Felejtsd el a bolti epret, itt fillérekből megszedheted magad: friss, 2024-es országos lista

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Felejtsd el a bolti epret, itt fillérekből megszedheted magad: friss, 2024-es országos lista

Jó hír az eperkedvelőknek, hogy elindult a hazai szezon, a legtöbb helyen már friss magyar gyümölcsöt kapni. Igaz, többnyire még csak a fóliában nevelt fajtákat árulják, de lassan a főutak mentén és a bevásárlóközpontok parkolóiban is pakolnak ki az árusok. Friss körképünkben termelőket is kérdeztünk, de hozzuk azt is, melyik megyében hol nyitnak idén Szedd magad epresek!

Érésben a legelső gyümölcs, ami hazánkban is megterem, így érthető módon minden évben nagy várakozás előzi meg, mikor indul az eperszüret. A fűtött fóliás szamócával már április elején elkezdődött a hazai gyümölcs szezonja. De ahogy Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referense a HelloVidéknek elmondta, már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is beindult a szamóca érése, majd április végén, május elején – az időjárás függvényében – a szabadföldi ültetvényeken is indulhat a szüret.

A legfontosabb, hogy az idei szezon korán kezdődött a márciusi 25-30°C-os hőmérsékletek miatt, volt olyan időpont, amikor 3 héttel jártunk a szokásos menetrend előtt:

Az utóbbi hidegebb időszak csökkentette ugyan ezt az előnyt, de még így előrébb vagyunk a szokásosnál. A nagy melegek másik következménye, hogy egymásra csúsztak a hidegfóliás fajták. Ezek közül mindig a Clery az első, ezt követi a Joly, majd az Asia jön. Egyelőre Asia még kevés van, de a Jolyt már bőven szedik a Cleryvel együtt. A szabadföldi állományok is előrébb járnak, elvétve már vannak piros szemek is, de nekik még 10-14 nap biztosan kelleni fog ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben kerüljenek piacra.

- közölte a HelloVidéknek a FruitVeB szakembere.

Az ország nyugati szélén, május elejére tervezik az indulást

Szalay István és Szalayné Rácz Adél, akik Vas megyében gazdálkodnak, és már több mint 7 éve foglalkoznak többek között epertermesztéssel is. A szalmázástól az indázásig minden munkafolyamatot kézi munkával végeznek. Az idei évben 2,5 hektáron várnak termést. Az idei évtől már nemcsak Szombathelyen (a Söptei úton) hirdetnek "Szedd magad" akciót, hanem a Sárvárhoz közeli Jákfán is telepítettek egy nagyobb ültetvényt. Mesélik, hogy tavaly nyáron sokat dolgoztak, ugyanis a szombathelyi ültetvényt újra telepítették a szomszédos területre, illetve a jákfai terület is növekedett. Bíznak benne, hogy idén is bőséges lesz a termés.

Az Alpokalján jellemzően az országban utolsóként, még Győr-Mosonhoz képest is 3-4 nappal később kezdik el az eperszüretet. Az eper érésében az a 2-3 fokos különbség (főként éjszaka) is nagyon számít. Úgy tervezik, hogy a szabadföldi epret május 10. környékén fogják tömegesen szüretelni, a "Szedd magad" akciókat pedig rá né-hány napra nyitják meg.

Az idei eperszezon különösen izgalmasnak mutatkozik. Az elmúlt évek során azt tapasztalták, hogy kétféle forgatókönyv létezik. Az egyik, amilyen volt a tavalyi év is, amikor még májusban is télikabátban szedték a szamócát, és igazán csak június elején kezdett el beérni a termés. Idén épp a másik forgatókönyv látszik megvalósulni: a nyárias márciusi hetek után hamar megindult a növény. A szokatlanul hűvös áprilisban aztán azon kellett izgulni, hogy elviszi-e a fagy a bogyósodó termés javát. Az elkövetkezendő hetekben felmelegedésre számíthatnak, és abban bíznak, hogy szépen megindul a szamóca érése is. Egységesen sok virág van rajta, egyelőre komolyabb betegségeket sem látnak. Összességében nem számítanak rekordtermésre, egy átlagos szezonban bíznak.

Az árak kapcsán elárulták a szombathelyi termelők, hogy így, a szezon megkezdése előtt még nagyon nehéz meghatározni, de abban bíznak, hogy egy inflációt követő árral számolhatnak. A tavalyi évben "Szedd magad" akció esetén 1350 forintot kértek el az eper kilójáért, a szedett eper ára pedig 2300 forint körül mozgott.

