Láthatatlan gyilkos fenyegeti a magyar családokat: filléres a védekezés

HelloVidék   
  Megosztom
Láthatatlan gyilkos fenyegeti a magyar családokat: filléres a védekezés

Évente átlagosan 10 ember veszti életét és 300-400 embert mérgez meg otthonában a fűtés, mert nem veszi észre idejében a szén-monoxid mérgezés veszélyét. A tünetek alapján ugyanis szinte lehetetlen felismerni a mérgezést, de a baj könnyen megelőzhető némi odafigyeléssel és egy szén-monoxid-mérő készülékkel. A mérgezés elkerüléséhez azonban legalább ennyire kulcsfontosságú, hogy jó készüléket válasszunk és azt a megfelelő helyre szereljük fel.

Szén-monoxid nyílt égésterű fűtőeszköz esetén keletkezhet, például konvektor, gáztűzhely, bojler, fali fűtőeszközök, kandalló, cserépkályha használata során. A szén-monoxid kialakulását a tévhittel ellentétben a szellőzés, szellőztetés hiánya okozza. Ehhez hozzájárulnak azok a nyílászárók is, amelyek a tökéletes szigetelés érdekében a minimális légmozgást sem teszik lehetővé a résekben.

Tünetek alapján a szén-monoxid mérgezést szinte lehetetlen megállapítani. A fejfájás, émelygés, hányinger számtalan betegséget jelezhet, pedig könnyen előfordulhat, hogy a szobában lévő szén-monoxidtól alakult ki.

Bár a háztartások felében már van érzékelő, évente mintegy 10 ember veszíti életét és 300-400 ember kap mérgezést egy olyan hétköznapi tevékenység során, mint a fűtés. A magas szén-monoxid koncentráció ráadásul éjszaka, alvás közben jelentheti a legnagyobb veszélyt, mert nem biztos, hogy felébredünk, ha baj van.

A megoldás a fűtőeszközök éves ellenőrzése és a rendszeres szellőztetés, valamint egy szén-monoxid érzékelő, ami életet menthet azzal, hogy jelzi a veszélyt. Egy ilyen eszköz ráadásul viszonylag kis beruházással is elérhető, és készüléktől függően 7-10 évente kell cserélni. Ha például veszünk egy 10 éves szavatosságú mérőt, ami 12.500 forintba kerül, akkor visszaosztva azt jelenti, hogy napi 3 forintba kerül a biztonságunk.

A szén-monoxid érzékelőt hasonlíthatjuk a lázmérőhöz: figyelmeztet a veszélyre, így elkerülhetjük a tragédiát. Ugyanakkor, ahogyan a lázmérő, az érzékelő sem tudja megoldani problémát az ember helyett; a szén-monoxid kialakulását a szellőzés biztosításával és a fűtőeszközök évenkénti ellenőrzésével tudjuk megelőzni

– magyarázza Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Nem mindegy ugyanakkor, hogy vásárláskor milyen készüléket választunk. A piacon lévő szén-monoxid-mérőket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint az ezek piacfelügyeltét ellátó hatóság, teszteli és általuk üzemeltetett honlapon a potenciális vásárlók megnézhetik a pozitív és negatív listát. A műszaki kereskedők csak a pozitív listán szereplő termékeket árulhatják.

Nem elég azonban kiválasztanunk a megfelelő készüléket, ahhoz, hogy hatékonyan működjön, kulcsfontosságú, hová szerelik fel. A helyiség magasabb pontjai (pl. plafon) helyett a szakemberek azt javasolják, a fűtőeszköztől 1-1,5 méterre, a saroktól 10-15 centiméterre, a levegővétel magasságában kell elhelyezni. Ez általában fejmagasságot takar, de ha pl. hálószobában helyezzük el az érzékelőt, akkor az éjjeliszekrény magasságát jelenti.

Teendők, ha jelez a szén-monoxid érzékelő

Először szellőztetni kell, majd elzárni a fűtőkészüléket és friss levegőre menni, majd hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Fontos, hogy a fűtőeszközt csak akkor zárjuk el saját kezűleg, ha ezt biztonságban meg tudjuk tenni és nem fenyeget közben a tüntetek súlyosbodása vagy ájulás veszélye. Ha igen, akkor azonnal a friss levegőre kell menni. Ha valaki eszméletét vesztette, azonnal a szabad levegőre kell vinni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűtésszezon

szén-monoxid

otthon

szellőztetés