Top 25: ezek a legdrágább irányítószámok vidéken

Pénzcentrum   
  Megosztom
Top 25: ezek a legdrágább irányítószámok vidéken

A KSH eddig nem publikált, hivatalos tranzakciókat tartalmazó adatsora alapján mutatjuk, melyek Magyarország legdrágább irányítószámai.A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat; irányítószámok szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - viszont nem nagyon készül felmérés. Mivel Magyarországon több mint 3,5 ezer postai irányítószámot használunk (legalábbis a Posta adatbázisa szerint), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal.

A Takarék Index és KSH adatok alapján, az ELTINGA készítette el a számítást. Az ország, és egyben Budapest legdrágább irányítószáma a 1051-es (V. kerület) lett; vidéken pedig Zamárdi (8621) viszi a prímet – írja a penzcentrum.hu.

A vidéki összesítésen a Pest megyei, illetve balatoni irányítószámok uralják a mezőnyt. Igaz, Győr négy önálló irányítószámmal is képviselteti magát a TOP 25-ben. Mint azt fentebb is említettük már, a vidéki élmezőnyt Zamárdi (8621) vezeti 509 324 forintos átlagos négyzetméterárral; a 25. helyezéshez (2151 - Fót) pedig bő 335 ezer forintos fajlagos átlagár kellett. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres családi házért Zamárdiban közel 51 millió forintot csengethetünk ki, míg a Pest megyei Fótón "csak" 33,5 millió forintot kóstál egy ugyanekkora élettér.

A vidéki toplistát górcső alá véve amúgy kettős a kép: a fajlagos átlagárak tekintetében egyrészt egyértelműen nyomon követhető a lakáspiaci centralizáció, azaz a legdrágább vidéki irányítószámok többsége Pest megyében (a 25-ből 14); illetve a Balatonnál található (Hévízzel együtt 6 irányítószámból áll a balatoni "különítményt"). Másrészt sokat mondó tény az is, hogy egyetlen Kelet-Magyarországon található irányítószám sem fért be a TOP 25-ös összesítésbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

lakás

vidék

magyarország

hellovidék

lakásárak

statisztika

ksh