Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Magyar Idők   
  Megosztom
Így kaphat új lendületet a vidék: sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

Egy friss felmérésből kiderül: sokakat elgondolkoztatna az úgynevezett falusi csok lehetősége. Mindamellett a kedvezményes lakás¬áfa kompenzálását vagy éppen a lakásfelújítások állami támogatását is támogatja a többség – írja a Magyar Idők.

A Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) által működtetett Ígylakunk.hu szakportál kérdőívé¬ben a válaszadók 44 százaléka jelezte, hogy elfogadná, további 32 százaléka pedig talán elfogadná azt a lehetőséget, hogy megemelt összegű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) falun vegyen házat vagy ott építkezzen.

A mintegy kétszáz válaszadó hetven százaléka megtartaná az ötszázalékos lakásáfát, további 16 százaléka nem biztos benne, talán megtartaná. Mint ismert, a kedvezmény 2019-ig érvényben van, de a november 1-jével bezárólag építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkező lakások építésénél 2023-ig fennáll. A befektetőket és a külföldi vásárlókat is jó helyzetbe hozó kedvezményt a kormányzat más módon kompenzálná. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslata például áfa-visszatérítést tenne lehetővé a készen vett lakások esetén is a saját célra vásárló családoknak.

A felmérésben résztvevők 77 százaléka szerint az államnak pénzügyi eszközökkel is támogatnia kellene azokat a családokat, amelyek magasabb energiahatékonysági fokozatúra korszerűsítik otthonukat vagy ilyen házat építenek. A jelenleg ilyen célra elérhető kamatmentes hitel felvétele ötből négy embert foglalkoztat. A TLE szerint olyan fejlesztést eredményező támogatási formát kellene támogatni, amely belátható időn belül kitermeli a beruházást.

A túlnyomó többség, kilencven százalék támogatja a bárkinek hozzáférhető állami támogatást a lakások korszerűsítéséhez. A lakásfelújításhoz kapcsolódó áfa-visszatérítés lehetővé tételével szintén több mint nyolcvan százalék ért egyet. A kormány ez ügyben a felújításra igényelhető nagyobb összegű csokra tett ígéretet a kistelepüléseken, de vizsgálja az ÉVOSZ több más szervezet által is támogatott javaslatát, amely legfeljebb hárommillió forintig adó-visszatérítést indítványoz bármilyen lakásfelújítás esetén. A válaszadók kilencven százaléka fontosnak tartja, hogy az állam támogassa a lakáscélú megtakarításokat, nyolcvan százaléka szerint szükség lenne lakáscélú kafetéria elemekre, és hetven százalék támogatna valamilyen állami bérlakásprogramot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csok

falu

támogatás

család

lakásáfa

falusi csok települések listája