Erre sok hobbi kertész nem is gondol: az egészségünk múlhat ezen az apró figyelmetlenségen

HelloVidék   
  Megosztom
Erre sok hobbi kertész nem is gondol: az egészségünk múlhat ezen az apró figyelmetlenségen

A szobanövények behozzák otthonunkba a természet varázsát, de idővel felhalmozódik rajtuk a por, piszok és szennyeződés. A beltéri növényzet tisztítása nem csak a szép megjelenés megőrzését jelenti, hanem a folyamatos egészség és vitalitás megtartását is. Íme egy átfogó útmutató a szobanövények hatékony és biztonságos tisztításához!

Nem meglepő, hogy a sok friss levegő és a rendszeres testmozgás nagyszerű módja annak, hogy nemcsak a fizikai jólétünket, hanem a szellemi jólétünket is javítsa – a kertészkedés pedig fantasztikus módja ennek! De tudtad, hogy a beltéri kertészkedés és a szobanövények gondozása szintén javítják a közérzetet és akár a mentális egészségünkre is jótékony hatással van? A GardenHealth cikke szerint több módon is segíthetnek nekünk a szobanövényeink.

Hogyan javíthatják a szobanövények a lelki egészségem?

  • Boldogsághormonok felpörögnek: A benti szórakozás nem jelenti azt, hogy mozdulatlannak kell ücsörögnünk, például tévét kell nézni vagy könyvet olvasni. Miért nem tekered fel az ingujjaidat, és kezdesz el gondozni vagy ültetni több szobanövényt? Az aktív hobbiról bebizonyosodott, hogy endorfinokat szabadít fel, ami segít, ha olyan mentális betegségtől, állapottól szenvedsz, mint a szorongás és a depresszió. Egy szórakoztató hobbi segíthet elterelni a gondolataid, és máshová irányíthatja az elméd.
  • Csodálatos élő díszek: Sok szobanövénynek gyönyörű színes virágai vannak, amelyek életet hoznak az otthonba. A kutatások azt igazolták, hogy ez javítja a hangulatot, és boldogabbá tesz. Illetve, mivel gondoskodni kell a növényeidről, ezáltal úgy érzed majd, hogy szükség van rád, ami mindig nagyszerű érzés lesz!
  • Csökkenti a stresszt: A szobanövények és a róluk való gondoskodás bizonyítottan csökkentik a stresszszintet és alacsonyabban tartják a vérnyomást. Ennek eredményeként úgy tűnik, hogy az emberek produktívabbak. A kutatók azt találták, hogy a beltéri kertészkedés akár 15%-kal is növelik a termelékenységet, ezért mindenképp érdemes kipróbálni, hogy legyen néhány szobanövény az irodájában.

Hogyan javíthatják a szobanövények testi egészségemet és közérzetemet?

  • Jótékony hatás a légzésre: A növények segítik a légzésünket, mert felszívják a szén-dioxidot és oxigént szabadítanak fel. A növények számának növelésével az oxigén mennyisége egészségesebb környezetet teremt.
  • A levegő tisztítása: Saját otthonunkban a belső levegő minősége rossz a bútorok, szőnyegek és még tisztítószerek miatt is. Ez a rossz levegőminőség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, szédülés, légzési problémák és fáradtság. A beltéri növények mind segíthetnek a levegő minőségének javításában azáltal, hogy megszűrik azt.
  • Csökkent fájdalomszint: Beszámoltak arról, hogy a műtét után a betegek sokkal kevésbé éreztek fájdalmakat, ha szobanövények vannak körülöttük. Egy tanulmány kimutatta, hogy a növényekkel borított kórházi szobákban a betegek gyengébbnek ítélik meg a fájdalmat, a szorongást és a fáradtságot, mint azoknál a betegek, akiknek nincsenek növények a szobájukban.

Csökkenti a betegséget

A szobanövények csökkentik annak az esélyét, hogy elkapj egyes betegségeket. A kutatók azt találták, hogy a megbetegedések aránya több mint 60%-kal csökken a növényekkel felszerelt irodákban, mint azokban, ahol nincs növény. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a növények tisztítják, megszűrik a levegőt.

