Megdöbbentő: átlagosan óránként kigyullad egy lakás Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő: átlagosan óránként kigyullad egy lakás Magyarországon

Bár még el sem telt január, már 750 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat idén, 24 halálesettel végződött, csak az elmúlt hétvégén 5 ember halt meg.

A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint januárban eddig átlagosan óránként keletkezett egy lakástűz Magyarországon. A legtöbb lakástűz 1-2 négyzetméteres, azonban naponta 3-4 otthon semmisül meg az emberi felelőtlenségre visszavezethető tüzek miatt, derül ki a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből.

A téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának, mivel az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani és intenzíven kell fűteni. Az elmúlt hétvégén 5 ember vesztette életét lakástűzben. A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb hozzátartozójukra, szomszédjukra, ismerősükre. Ehhez egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nemcsak hogy haláleset, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

Csupán néhány ezer forintba kerül egy jó minőségű füstérzékelő, ami a tűz keletkezésénél azonnal jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még épségben ki tud menekülni a lakásban tartózkodó személy, sőt még akár saját maga meg tudja fékezni a kezdeti lángokat a testi épsége kockáztatása nélkül.

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. Ezekre érdemes odafigyelni:

  • Azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz.
  • Ne fűtsenek háztartási hulladékkal. Ha valahol csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben, mint egy teljes fűtési szezonban, megfelelő tüzelővel fűtés esetén.
  • Ha valahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.
  • Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástűzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzanak, és ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta.
  • A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassák felül egy villanyszerelővel.
  • Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használják és hívjanak villanyszerelőt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzvész

tűz

tűzeset

tűzoltóság

katasztrófavédelem