Elképesztő pusztítást végzett a hatalmas szupercella: sokkoló videón a rettenetes vihar

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő pusztítást végzett a hatalmas szupercella: sokkoló videón a rettenetes vihar

A vasárnapról hétfőre virradó éjjel egy hatalmas szupercella pörgött vissza hazánkba Szlovákia felől, és haladt végig az Északi-középhegység fölött. Hosszú útja során többfelé okozott jégesőt, felhőszakadást, valamint viharos, illetve orkán erejű széllökéseket, miközben szinte folyamatosan szórta a villámokat - írta az Időkép.


 


 

A hatalmas szupercella fákat csavart ki, tetőket tépázott meg, vezetékeket szaggatott le, több autó is megsérült, vagy fakidőlés miatt, vagy a jég verte be az ablakokat, szélvédőket. A vihar nem kímélt semmit, és csak a világosban látszott egyértelműen a tombolás mértéke. Bátonyterenyén és térségében okozta a legnagyobb pusztítást.

A felvételek alapján nem lehet teljesen egyértelműen eldönteni, hogy a hatalmas szélvihart egy downburst okozta-e, vagy esetleg egy tornádó csapott le az éj leple alatt, de az előbbinek a valószínűsége nagyobb.

- írta beszámolójában az Időkép.

Végigsöpört a vihar Nógrádon is, több mint 150 helyszínen pusztított

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Nool.hu-nak elárulta, hogy több mint százötven lakossági bejelentés érkezett eddig a viharos időjárás miatt a tűzoltóság fő- és műveletirányító ügyeletére vasárnap éjjel és hétfő reggel, ez a szám adat pedig úgy tűnik, hogy egyre csak nőni fog.

Az esetek túlnyomó többségében a vihar végett kidőlt fák, lehasadt faágak adtak munkát tűzoltóinknak, emellett összesen tizenhat épület károsodott különböző mértékben. A kidőlt fák több helyen villamos és távközlési vezetékeket szakítottak át. Bátonyterenyén, a Honvéd utcában a szél leszakította a tetőhéjazatot, a műszaki mentést a helyszínen a bátonyterenyei és salgótarjáni hivatásos tűzoltók végezték el

– mondta a szóvivő.

Hozzátette: hétfő reggel a vármegye két településén, Mátraverebélyben és Szuhán is áramkimaradást jelentettek be, amely közel nyolcszáz fogyasztót érint. A vármegye hivatásos és önkéntes egységei folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időkép

szupercella

bátorterenye