Itt jön képbe a rendszeres növényápolás

Ahogy fent olvashattuk, számos előnye van annak, ha szobanövényekkel vesszük körbe magunkat. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a rendszeres növényápolás része - a locsolás, metszés, tápozás mellett - a levelek tisztán tartása is. Hogy miért? Nézzük meg!

A rendszeres tisztítás számos előnnyel jár

  • Javított fotoszintézis: A tiszta levelek jobb fényelnyelést tesznek lehetővé, elősegítve a növény fotoszintézis folyamatát
  • Kártevők megelőzése: A por és törmelék eltávolítása csökkenti annak valószínűségét, hogy a kártevők otthont adnak a növényeken
  • Továbbfejlesztett esztétika: A tiszta növények élénkebbnek és vonzóbbnak tűnnek, és szépséget kölcsönöznek beltéri terének

Hogyan végezzük a tisztítást?

Lépések a szobanövények tisztításához:

  • Vizsgáljuk meg a növényeinket: A különböző növényeknek eltérő szükségleteik vannak a tisztítás terén. Egyes növényeknek, például a pozsgásoknak, viaszos felületük van, míg másoknak, például a páfrányoknak, finom levelei vannak. Ezért mindig a legjobb, ha a tisztítás előtt felmérjük a növény felületét és szerkezetét.
  • Por eltávolítása: Óvatosan töröld le a leveleket puha, nedves ruhával vagy szivaccsal. Nagyobb levelek esetén tisztítás közben támaszd meg őket alulról, hogy elkerüld a sérüléseket. Távolítsa el a port a levelek mindkét oldaláról, hogy biztosítsd a megfelelő fényelnyelést.
  • Ragadós maradványok vagy kártevők: Ha ragadós maradványokat vagy kártevőket, például levéltetveket vagy takácsatkákat észlsz, használj enyhe szappanos oldatot. Keverj össze egy kis mennyiségű enyhe szappant vízzel egy spray-palackban. Mielőtt az egész növényt permeteznéd, teszteld a növény egy kis részét, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem okoz kárt. Néhány perc múlva töröld le az oldatot puha ruhával.Öblítsd (ha szükséges): A szappanra érzékeny növények esetében langyos víz alatt öblítsd le a leveleket, vagy használj nedves ruhát a szappanmaradványok eltávolításához.
  • Kezeld a bonyolult területeket: Használj vízbe mártott vattacsomót a bonyolult területek, például a levél ízületei vagy a repedések finom tisztításához. Légy óvatos, nehogy megsértsd a kényes részeket.
  • Szárítás: Hagyd a növényeket levegőn megszáradni jól szellőző helyen. Ügyelj arra, hogy közvetlenül a tisztítás után ne tegye ki közvetlen napfénynek, mert ez károsíthatja a nedves leveleket.

További tippek

  • Következetesség: Tedd a tisztítást a szokásos növényápolási rutin részévé. Törekedj havi takarításra, vagy szükség esetén gyakrabbra.
  • Kerülje a kemény vegyszereket: Kerüld a kemény vegyszereket vagy tisztítószereket, amelyek károsíthatják a növényeket.
  • Vizsgáld meg tisztítás közben: Használd ezt az időt arra, hogy megvizsgáld növényeid kártevőkre, betegségekre vagy egészségi problémákra utaló jelekre.

A szobanövények tisztítása a növénygondozás egyszerű, de elengedhetetlen része. Nemcsak megőrzi megjelenésüket, hanem általános jólétükhöz is hozzájárul. A megfelelő eszközökkel és gyengéd érintéssel megőrizheted beltéri növényzetednek virágzását és a legjobb megjelenését, szépséget és vitalitást kölcsönözve otthonodnak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szobanövények

növénygondozás

növény ápolás

levelek tisztítása

levegőszűrés

légtisztító növények

mentális egészség

fizikai egészség