Az előző években egyértelműen nőtt az eper termőterülete

Ahogy Kocsis Márton, a FruitVeB szakmai referense a HelloVidéknek elmondta, becslések szerint körülbelül 1000-1500 termelő lehet ma Magyarországon, ők szoktak a nagybanin is értékesíteni. És persze rengeteg a nagyon kis területen gazdálkodó, a piacon időnként kis mennyiségekkel megjelenő termelő, de őket például a földalapú támogatások igénybejelentéseit rögzítő TERA rendszer nem is méri.

de a kis-termelőkkel együtt körülbelül 880-920 hektárra becsülhető a teljes szamócatermő felület Magyarországon (a nagyon kis, szétszórt területek miatt nehéz pontosan ösz-szesíteni). Hazánkban egyébként a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak.

A nagy melegek miatt a fóliasátrakban szokatlanul sok lett a porzáshibás áru

A szamócát egyre elterjedtebben termesztik blokkfóliában, és általában ez sokszor hosszú (akár 50 m körüli) alagutakat jelent. Ahogy a FruitVeB elmondta, a szaktanácsadók nem javasolnak 30 méternél hosszabb létesítményeket, mert középtájon igen erős lehet a melegedés.

Pontosan ez történt az idén: az alagutak közepén, a meleg miatt lett sok „porzós”, deformált gyümölcs, ami onnan is látszik, hogy az ajtók közelében az ilyen gyümölcsök aránya sokkal alacsonyabb volt. A nagy meleg a bibe termékenyülési idejét is lerövidíti, márciusban ezzel is voltak problémák. Az idei szezon érdekessége, hogy porzáshiba általában nem a melegek, hanem a hidegek, késői fagyok miatt szokott kialakulni nálunk, de most ennek a fordítottja történt. A mostani esők komoly károkat, rothadást nem okoztak, mert ehhez meleg is kellett volna. Ráadásul nem egy-folytában esett az eső, hanem általában felszáradtak az állományok két eső között – magyarul nem álltak a vízben a növények huzamosabb ideig.

- közölte a Kocsis Márton, aki azt is elárulta, hogy ennek a mostani hidegebb időszaknak a szamóca piacára igen kedvezőtlen hatása volt, főleg azért, mert visszavetette a keresletet, ami az árakon is meglátszott – ráadásul az importnyomás, különösen a görög árué még mindig magas.

Talán a legfontosabb változás, hogy Magyarországon egyre több terület kerül be fólia alá – fogalmazott Kocsis Márton Az elmúlt 10 éves időszakot tekintve nagyot nőtt a fólia aránya a teljes területen belül, mivel sokkal biztonságosabb termesztési körülményeket tesz lehetővé. A másik változás, hogy többéves állományokat már nem tartanak a hazai termesztésben – szabadföldön találni még néhol kétéves állományt, de hároméveset már sehol.

Szintén jelentős változás az automatizálás terjedése, ami főleg a fóliasátrak szellőztetését, a telefonról indított vagy napsugárzás (hőmérséklet) szerinti, érzékelők által vezérelt öntözést jelenti. A fajtahasználatban nincs jelentős változás: még mindig a Clery, a Joly és az Asia a legtöbbet termesztett fajtáink. Ennek oka, hogy ezek nagy finom, ízes fajták, tehát nem azzal a koncepcióval nemesítették ki őket, hogy hete-kig bírják a pulton, vagy hogy ne sérüljenek szállítás közben. Minden olyan (főleg Nyugat-Európából származó) újítás, ami nem az ízre koncentrált, elég látványosan megbukott az előző években a magyar piacokon, pláne, hogy Nyugat-Európában eleve a kicsit világosabb színű gyümölcsöket kedvelik.

Kiváló ízű az idei magyar eper

Még a mostani, hidegebb időszakban is sok volt a napsütés, így a FruitVeB szakembere szerint bátran kijelenthető, hogy kiváló minőségű és ízű az idei szamóca – a sok napsütésnek köszönhetően jó cukortartalom alakult ki.

Mennyi most az eper kilója?

Április végén 1800-1400 Ft között alakul a termelői ár a nagybanin, és a görög eper is körülbelül 1000-1200 Ft/kg között lehet, mert 1600 Ft-ért adják a kereskedők. A már nyitva tartó "Szedd magad" helyeken a friss gyümölcs ára általában (online fórumok szerint) 2300-2500 Ft/kg körül mozog.

Az áruházak kínálatát tekintve:

 • A Spar online webshopjában 500 grammos kiszerelésben 990 forintért kapható az eper.
 • A Tesco online kínálatában 1832 Ft/kg-os áron vásárolható meg.
 • A LIDL akciós újságjában pedig akár 1398 Ft/kg-os áron is találunk epret.

