Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Magyar Idők   
  Megosztom
Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Egy friss felmérésből kiderül: sokakat elgondolkoztatna az úgynevezett falusi csok lehetősége. Mindamellett a kedvezményes lakás¬áfa kompenzálását vagy éppen a lakásfelújítások állami támogatását is támogatja a többség – írja a Magyar Idők.

A Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) által működtetett Ígylakunk.hu szakportál kérdőívé¬ben a válaszadók 44 százaléka jelezte, hogy elfogadná, további 32 százaléka pedig talán elfogadná azt a lehetőséget, hogy megemelt összegű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) falun vegyen házat vagy ott építkezzen.

A mintegy kétszáz válaszadó hetven százaléka megtartaná az ötszázalékos lakásáfát, további 16 százaléka nem biztos benne, talán megtartaná. Mint ismert, a kedvezmény 2019-ig érvényben van, de a november 1-jével bezárólag építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkező lakások építésénél 2023-ig fennáll. A befektetőket és a külföldi vásárlókat is jó helyzetbe hozó kedvezményt a kormányzat más módon kompenzálná. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslata például áfa-visszatérítést tenne lehetővé a készen vett lakások esetén is a saját célra vásárló családoknak.

A felmérésben résztvevők 77 százaléka szerint az államnak pénzügyi eszközökkel is támogatnia kellene azokat a családokat, amelyek magasabb energiahatékonysági fokozatúra korszerűsítik otthonukat vagy ilyen házat építenek. A jelenleg ilyen célra elérhető kamatmentes hitel felvétele ötből négy embert foglalkoztat. A TLE szerint olyan fejlesztést eredményező támogatási formát kellene támogatni, amely belátható időn belül kitermeli a beruházást.

A túlnyomó többség, kilencven százalék támogatja a bárkinek hozzáférhető állami támogatást a lakások korszerűsítéséhez. A lakásfelújításhoz kapcsolódó áfa-visszatérítés lehetővé tételével szintén több mint nyolcvan százalék ért egyet. A kormány ez ügyben a felújításra igényelhető nagyobb összegű csokra tett ígéretet a kistelepüléseken, de vizsgálja az ÉVOSZ több más szervezet által is támogatott javaslatát, amely legfeljebb hárommillió forintig adó-visszatérítést indítványoz bármilyen lakásfelújítás esetén. A válaszadók kilencven százaléka fontosnak tartja, hogy az állam támogassa a lakáscélú megtakarításokat, nyolcvan százaléka szerint szükség lenne lakáscélú kafetéria elemekre, és hetven százalék támogatna valamilyen állami bérlakásprogramot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csok

falu

támogatás

család

lakásáfa

falusi csok települések listája