12 használati tárgy az otthonodban, amitől durván beteg lehetsz

HelloVidék   
  Megosztom
12 használati tárgy az otthonodban, amitől durván beteg lehetsz

Nem akarjuk a frászt hozni rád, de ha érdekel a családod egészsége, akkor a környezetedben található, kórokozóktól hemzsegő tárgyakra is érdemes gondolnod. Hányszor mosogattad el a konzervnyitót, vagy cserélted le a zuhanyrózsát az elmúlt években? Na ugye.

Ha azokra a dolgokra gondolsz, amiktől betegségeket kaphatsz el, akkor elsőre biztosan az ajtókilincsek, áruházi kosarak, tömegközlekedési kapaszkodók és mozgólépcsőkorlátok juthatnak az eszedbe. Való igaz, hogy ezek a tárgyak tele vannak kórokozókkal, de olykor komolyabb fenyegetések vesznek körbe ott, ahol nem gondolnád: a saját otthonodban.

1. Zuhanyrózsa

A Coloradói Egyetem kutatásai szerint a zuhanyrózsa a legfertőzöttebb háztartási eszközök egyike, mivel magas számban telepedik meg rajta a Mycobacterium avium nevű baktérium. Ez a kórokozó lenyelve vagy belélegezve tüdőfertőzést, tartós köhögést, fáradtságot és légszomjat is okozhat, de a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek számára még több veszélyt tartogathat. A baktérium ellen úgy tudunk védekezni, hogy rendszeresen tisztítjuk a zuhanyrózsát, 6-8 havonta pedig búcsút veszünk a régi fejtől és lecseréljük egy újra.

2. A háztartási tisztítószerek

A háztartási tisztítószerek tele vannak vegyi anyagokkal: bár a gyártók szerint ezek a termékek kis mennyiségben nem okoznak egészségügyi problémát, rendszeres használattal a toxikus összetevők erősen károsíthatják az egészségünket: akár asztma, hormonzavar vagy daganat kialakulásához is hozzájárulhatnak. Éppen ezért fordítsunk figyelmet a rendszeres szellőztetésre és igyekezzünk természetes tisztítószereket használni, mint az ecet vagy a szódabikarbóna.

3. Konzervnyitó

Általában ha kinyitunk egy konzervet, a legtöbben csak egyszerűen visszatesszük a nyitót a fiókba. Újra és újra, hónapokig vagy évekig is akár. Az NSF közegészségügyi csoportja éppen a konyhai eszközök szennyezettségét mérte fel amikor megállapította, hogy használati tárgyak közül a konzervnyitón találó meg a legnagyobb számban a szalmonella és az E. coli kórokozója, de penészt és élesztőt is találtak rajta. Használat után érdemes minden alkalommal forró vízzel és mosogatószerrel átmosni, hogy elkerüljük a betegségeket.

4. Fürdőszobaszőnyeg

Most őszintén, milyen gyakran szoktad mosni otthon a fürdőszobaszőnyegeket? Meglepő, de hetente legalább egyszer mosni kellene, vagy legalább ügyelni arra, hogy ne legyen mindig csurom víz. A víztől tocsogó fürdőszobaszőnyeg ugyanis penész ideális táptalaja lehet, de baktériumok és poratkák is vannak benne bőségesen.

5. Konyhai turmixgép

Minden használat után alaposan el kell tisztítani a turmixgépet, ellenkező esetben a fennmaradó ételmaradékok kedveznek a szalmonella és az E.coli kórokozók terjedésének. Egy 2013-as amerikai tanulmány szerint a gumitömítés az egyik legdurvábban fertőzött termék a háztartásokban.

6. Hűtőszekrény rekeszek

Ugye veled is előfordult már, hogy napokig elfelejted kidobni a megromlott, penészes ételeket? Belegondolni is szörnyű, hogy mennyi baktérium hemzseg a hűtőszekrény zugaiban. Ha rendszeresen kipakolsz a hűtőből, és forró mosogatószeres áttörölgeted a rekeszeket, máris sokat tettél a listeria, E.coli és szalmonella elleni küzdelemben.

7. Központi fűtési és / vagy hűtési rendszer

A központi fűtő- és hűtőrendszerekkel is tartogatnak egészségügyi veszélyeket, mivel penészt és port rejtegetnek. Ezek az apró szemcsék köhögést és allergiás tüneteket okozhatnak, de a szemedet is irritálhatják. Egy párásító sokat segíthet az éjszakai köhögés ellen.

8. Porszívó

Van HEPA-szűrőd? Ha nem, akkor van egy rossz hírünk: a porszívó baktériumok és mikrobák ezrét szórhatja szét a levegőben, amik allergiát és légzési problémákat okozhatnak.

9. Szivárgó vízcsövek

A legtöbben csak legyintenek, pedig ideje komolyan venni a kis szivárgásokat is: a csepegő csapok és csövek nagy szerepet játszanak a baktériumok és penészgombák elszaporodásában, amik számos légúti megbetegedésnek lehetnek a forrásai.

10. Szőnyegek

A szőnyeg igazi betegségtanya: egy koszos szőnyegben előszeretettel telepedik meg a penészgomba, de egy teljesen új szőnyeg sem feltétlenül egészséges, mivel illékony szerves vegyületek (VOC) vannak benne, amik mérgező-rákkeltő anyagok (pl. formaldehid) egész sorát foglalják magukba. Ezen fertőző anyagok bőrbetegségekhez, torok- és orrirritációhoz, asztmához, orrvérzéshez és egyéb légzési problémákhoz vezethetnek, de a csecsemők, idősebbek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők fokozottan vannak kitéve ennek a veszélynek.

11. Ólmos festék

Bár az ólomtartalmú festékeket már 1978-ban betiltották, azonban az előtte épült otthonokban – akár az alsóbb rétegeken – ólmos festék lehet falon. Ezeket a festékeket nem véletlenül tiltották be, már kis mennyiségben is komoly egészségügyi problémákat tudnak okozni, például vese-, idegrendszer és agykárosodást. Ha azt tapasztalod, hogy ólomtartalmú festék maradt a falaidon, akkor mindenképp fordulj szakértőhöz, mivel az elővigyázatlan lekaparással nagyobb kárt okozhatsz: az ólomszemcsék belélegezve rendkívül gyorsan támadásba lendülnek.

12. Rejtett penész

A magas páratartalom és a ritka szellőztetés miatt bárhol felütheti a fejét a penész. Nagyon gyorsan megtelepszik a nedves helyeken, a gipszkartonon, a tapétán, a bútorokon és a faburkolatokon. Az újabb építésű lakásoknál halmozottan fennáll ez a probléma, mivel a műanyag nyílászárók jobban leszigetelik a házat, ezért a nedvesség bent marad. A penész felső légúti problémákat, köhögést, kiütéseket vagy szemszárazságot válthat ki, de az asztmát és az allergiát is súlyosbíthatja.

Via Naturallivingideas.com

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

háztartás

betegség

életmód

takarítás

kórokozó

baktérium

fertőzés