Szedd magad eper 2024 - országos helyszínek vármegyénként

Nem kell azonban mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennünk ahhoz, hogy viszonylag olcsón mi is hozzájusson a friss gyümölcshöz, Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" szamócás található, ahol a bolti ár alatt kínálják a garantáltan friss magyar szamócát. Mielőtt azonban bárki elindulna epret szedni, érdemes tájékozódni az eperföld nyitvatartásáról, a szükséges felszerelésről, hogy kell-e vinni valamilyen tárolóeszközt, valamint a "Szedd magad!" akció aktuális feltételeiről.

Bács-Kiskun megyei Szedd Magad Akciók

Kecskemét, Hírös Eper

 • Facebook: Hírös Eper
 • Weboldal: hiroseper..hu
 • Szedhető gyümölcsök: eper
 • Egyéb információk: A gazdaság a Szarkás tanya 14/a. sz. alatt található.

Kaskantyú, Bio Szamóca

 • Telefonszám: +3620/433-9555
 • Facebook: Bio Szamóca
 • Egyéb információk: A kert Kaskantyún, a Bercsényi utcában található

Lajosmizse, Mizse tanya

 • Kapcsolattartó: Békefi Róbert
 • Telefonszám: +3630/466-8552
 • Facebook: Egy kis tanya
 • Egyéb információk: Az M5-ös autópályán, Budapest irányából a 67-es km-nél a lajosmizsei kihajtónál Cegléd és Nagykőrös irányába kell hajtani kb. 800 métert. (itt van a szakaszha-tár, elég a Pest megyei matrica) Navigációs cím. Lajosmizse, Egy kis tanya vagy Lajosmizse, Mizse tanya 194.

Békés megyei Szedd Magad Akciók

Köröstarcsa, Zöld Fa Eper

 • Kapcsolattartó: Kurucsó Hajnalka és Kurucsó Péter
 • Telefonszám: +3630/924-1467 és +3630/519-3646
 • Facebook: Köröstarcsa Zöld Fa Eper
 • Egyéb információk: A kert a Zöldfa u. 1. sz. alatt található

Murony, Eprészet

 • Telefonszám: +3670/249-4344
 • Facebook: Eprészet
 • Egyéb információk: A kert a Duna u. 18. sz. alatt található

Fejér megyei Szedd Magad Akciók

Gárdony, Borbás Kert

 • Kapcsolattartó: Borbás Edit, Szűcs Milán
 • Telefonszám: +3620/390-4535, +3620/427-0570
 • Facebook: Borbáskert
 • Szedhető gyümölcsök: alma, birs, eper, meggy, sárgabarack, szilva
 • Egyéb információk: A pontos helyszínt telefonon kell egyeztetni, mivel több föld is van.

Nagyvenyim, Venyim Gyümölcsöse

Székesfehérvár-Csala, Barackvirág Farm

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad Akciók

Bágyogszovát

 • Kapcsolattartó: Horváthné Németh Mária
 • Telefonszám: +3630/396-4467, +3630/283-7573
 • Egyéb információk: A kert Bágyogszováton, a Dózsa u. 12-ben található

Csíkvánd, Polgár Kertészet

 • Kapcsolattartó: Polgár Károly
 • Telefonszám: +3630/2043600 és +3630/665-0835
 • Facebook: Polgár Kertészet
 • Szedhető gyümölcsök: eper, meggy, körte, sárgabarack
 • Egyéb információk: Gyarmat felől érkezve az Arany János utcából a temető előtt balra kell fordulni

Fertőszentmiklós, Barackfarm

 • Kapcsolattartó: Németh Ibolya
 • Telefonszám: +3620/351-9010, 0630/572-1603
 • Facebook: https://www.facebook.com/barackfarm.fsztm
 • Szedhető gyümölcsök: eper, őszibarack, sárgabarack
 • Egyéb információk: Fertőszentmiklós és Röjtökmuzsaj között, a 8627-es út mentén

Gyömöre, Juliska mama kertje

Győrszemere, Eperország

Hédervár, Epreskert

Jobaháza

 • Telefonszám: +3630/993-8154
 • Egyéb információk: Előzetes egyeztetés szükséges

Mecsér, Bio Eperkert

Mosonmagyaróvár, Eperország

 • Kapcsolattartó: R. Nagy János
 • Telefonszám: +3670/235-6892
 • Facebook: Eperország
 • Egyéb információk: Az 1-es út mellett, a Rádióállomással szemben található az eperföld

Rajka, Eperország - régi

Rajka, Eperország - új

Vámosszabadi, Eperország

Hajdú-Bihar megyei Szedd Magad Akciók

Bocskaikert, Dancsi Kertészet

 • Kapcsolattartó: Turai Hajnalka
 • Telefonszám: +3630/867-4372
 • Facebook: Dancsi Kertészet
 • Szedhető gyümölcsök: alma, eper
 • Egyéb információk: A kert Bocskaikert és Hajdúhadház között található (Bocskaikert, Teleki utca).

Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szedd Magad Akciók

Szolnok-Szandaszőlős, Epersziget

 • Kapcsolattartó: Pozderka István
 • Telefonszám: +3630/928-4668
 • Facebook: Epersziget
 • Egyéb információk: Szolnok-Szandaszőlős elhagyva Rákóczifalva felé jobbra a betonútra fordulva egy nagy Epersziget feliratú molinó jelzi az irányt. Innen kb. 800 m-re van a bejá-rati kapu.

Komárom-Esztergom megyei Szedd Magad Akciók

Piliscsév

 • Kapcsolattartó: Urbanics László
 • Telefonszám: +3630/410-5669
 • Facebook: Szedd Magad Eper Piliscsév
 • Egyéb információk: A kert a Vörösvári u. 6. sz. alatti családi ház mögött található

Vértesszőlős, Eperföld

 • Kapcsolattartó: Tóth Péter
 • Telefonszám: +3670/314-5043
 • Egyéb információk: Szedési időben a településen táblák jelzik a kert elhelyezkedését

Pest megyei Szedd Magad Akciók

Áporka, Eperfarm

 • Kapcsolattartó: Szabó Rita
 • Telefonszám: +3630/9898-225
 • Facebook: Szamóca Szüret - Eper Szedd Magad
 • Egyéb információk: A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 12 év alatti gyerekek a kert-be nem vihetők be. A belépési díj: 500.-Ft/fő

Budakalász, Lupa-sziget, Erdbeerland

 • Telefonszám: +3626/368-000
 • Email cím: info@eperfold.hu
 • Facebook: Eper Szedd Magad
 • Egyéb információk: A föld a 11-es úton a Lupa szigeti elágazásnál, a Duna gátjánál található

Pilisvörösvár, Csobánkai út, Erdbeerland

 • Telefonszám: +3626/368-000
 • Facebook: Eper Szedd Magad
 • Weboldal: eperfold.hu
 • Egyéb információk: A kert a pilisvörösvári temetővel szemközt, a Csobánkai úton található

Pomáz, Napelem

 • Kapcsolattartó: Janicsek család
 • Telefonszám: +3620/292-7589
 • Facebook: Pomázi Eper Szedd Magad
 • Egyéb információk: Szentendrét és Pomázt összekötő úton a Napelem közelében található az eperföld

Pomáz, Trafó

 • Kapcsolattartó: Janicsek család
 • Telefonszám: +3620/292-7589
 • Facebook: Pomázi Eper Szedd Magad
 • Egyéb információk: Szentendrét és Pomázt összekötő úton az ELMŰ transzformátorház kö-zelében található az eperföld

Solymár, Kövesbérci - Erdbeerland

 • Telefonszám: +3626/368-000
 • Facebook: Eper Szedd Magad
 • Egyéb információk: A kert a 10-es főúton közelíthető meg, a Kövesbérci úttal szemben ta-lálható

Szentendre, Erdbeerland

 • Telefonszám: +3626/368-000
 • Facebook: Eper Szedd Magad
 • Egyéb információk: Szentendréről Budakalászra vezető régi útról kell a Vízművel szembe, a földútra térni a Ford kereskedés mögé, onnan 150-200 m-t kell még haladni a földúton

Somogy megyei Szedd Magad Akciók

Marcali, Eperliget

 • Telefonszám: +3630/990-6663
 • Facebook: Eperliget
 • Egyéb információk: A kert Marcaliban az Árpád u. végén található

Vas megyei Szedd Magad Akciók

Csepreg

 • Telefonszám: +3620/521-2602
 • Facebook: Csepregi Eper Szedd Magad
 • Egyéb információk: A Boldogasszony kápolna felé vezető út mentén, a temetővel szemben kell lekanyarodni az istállóknál

Szombathely, Eperföld

Szombathely, Söptei úti Eperföld

Zala megyei Szedd Magad Akciók

Vasboldogasszony, Epreskert

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szedd magad

szedd magad akció

eper

szamóca