Sokan elfelejtik: rajtad is múlik, milyen a levegő minősége

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan elfelejtik: rajtad is múlik, milyen a levegő minősége

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 8 halálesetből 1-et a légszennyezés okoz, ezért a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése mindannyiunk közös érdeke. Fontos felhívni a lakosság és a vállalkozások figyelmét arra, hogy helytelen fűtési szokásaikkal nagymértékben hozzájárulnak a légszennyezettséghez.

Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag leltárok adataiból azonban kiderült, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (közel 70 %-kal), ezért nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi hatáskörében eljárva és azon kívül is törekszik arra, hogy a megye levegőminősége nagymértékben javuljon. Az elmúlt évben a Szegedi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya a levegővédelem érdekében 67 helyszíni ellenőrzést folytatott le az illetékességi területén üzemelő vállalkozásoknál. A 2017-ben ellenőrzött bútorlap feldolgozással foglalkozó vállalkozások utóellenőrzését is elvégeztük. A jogsértőket a hatóság figyelmeztette, illetve egy esetben levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtotta a „visszaeső” hulladékégető vállalkozást.

A háztartási tüzelőberendezések hatósági ellenőrzése nehezebb, mert a bejelentések zöme nem jelöl meg pontos helyszínt a zavaró füst vagy szúrós szag forrásaként. Az elmúlt évben Szeged Járás területén 19 helyszínt érintően érkezett bejelentés, ebből 7 esetben nyílttéri égetés miatt. 22 alkalommal történt helyszíni hatósági ellenőrzés.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján megállapítható, hogy sokan nem ismerik a háztartási tüzelés szabályait, illetve a hulladék elégetésének káros következményeit. Ezért kollégáink részletes tájékoztatást adtak az ellenőrzött ügyfeleknek a levegővédelmi szabályokról valamint arról, hogy a hatósági utóellenőrzés is bejelentés nélkül történik és

Ezzel párhuzamosan tovább népszerűsítjük a „Fűts okosan! A tisztább levegőért” kampányt, amelynek célja ráirányítani a figyelmet a levegőtisztaság-védelem fontosságára, és annak hangsúlyozása, hogy az egészséges környezethez a fűtési szabályok betartásával nagymértékben hozzájárulhat a lakosság.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

légszennyezés

légszennyezettség

levegő

levegőminőség

fűtés