagyok ahhoz, hogy elmozdítsd, tekerd be a cserepeket takaróval, hogy szigeteld őket, és a lehető legjobban takarja le az ültetvényeket.

Nem gondolnád, de a táplálás is sokat segít! Egy másik dolog, amit a fagy előtt megtehetsz, hogy segíted kerted túlélését azzal, hogy műtrágyázol. Ezzel biztosítod a növények tápanyagellátását és virágzását, de ügyelj arra, hogy ne trágyázz túl, mert ez károsíthatja és legyengítheti a növényeket.

Csak óvatosan a kertészkedéssel!

A virágok védelme mellett magunkról se feledkezzünk meg. A szakemberek szerint a nyáriasan meleg időnek egy markáns hidegfront vet véget, emiatt a hidegfrontra érzékenyeknél többek között fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a szervezet görcskészsége erősödhet, illetve fokozódhatnak még az ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eső

fagy

április

áprilisi kerti munka

áprilisi fagy

áprilisi eső

kertvédelem

kertrendezés

kert gondozás