Ez aztán az újrahasznosítás: Pécsett a kidobott karácsonyfákkal fűtenek

HelloVidék   
  Megosztom
Ez aztán az újrahasznosítás: Pécsett a kidobott karácsonyfákkal fűtenek

Mostanra hagyománnyá nőtte ki magát Pécsett, hogy a karácsonyi időszakot követően utcára került fenyőfákat a Pannon Hőerőmű Zrt. veszi át, hogy az így összegyűlt faanyagot energetikai céllal hasznosítsa. Az akció idén közel 31500 lakás távfűtéséhez járul hozzá a városban, környezetbarát, megújuló energiaforrásból biztosítva az épületek fűtéséhez szükséges hőenergiát a pécsi erőművet üzemeltető, a Veolia csoporthoz tartozó társaság jóvoltából.

Januárban minden évben nagy mennyiségű kidobott fenyőfa lepi el Pécs utcáit. A város közszolgáltatója az év ezen időszakában minden alkalommal több tízezer karácsonyfát gyűjt össze, az utcák mentén kihelyezett karácsonyfák mennyisége évente 35-40 tonna között változik, derül ki a Veolia közleményéből.

Nem jó megoldás a kidobott karácsonyfák hulladéklerakóban történő elhelyezése, mivel a fenyőhulladék nehezen komposztálható, és nagyon sok helyet foglal el. A legoptimálisabb és legkézenfekvőbb megoldás a hulladék hasznosítására a lakosok és a helyi közszolgáltató szempontjából is az, ha értékes alapanyagként használják fel a biomassza tüzelésű pécsi erőműben.

A karácsonyfák energetikai hasznosítása beleillik a Pannon Hőerőmű Zrt. által is képviselt ún. körkörös gazdasági modellbe, amelynek része, hogy a társaság igyekszik a helyben szükséges energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, megújuló alapú energiaforrásból biztosítani.

Már megkezdődött a kidobásra ítélt karácsonyfák beszállítása a pécsi erőműbe, ahol mobil aprítógépek segítségével darabolják fel a faanyagot. Az így feldolgozott szerves hulladék ezek után az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül.

A kialakított gyakorlatnak köszönhetően a karácsonyfák nem vesznek kárba és ezúttal nem csak jelképesen visznek melegséget a családok életébe. A pécsi erőmű karácsonyfa-hasznosítási akciója mostanra már hagyománnyá vált és az elkövetkező években is folytatni fogjuk ezt a tevékenységet.

– mondta Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánja Pécs város mintegy 31500 lakásának távfűtéséhez termeli meg a szükséges hőenergiát. A karácsonyfa-begyűjtés során összegyűlő 35-40 tonna fenyőhulladék pedig 85 lakás fűtéséhez szükséges hőenergiát képes biztosítani egy teljes hónapig.

A Pécsett begyűjthető néhány tízezer karácsonyfa mennyisége csak kis része az országban karácsonykor megvásárolt, majd hulladékká vált fenyőfák teljes volumenéhez képest. A Magyarországon évente megvásárolt közel 2 millió karácsonyfa 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani, így a gyakorlat elterjesztése országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében lenne alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

távhő

karácsonyfa

biomassza

pécs

fűtés