Idén már 350 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat

HelloVidék   
  Megosztom
Idén már 350 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat

Habár még csak két hét telt el az évből, mégis már háromszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Télen naponta átlagosan harminc lakástűz keletkezik, aminek az oka az, hogy a hideg időben sokkal többet tartózkodunk otthon, gyakrabban főzünk, és folyamatosan fűtünk.

Az év első két hetében már huszonhatan sérültek meg lakástűzben, tizenegy emberen pedig már nem lehetett segíteni. A legtöbb lakástűz esetében egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon teljesen megsemmisül a tűz miatt, derül ki a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. Mind a sérülések, mind pedig a lakástüzek megelőzhetőek néhány egyszerű szabály betartásával:

  • A közhiedelemmel ellentétben a sérüléseket, illetve a tragédiákat a legritkább esetben okozzák közvetlenül a lángok. A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez vagy halálhoz. Mindez megelőzhető lenne: egy jó minőségű füstérzékelő pár ezer forintba kerül, és tíz évig működik. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet még annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni.
  • A statisztikák szerint lakástüzekben többnyire egyedül élő idős emberek veszítik életüket, például úgy, hogy elalszanak főzés, vagy dohányzás közben. Az ilyen eseteknél az áldozatok olyan mértékű füstmérgezést szenvednek, ami az életükbe kerül.
  • Csaknem négyszáz lakástűz keletkezik évente amiatt, mert a tűzhelyen, vagy a sütőben felejtik az ételt. Érdemes főzés közben ébresztést beállítani, így biztosan nem feledkezünk meg a készülő ételről.
  • A fürdőszobába és konyhába a legcélszerűbb telepíteni kombinált hő- és füstérzékelőt, mivel egy normál füstérzékelő a konyhában készülő étel párájától is beindulhat.
  • Sokan vesztik életüket a dohányzás miatt keletkező tűzben. Még ha lakásban gyújtunk is rá, semmiképpen ne ágyban tegyük, ezzel csökken az esélye annak, hogy előbb alszunk el, mint a cigaretta.
  • Elektromos zárlat miatt is sok tűz keletkezik. Otthonunk elektromos rendszerét mindig szakember telepítse és ellenőrizze, a házilagos megoldások fokozott kockázatot jelentenek. Azokat a kisgépeket – hajvasaló, hajszárító, kávéfőző, mobiltöltő –, amelyeknek nem kell egész nap feszültség alatt lenniük, ne tartsuk áram alatt, ezzel a környezetünkért is teszünk. Sérült vezetéket, hibás hosszabbítót, elosztót nem szabad használni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

katasztrófavédelem

tűzeset

tűzoltóság

tűzvédelem

tűzvész

tűz