Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Magyar Idők   
  Megosztom
Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Egy friss felmérésből kiderül: sokakat elgondolkoztatna az úgynevezett falusi csok lehetősége. Mindamellett a kedvezményes lakás¬áfa kompenzálását vagy éppen a lakásfelújítások állami támogatását is támogatja a többség – írja a Magyar Idők.

A Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) által működtetett Ígylakunk.hu szakportál kérdőívé¬ben a válaszadók 44 százaléka jelezte, hogy elfogadná, további 32 százaléka pedig talán elfogadná azt a lehetőséget, hogy megemelt összegű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) falun vegyen házat vagy ott építkezzen.

A mintegy kétszáz válaszadó hetven százaléka megtartaná az ötszázalékos lakásáfát, további 16 százaléka nem biztos benne, talán megtartaná. Mint ismert, a kedvezmény 2019-ig érvényben van, de a november 1-jével bezárólag építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkező lakások építésénél 2023-ig fennáll. A befektetőket és a külföldi vásárlókat is jó helyzetbe hozó kedvezményt a kormányzat más módon kompenzálná. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslata például áfa-visszatérítést tenne lehetővé a készen vett lakások esetén is a saját célra vásárló családoknak.

A felmérésben résztvevők 77 százaléka szerint az államnak pénzügyi eszközökkel is támogatnia kellene azokat a családokat, amelyek magasabb energiahatékonysági fokozatúra korszerűsítik otthonukat vagy ilyen házat építenek. A jelenleg ilyen célra elérhető kamatmentes hitel felvétele ötből négy embert foglalkoztat. A TLE szerint olyan fejlesztést eredményező támogatási formát kellene támogatni, amely belátható időn belül kitermeli a beruházást.

A túlnyomó többség, kilencven százalék támogatja a bárkinek hozzáférhető állami támogatást a lakások korszerűsítéséhez. A lakásfelújításhoz kapcsolódó áfa-visszatérítés lehetővé tételével szintén több mint nyolcvan százalék ért egyet. A kormány ez ügyben a felújításra igényelhető nagyobb összegű csokra tett ígéretet a kistelepüléseken, de vizsgálja az ÉVOSZ több más szervezet által is támogatott javaslatát, amely legfeljebb hárommillió forintig adó-visszatérítést indítványoz bármilyen lakásfelújítás esetén. A válaszadók kilencven százaléka fontosnak tartja, hogy az állam támogassa a lakáscélú megtakarításokat, nyolcvan százaléka szerint szükség lenne lakáscélú kafetéria elemekre, és hetven százalék támogatna valamilyen állami bérlakásprogramot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csok

falu

támogatás

család

lakásáfa

falusi csok települések listája