Rengeteget tehet ez a cserje a levegőszennyezés ellen: ideje lenne minden házhoz ezt ültetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteget tehet ez a cserje a levegőszennyezés ellen: ideje lenne minden házhoz ezt ültetni?

Kutatók szerint ez a meseszép növény a Cotoneaster franchetii, ismertebb nevén Vaskoslevelű madárbirs a legjobb cserje az autók kipufogógázai által szennyezett levegő tisztítására. Hogy miért? Ennek jártunk most utána.

Kutatások eredményei szerint a bokros, szőrös levelű Cotoneaster franchetii a legújabb „szupernövény”, amely hozzájárul a környezet fellendítéséhez és az emberi egészség javításához, mivel különleges képessége a szennyezés elleni küzdelemben a levegőben lebegő káros részecskék megkötése. Egy RHS tudományos tanulmány, amely a sövények, mint légszennyezés-gátlók hatékonyságát vizsgálta, azt mutatta, hogy a forgalmi gócpontokon a Cotoneaster franchetii, más néven Vaskoslevelű madárbirs legalább 20%-kal hatékonyabban szűri meg a szennyezést, mint más cserjék.

Dr. Tijana Blanusa, a lap kutatásvezetője és az RHS fő kertészeti kutatója elmondta:

A nagy forgalmú városi utakon azt találtuk, hogy a bonyolultabb, sűrűbb lombkoronákkal, durva és szőrös levelekkel rendelkező fajok, mint például a Vaskoslevelű madárbirs, a leghatékonyabbak. Azt tapasztaltuk, hogy mindössze 7 nap alatt egy 1 méter hosszú, jól kezelt, sűrű sövény ugyanannyi szennyeződést fog kiszűrni a levegőből, mint amennyit egy autó 500 mérföldes út során bocsát ki. Becsléseink szerint a Vaskoslevelű madárbirs 20%-kal több szennyeződést szűrt meg a levegőből, mint a többi általunk tesztelt sövény, így ideális lenne a forgalmas utak mentén, a szennyezett területeken. Más területeken, ahol kulcsfontosságú a biológiai sokféleség és a beporzók ösztönzése, különböző sövényfajták keveréke javasolt.

Mit lehet tudni a Vaskoslevelű madárbirsről?

A Cotoneaster franchetii – vaskoslevelű madárbirs 1,5-2 méter magasra is megnő, és 2-3 m széles, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.

  • Alak: 1,5-2 m magasra nő, és 2-3 m szélesre elterülő növekedésű, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.
  • Virág: Májusban hozza kicsi, fehér virágait.
  • Termés: A virágokból ősz elejére fényes, piros bogyók fejlődnek, melyek a madarak számára is eleségként szolgálnak.
  • Levél: Erősen elágazó ágrendszerét sűrűn borítják a tojásdad, fényes, bőrszerű levelek, melyek őszre bronzos árnyalatúvá színeződnek.
  • Származás: Európa, Kína
  • Felhasználása:Talajtakarónak, térelválasztónak, rézsű beültetésére ideális.
  • Tenyészhely: Napos, vagy félárnyékos helyet szereti. A laza, jó vízelvezetésű talajokat kedveli, jól megél szárazabb, meszes talajokon is.
  • Gondozása: Tavasszal metszéssel korrigálhatjuk méretét.
  • Betegségek és kártevők: tűzelhalásra és a levéltetvekre érdemes figyelni.

Szupernövények” a klímaváltozás mérséklésére

Az elmúlt 10 évben amerikai kutatók egyre intenzívebbé tették kutatásaikat annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a környezeti problémák, például a légszennyezés, a hőhullámok és a helyi áradások enyhítésére annak érdekében, hogy felerősítsék a kertek és zöldfelületek pozitív hatását a környezetre.

Alistair Griffiths professzor, az RHS tudományos és gyűjteményi igazgatója a következőket mondta:

Több kutatás is kimutatta, hogy bizonyos növényfajok és -fajták alapvető tulajdonságai, mint például a levél alakja és a gyökér jellemzői, számos környezeti probléma enyhítésében segítenek. Folyamatosan új „szupernövényeket” azonosítunk, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek más növényzettel kombinálva fokozott előnyökkel járnak, miközben nagyon szükséges élőhelyeket biztosítanak a vadon élő állatok számára. Például azt tapasztaltuk, hogy a borostyán falburkolat kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a liget pedig enyhíti az intenzív nyári esőzéseket és csökkenti a helyi áradásokat. Ha olyan kertekbe és zöldterületekbe ültetjük, ahol ezek a környezeti problémák a legelterjedtebbek, nagy változást hozhatunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az ahhoz való alkalmazkodásban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vaskoslevelű madárbirs

kipufogógáz

környezetszennyezés

környezetkárosítás

levegőszennyezettség

levegőszennyezés

levegőtisztítás

környezetvédelem

kert

kertrendezés

kert gondozás