Döbbenetes videó készült a balatoni nádpusztulásról: megállíthatatlanul romlik a tó állapota

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Döbbenetes videó készült a balatoni nádpusztulásról: megállíthatatlanul romlik a tó állapota

Az utóbbi évek során több helyen is romlott a Balaton nádasállományának állapota. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet április eleji felmérései szerint a pusztuló tendencia tavasszal sem változik: a nádas frontjában a víz felé, ha nem is tökéletes állapotú, de új, zöld nádszálak találhatók, a nádas belsejében, a part felőli oldalon a nádasok pusztulnak - derül ki a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Hírbalatonon megjelent közleményéből, amit az Infostrat szemlézett.


 


 

A part mentén esetenként teljesen kihalt területek is találhatók, ahol elsősorban sás és gyékény növények jelentek meg. Ez a folyamat - mint a közleményből kiderül - a korábban tapasztaltak ellentéte, amikor a pusztulás a víz felőli oldalon ment végbe, és vékonyodó, „babásodott” nádasszegélyeket eredményezett.

Elsősorban olyan helyeken figyelhetők meg a változások, ahol

  • a nádas feldarabolódása jelentős
  • a nyaraló/kikötő tulajdonosok kivágták a nádat
  • friss építkezések és fejlesztések voltak az elmúlt években.

Alsóörs és Ábrahámhegy környéke, április eleje:

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

nádas

pusztulás