Újabb CSOK-emelés jöhet: dörzsölhetik a markukat a vidéken élők

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb CSOK-emelés jöhet: dörzsölhetik a markukat a vidéken élők

Bár a pontos szabályváltozások még nem jelentek meg, két fontos változást is előre jelzett idén a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) területén. Egy júliusi bejelentés szerint megemelik az 5000 fő alatti településeken a támogatás összegét, egy októberi bejelentés szerint pedig a két gyermeket vállalók vagy nevelők is kaphatnak kamattámogatott hitelt.

Jelenleg a CSOK azoknak jár, akik rendelkeznek már gyermekkel vagy vállalnak legalább egyet, egyúttal új vagy használt lakásba költöznek, esetleg bővítenek. Ami az összeget illeti,

 • az egygyermekesek 600 ezres,
 • a kétgyermekesek 1,42-2,60 milliós,
 • a háromgyermekesek 2,2-10 milliós,
 • a legalább négygyermekesek pedig 2,75-10 milliós

egyszeri, vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe.

A CSOK nem állandó, a kormány mindig végrehajt benne valamilyen változtatást. Idén március 15-e óta például

 • nem mindig kell levonni a már felvett (pl. szocpol) támogatást a CSOK összegéből,
 • egyáltalán nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon,
 • lerövidültek a jóváhagyási idők a hitelintézeteknél,
 • nőtt a bővítésre felvehető arányos támogatási összeg,
 • nem feltétlenül kell magyar tb-vel rendelkezni hozzá,
 • lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződést követő 180 napig igényelhető a támogatás és
 • a nyilatkozati elv bevezetése értelemben igazolásokat sem kell a CSOK-igényléshez beszerezni egy sor feltétel igazolásához.

A támogatási összegek mellett a négyzetméterkorlátok is változatlanok maradtak 2016 eleje óta.

Hamarosan azonban változhatnak az összegre vonatkozó szabályok, a kormány Gulyás Gergely miniszter nyári bejelentése alapján az 5000 fő alatti kistelepülésen élőket vagy oda költözőket magasabb támogatásban részesítené. Hogy mekkorában, azt a mai napig nem árulták el.

Nincs helyünk, hogy az összes 5000 fő alatti magyar települést felsoroljuk, ezért most csak a Pest megyeiket említjük. Az idén január 1-jei adatok szerint a legnagyobb 5000 fő alatti települések Pest megyében az alábbiak: Nagymaros, Örkény, Inárcs, Monorierdő, Sződliget, Csemő, Kóka, Pilisszentiván, Dány és Délegyház. Amelyek viszont éppen lemaradnak a listáról, mert valamivel 5000 fő felettiek: Szentmártonkáta, Szada, Alsónémedi, Bugyi, Tápiószentmárton, Zsámbék, Kartal, Tahitótfalu, Dömsöd, Aszód. Ezeken a településeken várható a fent említetteknél magasabb CSOK-összeg.

A kistelepülésen élőkkel ellentétben nem az egyszeri támogatást, csupán a fix 3%-os (akár 10 milliós) lakáshitel kamattámogatását terjeszti ki a kormány a kétgyerekesekre. Eddig ilyet csak 3 gyermek után lehetett igénybe venni, akik esetében az eddigi 10 milliós korlát egyébként 15 millióra fog nőni. A legkedvezőbb 20 éves piaci hitelkonstrukcióhoz képest számításunk szerint ezzel évi mintegy 120 ezer forintot spórolhatnak meg az érintett családok a törlesztőrészletből. Várhatóan ez a hitel is csak az új építésű lakásokra lesz elérhető, és mivel 2020 elejétől nőni fog az új lakások áfája, az igénybe vevők egy része számára várhatóan már a magasabb, 27%-os áfájú lakásokat finanszírozzák meg ezzel.

Két és fél év alatt, az idei év közepéig egyébként 195 milliárd forintnyi CSOK-szerződést kötöttek a magyar családok a hitelintézeteknél. Az összeg 68%-át újépítésű, 31%-át használt lakásra, 1%-át pedig bővítésre vették eddig igénybe a háztartások, a darabszám szerinti arányok fordítottak lehetnek. A CSOK népszerűsége lényegében stagnál tavaly óta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

csok

lakás

ingatlan

gyerek

otthonteremtés

családi otthonteremtési kedvezmény

hellovidék

lakáspiac