Felejtsd el a városi árusokat: itt vehetsz a piaci árnál jóval olcsóbban karácsonyfát

Liszkai Attila   
  Megosztom
Felejtsd el a városi árusokat: itt vehetsz a piaci árnál jóval olcsóbban karácsonyfát

A fenyőfa karácsony ünnepének középpontja, de honnan is származnak ezek a fák és honnan lehet olcsóbban beszerezni őket? Ezekre a kérdésekre kereste a választ cikkében a HelloVidék.

Közeleg a karácsony és lassan elérkezik az idő, hogy karácsonyfa után nézzünk. Úgy tűnik, hogy drágulni fognak a karácsonyfák, ennek okait és arányait ebben és ebben a cikkünkben már megírtuk, azonban találhatunk olcsóbban is fenyőket, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg őket, de ehhez először meg kell lelnünk a karácsonyfák származási helyeit.

Németországból és Dániából is érkeznek fenyők hazánkba, de a legtöbb karácsonyfa belföldről származik, főként Zala, Somogy és Vas megyéből. Általában kertészetek és vállalkozások termesztik a fákat. Bár a fenyők nem kényesek, míg meg nem nőnek, gondozni kell őket. Tartósan száraz idő esetén szükséges locsolni a fákat, és a gyomnövényektől is érdemes megtisztítani a területüket. A növekedés hosszú idő: 5 vagy akár 15 évig is eltarthat, ez természetesen függ a fenyők fajtájától és a kívánt mérettől is.

Az erdészetek általában nem foglalkoznak karácsonyfa kitermeléssel, vagy ha mégis, akkor külön területeket jelölnek ki a fenyőfák termesztéséhez, ennek két oka van, az egyik az, hogy nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a fakitermelésre, elkerülendő az erdő súlyos károsítását. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor és mennyi fát vágnak ki, mindennek következménye van az erdőre nézve. A másik ok az, hogy az erdei körülmények nem kedveznek a Karácsonyra szánt fáknak, mivel természetes környezetükben a fenyők alakja nem olyan szimmetrikus és esztétikus, mint a karácsonyfáké. Az erdőben a fenyőknek nincs annyi helyük a növekedéshez, így ezek általában a kelleténél szűkebb formájúak, a csúcsi részük megnyúlik és az elvártnál ritkábbak az ágörvek, azaz kevésbé tömöttek.

Épp ezért a fenyőket akár erdészeti, akár vállalkozók által birtokolt karácsonyfa telepeken nevelik, egymástól viszonylag messze ültetik őket, hogy széltében is legyen helyük nőni, így lesz a végeredmény olyan, amilyet megismertünk karácsonyfa vásárlásaink alkalmával.

Vannak erdészetek, amik közvetlenül a karácsonyfát kereső családokat szolgálják ki, de az is bevett szokás, hogy az erdészetek vállalkozóknak adják el fáikat, akik szállítás után értékesítik azokat. Ezért kedvező, ha az ember erdészet közelében lakik, mivel akkor jobb áron, közvetlenül a termelőtől vásárolhatja meg a kívánt karácsonyfát. A pontos árakat még nem minden erdészet írta ki, többek közülük csak december első, illetve második hetében határozza meg a folyóméter árakat.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 600 és 900 méter,- körülbelül 300 és 500 darab - fenyőt szokott értékesíteni karácsonykor. A fákat három telepen nevelik, melyek összes területe 2 hektár. Főként luc és ezüstfenyőt termesztenek, körülbelül fele-fele arányban. Náluk a lucfenyő métere 1500, míg az ezüstfenyőé 3000 forint méterenként.

A Bakonyerdő weboldalán hirdeti választékát, azonban csak nagy tételben adják el fáikat (minimum 50 darab). Náluk megtalálható az erdeifenyő és a lucfenyő, 1200 forint folyóméter áron, illetve az ezüstfenyő, aminek 1600 forint métere. Kapható továbbá kék ás zöld Duglasfenyő és feketefenyő is 1700 forintért, a legdrágább pedig a jegenyefenyő, ennek 3300 forint métere.

Az Észak erdő Kft. is saját, 4,6 hektáros telephelyet tart fent a Karácsonyra szánt fenyőknek, főként ezüst és luc fenyőket termesztenek, melyeket telephelyükön és főként Miskolc területén értékesítik. A kitermelés mértékét általában az igényekhez igazítják, körülbelül 4000-5000 méternyi fát szoktak értékesíteni, ami körülbelül 2000-2500 fát jelent, ez a darabszám természetesen a karácsonyfák kívánt méretétől függ. Az Északerdő Kft szerint náluk idén nem lesz nagy változás a karácsonyfa árakban a tavalyihoz képest, ebben az esetben a lucfenyőt és az ezüstfenyőt egységesen 1500 forint folyóméterenkénti árért értékesítik 2 méterig, az e feletti folyóméter árak pedig 3000 forint körüliek.

Az Egererdő Zrt. kétszer 70 hektáron termeszt fenyőfákat kifejezetten karácsonyi felhasználásra. Körülbelül 1000 – 1500 karácsonyfát adnak el, vegyesen luc, ezüst és nordmann fenyőket. Az ő tapasztalataik szerint a lucfenyő a legkedveltebb a vevői körben, nem csak kedvező ára, hanem jó illata miatt is.

Nahóczki László, az Egererdő Zrt. erdészetvezetője kérésünkre adott néhány hasznos tippet karácsonyfánk ápolásával kapcsolatban. A szakember elmondta, hogy a legoptimálisabb az, ha a karácsonyfát Karácsony előtt két héttel vásároljuk meg, és miután az alját levágtuk mindenképp tegyük vízbe, így lassabban szárad ki a növény. Ez nem csak azért fontos, mert így tovább friss és szép maradhat karácsonyfánk, hanem azért is, mert minél lédúsabbak az ágak és a törzs, annál nehezebben gyullad ki a fenyő egy meghibásodott karácsonyi égőtől, vagy a gyertyáktól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsony

karácsonyfa

erdőgazdaság