Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Magyar Idők   
  Megosztom
Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Egy friss felmérésből kiderül: sokakat elgondolkoztatna az úgynevezett falusi csok lehetősége. Mindamellett a kedvezményes lakás¬áfa kompenzálását vagy éppen a lakásfelújítások állami támogatását is támogatja a többség – írja a Magyar Idők.

A Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) által működtetett Ígylakunk.hu szakportál kérdőívé¬ben a válaszadók 44 százaléka jelezte, hogy elfogadná, további 32 százaléka pedig talán elfogadná azt a lehetőséget, hogy megemelt összegű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) falun vegyen házat vagy ott építkezzen.

A mintegy kétszáz válaszadó hetven százaléka megtartaná az ötszázalékos lakásáfát, további 16 százaléka nem biztos benne, talán megtartaná. Mint ismert, a kedvezmény 2019-ig érvényben van, de a november 1-jével bezárólag építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkező lakások építésénél 2023-ig fennáll. A befektetőket és a külföldi vásárlókat is jó helyzetbe hozó kedvezményt a kormányzat más módon kompenzálná. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslata például áfa-visszatérítést tenne lehetővé a készen vett lakások esetén is a saját célra vásárló családoknak.

A felmérésben résztvevők 77 százaléka szerint az államnak pénzügyi eszközökkel is támogatnia kellene azokat a családokat, amelyek magasabb energiahatékonysági fokozatúra korszerűsítik otthonukat vagy ilyen házat építenek. A jelenleg ilyen célra elérhető kamatmentes hitel felvétele ötből négy embert foglalkoztat. A TLE szerint olyan fejlesztést eredményező támogatási formát kellene támogatni, amely belátható időn belül kitermeli a beruházást.

A túlnyomó többség, kilencven százalék támogatja a bárkinek hozzáférhető állami támogatást a lakások korszerűsítéséhez. A lakásfelújításhoz kapcsolódó áfa-visszatérítés lehetővé tételével szintén több mint nyolcvan százalék ért egyet. A kormány ez ügyben a felújításra igényelhető nagyobb összegű csokra tett ígéretet a kistelepüléseken, de vizsgálja az ÉVOSZ több más szervezet által is támogatott javaslatát, amely legfeljebb hárommillió forintig adó-visszatérítést indítványoz bármilyen lakásfelújítás esetén. A válaszadók kilencven százaléka fontosnak tartja, hogy az állam támogassa a lakáscélú megtakarításokat, nyolcvan százaléka szerint szükség lenne lakáscélú kafetéria elemekre, és hetven százalék támogatna valamilyen állami bérlakásprogramot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csok

falu

támogatás

család

lakásáfa

falusi csok települések listája