Újabb CSOK-emelés jöhet: dörzsölhetik a markukat a vidéken élők

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb CSOK-emelés jöhet: dörzsölhetik a markukat a vidéken élők

Bár a pontos szabályváltozások még nem jelentek meg, két fontos változást is előre jelzett idén a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) területén. Egy júliusi bejelentés szerint megemelik az 5000 fő alatti településeken a támogatás összegét, egy októberi bejelentés szerint pedig a két gyermeket vállalók vagy nevelők is kaphatnak kamattámogatott hitelt.

Jelenleg a CSOK azoknak jár, akik rendelkeznek már gyermekkel vagy vállalnak legalább egyet, egyúttal új vagy használt lakásba költöznek, esetleg bővítenek. Ami az összeget illeti,

 • az egygyermekesek 600 ezres,
 • a kétgyermekesek 1,42-2,60 milliós,
 • a háromgyermekesek 2,2-10 milliós,
 • a legalább négygyermekesek pedig 2,75-10 milliós

egyszeri, vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe.

A CSOK nem állandó, a kormány mindig végrehajt benne valamilyen változtatást. Idén március 15-e óta például

 • nem mindig kell levonni a már felvett (pl. szocpol) támogatást a CSOK összegéből,
 • egyáltalán nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon,
 • lerövidültek a jóváhagyási idők a hitelintézeteknél,
 • nőtt a bővítésre felvehető arányos támogatási összeg,
 • nem feltétlenül kell magyar tb-vel rendelkezni hozzá,
 • lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződést követő 180 napig igényelhető a támogatás és
 • a nyilatkozati elv bevezetése értelemben igazolásokat sem kell a CSOK-igényléshez beszerezni egy sor feltétel igazolásához.

A támogatási összegek mellett a négyzetméterkorlátok is változatlanok maradtak 2016 eleje óta.

Hamarosan azonban változhatnak az összegre vonatkozó szabályok, a kormány Gulyás Gergely miniszter nyári bejelentése alapján az 5000 fő alatti kistelepülésen élőket vagy oda költözőket magasabb támogatásban részesítené. Hogy mekkorában, azt a mai napig nem árulták el.

Nincs helyünk, hogy az összes 5000 fő alatti magyar települést felsoroljuk, ezért most csak a Pest megyeiket említjük. Az idén január 1-jei adatok szerint a legnagyobb 5000 fő alatti települések Pest megyében az alábbiak: Nagymaros, Örkény, Inárcs, Monorierdő, Sződliget, Csemő, Kóka, Pilisszentiván, Dány és Délegyház. Amelyek viszont éppen lemaradnak a listáról, mert valamivel 5000 fő felettiek: Szentmártonkáta, Szada, Alsónémedi, Bugyi, Tápiószentmárton, Zsámbék, Kartal, Tahitótfalu, Dömsöd, Aszód. Ezeken a településeken várható a fent említetteknél magasabb CSOK-összeg.

A kistelepülésen élőkkel ellentétben nem az egyszeri támogatást, csupán a fix 3%-os (akár 10 milliós) lakáshitel kamattámogatását terjeszti ki a kormány a kétgyerekesekre. Eddig ilyet csak 3 gyermek után lehetett igénybe venni, akik esetében az eddigi 10 milliós korlát egyébként 15 millióra fog nőni. A legkedvezőbb 20 éves piaci hitelkonstrukcióhoz képest számításunk szerint ezzel évi mintegy 120 ezer forintot spórolhatnak meg az érintett családok a törlesztőrészletből. Várhatóan ez a hitel is csak az új építésű lakásokra lesz elérhető, és mivel 2020 elejétől nőni fog az új lakások áfája, az igénybe vevők egy része számára várhatóan már a magasabb, 27%-os áfájú lakásokat finanszírozzák meg ezzel.

Két és fél év alatt, az idei év közepéig egyébként 195 milliárd forintnyi CSOK-szerződést kötöttek a magyar családok a hitelintézeteknél. Az összeg 68%-át újépítésű, 31%-át használt lakásra, 1%-át pedig bővítésre vették eddig igénybe a háztartások, a darabszám szerinti arányok fordítottak lehetnek. A CSOK népszerűsége lényegében stagnál tavaly óta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

csok

lakás

ingatlan

gyerek

otthonteremtés

családi otthonteremtési kedvezmény

hellovidék

lakáspiac