Idén már 350 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat

HelloVidék   
  Megosztom
Idén már 350 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat

Habár még csak két hét telt el az évből, mégis már háromszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Télen naponta átlagosan harminc lakástűz keletkezik, aminek az oka az, hogy a hideg időben sokkal többet tartózkodunk otthon, gyakrabban főzünk, és folyamatosan fűtünk.

Az év első két hetében már huszonhatan sérültek meg lakástűzben, tizenegy emberen pedig már nem lehetett segíteni. A legtöbb lakástűz esetében egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon teljesen megsemmisül a tűz miatt, derül ki a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. Mind a sérülések, mind pedig a lakástüzek megelőzhetőek néhány egyszerű szabály betartásával:

  • A közhiedelemmel ellentétben a sérüléseket, illetve a tragédiákat a legritkább esetben okozzák közvetlenül a lángok. A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez vagy halálhoz. Mindez megelőzhető lenne: egy jó minőségű füstérzékelő pár ezer forintba kerül, és tíz évig működik. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet még annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni.
  • A statisztikák szerint lakástüzekben többnyire egyedül élő idős emberek veszítik életüket, például úgy, hogy elalszanak főzés, vagy dohányzás közben. Az ilyen eseteknél az áldozatok olyan mértékű füstmérgezést szenvednek, ami az életükbe kerül.
  • Csaknem négyszáz lakástűz keletkezik évente amiatt, mert a tűzhelyen, vagy a sütőben felejtik az ételt. Érdemes főzés közben ébresztést beállítani, így biztosan nem feledkezünk meg a készülő ételről.
  • A fürdőszobába és konyhába a legcélszerűbb telepíteni kombinált hő- és füstérzékelőt, mivel egy normál füstérzékelő a konyhában készülő étel párájától is beindulhat.
  • Sokan vesztik életüket a dohányzás miatt keletkező tűzben. Még ha lakásban gyújtunk is rá, semmiképpen ne ágyban tegyük, ezzel csökken az esélye annak, hogy előbb alszunk el, mint a cigaretta.
  • Elektromos zárlat miatt is sok tűz keletkezik. Otthonunk elektromos rendszerét mindig szakember telepítse és ellenőrizze, a házilagos megoldások fokozott kockázatot jelentenek. Azokat a kisgépeket – hajvasaló, hajszárító, kávéfőző, mobiltöltő –, amelyeknek nem kell egész nap feszültség alatt lenniük, ne tartsuk áram alatt, ezzel a környezetünkért is teszünk. Sérült vezetéket, hibás hosszabbítót, elosztót nem szabad használni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

katasztrófavédelem

tűzeset

tűzoltóság

tűzvédelem

tűzvész

tűz