Top 25: ezek a legdrágább irányítószámok vidéken

Pénzcentrum   
  Megosztom
Top 25: ezek a legdrágább irányítószámok vidéken

A KSH eddig nem publikált, hivatalos tranzakciókat tartalmazó adatsora alapján mutatjuk, melyek Magyarország legdrágább irányítószámai.A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat; irányítószámok szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - viszont nem nagyon készül felmérés. Mivel Magyarországon több mint 3,5 ezer postai irányítószámot használunk (legalábbis a Posta adatbázisa szerint), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal.

A Takarék Index és KSH adatok alapján, az ELTINGA készítette el a számítást. Az ország, és egyben Budapest legdrágább irányítószáma a 1051-es (V. kerület) lett; vidéken pedig Zamárdi (8621) viszi a prímet – írja a penzcentrum.hu.

A vidéki összesítésen a Pest megyei, illetve balatoni irányítószámok uralják a mezőnyt. Igaz, Győr négy önálló irányítószámmal is képviselteti magát a TOP 25-ben. Mint azt fentebb is említettük már, a vidéki élmezőnyt Zamárdi (8621) vezeti 509 324 forintos átlagos négyzetméterárral; a 25. helyezéshez (2151 - Fót) pedig bő 335 ezer forintos fajlagos átlagár kellett. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres családi házért Zamárdiban közel 51 millió forintot csengethetünk ki, míg a Pest megyei Fótón "csak" 33,5 millió forintot kóstál egy ugyanekkora élettér.

A vidéki toplistát górcső alá véve amúgy kettős a kép: a fajlagos átlagárak tekintetében egyrészt egyértelműen nyomon követhető a lakáspiaci centralizáció, azaz a legdrágább vidéki irányítószámok többsége Pest megyében (a 25-ből 14); illetve a Balatonnál található (Hévízzel együtt 6 irányítószámból áll a balatoni "különítményt"). Másrészt sokat mondó tény az is, hogy egyetlen Kelet-Magyarországon található irányítószám sem fért be a TOP 25-ös összesítésbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

lakás

vidék

magyarország

hellovidék

lakásárak

statisztika

ksh