Kiderült: a belső migráció felel a lakáspiaci árrobbanásért

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: a belső migráció felel a lakáspiaci árrobbanásért

A lakáspiacon az elmúlt 4 évben 10-20 százalékos drágulás mellett volt példa 100 százalékos növekedésre is, vagyis bizonyos területeken megduplázódtak az árak.

Egyelőre nem tudni mikor érjük el a lakáspiaci árnövekedés csúcsát, ezt egyelőre senki nem látja, de az mára egyértelművé vált, hogy a kamatok csökkenése, a bérek emelkedése, a CSOK, illetve az elérhető magas hozamok miatt a rövid és hosszú távú bérbeadásra szánt befektetési célú lakásvásárlások terjedése is hozzájárult a lakásárak emelkedéséhez - árulta el a HelloVidéknek Fodor Szabolcs a költözzbe.hu ingatlanpiaci vezető elemzője.

A drágulás jelentősen összefügg az országon belüli vándorlással, ahol a munka és a jó minőségűnek vélt városi élettér található, oda szeretnének a legtöbben költözni és emiatt itt vesznek lakást a befektetők is kiadási célra. Az elmúlt 4 évben 10-20 százalékos árnövekedés mellett volt példa a 100 százalékos növekedésre is. Nagyon fontos leszögezni, hogy ez a szárnyalás térben rendkívül eltérően jelent meg.

A Balaton partvidéken a befektető, nyaralót vásárló vevők miatt komoly áremelkedések voltak az elmúlt négy évben. Azokban a járásokban, ahol a belső migráció egyenlege pozitív volt, ott egyértelmű árnövekedés volt megfigyelhető, néhány járás kivételével az elvándorlás pedig az ingatlanárak jóval lassabb ütemű növekedését, vagy akár csökkenését is eredményezte.

Az elkövetkező években várhatóan tovább folytatódik ez a tendencia, a nagyvárosok, a több munkalehetőséget, ezáltal magasabb életszínvonalat kínáló települések irányába költözik a lakosság, jellemzően a fiatalabb korosztály és ez vonzza a befektetőket. Ezeken a népszerűbb területeken egy következő kisebb-nagyobb válság vagy piaci korrekció esetén is működő piaccal, élénkebb kereslettel, kevésbé visszaeső árakkal találkozhatunk majd, miközben az elnéptelenedő, elöregedő területeken az ingatlanárak továbbra is stagnálni fognak, és egy nehezebb gazdasági időszakban komoly áresést is el kell könyvelniük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakás

otthon

lakásárak

drágulás