Kiderült: a belső migráció felel a lakáspiaci árrobbanásért

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: a belső migráció felel a lakáspiaci árrobbanásért

A lakáspiacon az elmúlt 4 évben 10-20 százalékos drágulás mellett volt példa 100 százalékos növekedésre is, vagyis bizonyos területeken megduplázódtak az árak.

Egyelőre nem tudni mikor érjük el a lakáspiaci árnövekedés csúcsát, ezt egyelőre senki nem látja, de az mára egyértelművé vált, hogy a kamatok csökkenése, a bérek emelkedése, a CSOK, illetve az elérhető magas hozamok miatt a rövid és hosszú távú bérbeadásra szánt befektetési célú lakásvásárlások terjedése is hozzájárult a lakásárak emelkedéséhez - árulta el a HelloVidéknek Fodor Szabolcs a költözzbe.hu ingatlanpiaci vezető elemzője.

A drágulás jelentősen összefügg az országon belüli vándorlással, ahol a munka és a jó minőségűnek vélt városi élettér található, oda szeretnének a legtöbben költözni és emiatt itt vesznek lakást a befektetők is kiadási célra. Az elmúlt 4 évben 10-20 százalékos árnövekedés mellett volt példa a 100 százalékos növekedésre is. Nagyon fontos leszögezni, hogy ez a szárnyalás térben rendkívül eltérően jelent meg.

A Balaton partvidéken a befektető, nyaralót vásárló vevők miatt komoly áremelkedések voltak az elmúlt négy évben. Azokban a járásokban, ahol a belső migráció egyenlege pozitív volt, ott egyértelmű árnövekedés volt megfigyelhető, néhány járás kivételével az elvándorlás pedig az ingatlanárak jóval lassabb ütemű növekedését, vagy akár csökkenését is eredményezte.

Az elkövetkező években várhatóan tovább folytatódik ez a tendencia, a nagyvárosok, a több munkalehetőséget, ezáltal magasabb életszínvonalat kínáló települések irányába költözik a lakosság, jellemzően a fiatalabb korosztály és ez vonzza a befektetőket. Ezeken a népszerűbb területeken egy következő kisebb-nagyobb válság vagy piaci korrekció esetén is működő piaccal, élénkebb kereslettel, kevésbé visszaeső árakkal találkozhatunk majd, miközben az elnéptelenedő, elöregedő területeken az ingatlanárak továbbra is stagnálni fognak, és egy nehezebb gazdasági időszakban komoly áresést is el kell könyvelniük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakás

otthon

lakásárak

drágulás