Rengeteget tehet ez a cserje a levegőszennyezés ellen: ideje lenne minden házhoz ezt ültetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteget tehet ez a cserje a levegőszennyezés ellen: ideje lenne minden házhoz ezt ültetni?

Kutatók szerint ez a meseszép növény a Cotoneaster franchetii, ismertebb nevén Vaskoslevelű madárbirs a legjobb cserje az autók kipufogógázai által szennyezett levegő tisztítására. Hogy miért? Ennek jártunk most utána.

Kutatások eredményei szerint a bokros, szőrös levelű Cotoneaster franchetii a legújabb „szupernövény”, amely hozzájárul a környezet fellendítéséhez és az emberi egészség javításához, mivel különleges képessége a szennyezés elleni küzdelemben a levegőben lebegő káros részecskék megkötése. Egy RHS tudományos tanulmány, amely a sövények, mint légszennyezés-gátlók hatékonyságát vizsgálta, azt mutatta, hogy a forgalmi gócpontokon a Cotoneaster franchetii, más néven Vaskoslevelű madárbirs legalább 20%-kal hatékonyabban szűri meg a szennyezést, mint más cserjék.

Dr. Tijana Blanusa, a lap kutatásvezetője és az RHS fő kertészeti kutatója elmondta:

A nagy forgalmú városi utakon azt találtuk, hogy a bonyolultabb, sűrűbb lombkoronákkal, durva és szőrös levelekkel rendelkező fajok, mint például a Vaskoslevelű madárbirs, a leghatékonyabbak. Azt tapasztaltuk, hogy mindössze 7 nap alatt egy 1 méter hosszú, jól kezelt, sűrű sövény ugyanannyi szennyeződést fog kiszűrni a levegőből, mint amennyit egy autó 500 mérföldes út során bocsát ki. Becsléseink szerint a Vaskoslevelű madárbirs 20%-kal több szennyeződést szűrt meg a levegőből, mint a többi általunk tesztelt sövény, így ideális lenne a forgalmas utak mentén, a szennyezett területeken. Más területeken, ahol kulcsfontosságú a biológiai sokféleség és a beporzók ösztönzése, különböző sövényfajták keveréke javasolt.

Mit lehet tudni a Vaskoslevelű madárbirsről?

A Cotoneaster franchetii – vaskoslevelű madárbirs 1,5-2 méter magasra is megnő, és 2-3 m széles, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.

  • Alak: 1,5-2 m magasra nő, és 2-3 m szélesre elterülő növekedésű, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.
  • Virág: Májusban hozza kicsi, fehér virágait.
  • Termés: A virágokból ősz elejére fényes, piros bogyók fejlődnek, melyek a madarak számára is eleségként szolgálnak.
  • Levél: Erősen elágazó ágrendszerét sűrűn borítják a tojásdad, fényes, bőrszerű levelek, melyek őszre bronzos árnyalatúvá színeződnek.
  • Származás: Európa, Kína
  • Felhasználása:Talajtakarónak, térelválasztónak, rézsű beültetésére ideális.
  • Tenyészhely: Napos, vagy félárnyékos helyet szereti. A laza, jó vízelvezetésű talajokat kedveli, jól megél szárazabb, meszes talajokon is.
  • Gondozása: Tavasszal metszéssel korrigálhatjuk méretét.
  • Betegségek és kártevők: tűzelhalásra és a levéltetvekre érdemes figyelni.

Szupernövények” a klímaváltozás mérséklésére

Az elmúlt 10 évben amerikai kutatók egyre intenzívebbé tették kutatásaikat annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a környezeti problémák, például a légszennyezés, a hőhullámok és a helyi áradások enyhítésére annak érdekében, hogy felerősítsék a kertek és zöldfelületek pozitív hatását a környezetre.

Alistair Griffiths professzor, az RHS tudományos és gyűjteményi igazgatója a következőket mondta:

Több kutatás is kimutatta, hogy bizonyos növényfajok és -fajták alapvető tulajdonságai, mint például a levél alakja és a gyökér jellemzői, számos környezeti probléma enyhítésében segítenek. Folyamatosan új „szupernövényeket” azonosítunk, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek más növényzettel kombinálva fokozott előnyökkel járnak, miközben nagyon szükséges élőhelyeket biztosítanak a vadon élő állatok számára. Például azt tapasztaltuk, hogy a borostyán falburkolat kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a liget pedig enyhíti az intenzív nyári esőzéseket és csökkenti a helyi áradásokat. Ha olyan kertekbe és zöldterületekbe ültetjük, ahol ezek a környezeti problémák a legelterjedtebbek, nagy változást hozhatunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az ahhoz való alkalmazkodásban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vaskoslevelű madárbirs

kipufogógáz

környezetszennyezés

környezetkárosítás

levegőszennyezettség

levegőszennyezés

levegőtisztítás

környezetvédelem

kert

kertrendezés

kert gondozás