Kutyák ezrei szaladnak világgá minden évben: így úszhatod meg a katasztrófát

HelloVidék   
  Megosztom
Kutyák ezrei szaladnak világgá minden évben: így úszhatod meg a katasztrófát

Tavaly közel ezer állat kezdte otthonától távol az új évet. Közülük sokan örökre eltűnnek, sosem találnak haza, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk a bajt.

2018-ban becslések szerint közel ezer állat tűnt el szilveszter éjjelén. Közül sokan soha nem kerülnek haza, jobb esetben valamelyik gyepmesteri telepen kötnek ki, rosszabb esetben életüket vesztik. A legnagyobb százalékban azok a kutyák kerülnek meg, akik rendelkeznek mikrochippel.

Megelőzhetjük a bajt

December 31-én este 6 órától másnap reggel 6-ig lehet tűzijátékozni. Ez a 12 óra a háziállatok nagy része számára maga a pokol: a durrogtatás, a tűzijáték robbanásakor keletkezett hirtelen nagy erejű fény- és hanghatás megrémiszti a kiskedvenceket, akik ennek következtében a megszokott, biztonságos környezetből kiszabadulva menekülnek, amerre látnak.

Viszont tehetünk az ellen, hogy ez így legyen. A Vigyél Haza Alapítvány a következőket javasolja a gazdiknak:

  • Erre az időre még a kertben tartott kutyát is vigyük be a házba, vagy legalábbis zárjuk be egy biztonságos kennelbe vagy melléképületbe.
  • A sétát időzítsük a délelőtti, kora délutáni órákra, este 6 óra körül már ne induljunk neki. Ugyan a petárda birtoklása és használata tiltott magánszemélyek számára, azért évről évre hallani arról, hogy sokan használják és szenvednek balesetet. Épp ezért a reggeli, délelőtti és kora délutáni sétán is pórázzal sétáljunk, nehogy baj legyen.
  • Tegyünk a kutyára bilétával ellátott nyakörvet az elérhetőségünkkel, és még szilveszter előtt ellenőriztessük a mikrochip adatait az állatorvosnál.
  • Ha a kutya ijedt, kössük le este feladatokkal, játszunk, foglalkozzunk vele, próbáljuk lekötni a figyelmét.

Mit tegyél, ha elkóborolt kutyát találsz?

Ha séta közben esetleg találsz egy kutyát, ne menj el mellette. Próbáld megközelíteni.

Csak akkor fogjuk be az állatot, ha biztosra vehetjük, hogy sem ránk, sem másokra nem jelent veszélyt. ha a kutya rémült, vagy agresszív, inkább ne próbálkozzunk a befogásával, hanem kérjünk segítséget a legközelebbi menhelytől vagy gyepmesteri telepről

– válaszolta a Vigyél Haza Alapítvány a HelloVidék megkeresésére.

Szilveszter előtt érdemes telepíteni az alapítvány alkalmazását, amelyen azonnal láthatjuk, hol van a legközelebbi mikrochip leolvasó hely. Ide kell elvinni a kutyát, ha a talált állatban van mikrochip akkor az ingyenes mikrochip leolvasó hely felveszi a kapcsolatot a Vigyél Haza Alapítvány valamelyik önkéntes állatorvosával és bediktálja a chipben szereplő 15 jegyű számsort. Ezek után az önkéntes állatorvosok a megadott számsor alapján azonnal ellenőrzik, hogy a mikrochip regisztrálva van-e és az adatok alapján megkísérlik a kutya gazdáját értesíteni, hogy hol veheti át az állatot.

Érdemes észben tartani, hogy országszerte 100 MOL-kúton is lehetőség van chipleolvasásra. Az elmúlt fél év alatt 235 kutyát sikerült azonosítani a töltőállomásokon. 96 százalékuk biztonságban visszakerült gazdájához, 9 esetben azonban elévültek a chiphez tartozó adatok, így nem sikerült a kedvenceket hazajuttatni.

A talált kutya előéletéről nem tudunk semmit, ezért célszerű a gyerekektől, saját állatoktól elkülöníteni és úgy megvárni, míg érte jön a gazdi

– tudtuk meg az alapítványtól.

Előfordulhat azonban, hogy nincs regisztrált chip az állatban. Ilyenkor a megtaláló egy dolgot tehet: értesítenie kell a legközelebbi állatmenhelyet, állatvédő szervezetet, vagy gyepmesteri telepet, hogy segítsenek a kóbor, vagy kóborló állat megőrzésében, elhelyezésében a gazdik jelentkezéséig. Az állatot 15 napig csak az eredeti gazdának adják át, ha addig senki sem jelentkezik érte, akkor bárki örökbe fogadhatja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

szilveszter

kutya

állatvédelem

petárda

tűzijáték

eb

négylábú

hellovidék