Nem gondolnád, mi mindenre jók a lejárt fűszerek - itt a lista!

HelloVidék   
  Megosztom
Nem gondolnád, mi mindenre jók a lejárt fűszerek - itt a lista!

Nemsokára itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, amikor előkerülnek a konyhaszekrényből a meghatározhatatlan korú őrölt paprikák, a régóta bontottan álló, kétes eredetű magok és más fűszerporok. Ezeknek a készleteknek mégsem kell a szemetesben végezniük: még hasznukat veheted a ház körül.

A fűszerek és fűszernövények kis mennyiségben tartalmazzák azokat a kémiai vegyületeket, amelyek az ételekbe is belekerülnek a főzés során: ez adja az ízüket. Ezek a vegyületek azonban kémiai értelemben véve illékonyak, tehát a halmazállapotuk könnyen változhat. Miután a fűszert betakarítják, a bennük található vegyületek idővel folyadékokból gázokká alakulnak. Bár ez függ az adott fűszertől is, általánosságban elmondható, hogy egy év után érezhetően csökken az ízük intenzitása, három év után pedig már érdemes újat beszereznünk belőlük.

Az őrölt fűszerek állnak el a legkevesebb ideig, mint például a szerecsendió, fahéj, vagy kurkuma 8 hónap után, ha bontottan tároljuk, már nem olyan ízes. A szárított, morzsolt fűszernövények, mint a petrezselyem, oregánó, vagy bazsalikom akár 2 évig is tartják az ízüket. Legtovább a különböző kivonatok, magvak, és egészben tárolt fűszerek bírják: az egész feketebors, fahéjrúd, köménymag, vaníliakivonat akár 3-4 évig is eltárolhatók, felhasználhatók. Természetesen vannak kivételek, mert a mák vagy a szezámmag például sokkal hajlamosabb az avasodásra, ezeket gyakrabban kell ellenőriznünk, cserélnünk. Az ilyen színüket, aromájukat vesztett fűszereket azonban még mindig hasznosíthatjuk a konyhában, és a ház körül.

Fő a biztonság

Mielőtt bármire is használnánk az elöregedett fűszereket a ház körül, meg kell győződnünk az esetleges allergiákról, és más káros hatásokról. Sok fűszerből főzéshez csak egészen kis mennyiségeket használunk egyszerre, így nincs egészségügyi kockázata. Akárhogyan is hasznosítjuk őket újra, mindenképpen figyeljünk a mennyiségre, illetve gondolnunk kell arra is, hogy ha a fűszer ételallergiát nem is okoz, okozhat viszont bőrallergiát. Mielőtt bármilyen praktikát kipróbálnánk a régi fűszereink felhasználására, nézzünk utána, lehet-e káros hatása ránk.

Csalogasd elő a régi ízeket

A nagyjából egyéves fűszerek veszítenek az aromájukból, de még mindig használhatóak. Mint a legtöbb kémiai vegyület esetén, hő hatására fokozódhat ezeknek a termékeknek az íze és illata. Régi praktikának számít a már nem olyan friss fűszerek felmelegítése főzés előtt, hogy előcsalogassuk belőlük az egykori aromát. Mielőtt kidobásra ítélnénk egy fűszert, érdemes száraz, felmelegített serpenyőben pirítani őket egy kicsit, hátha még életet lehelhetünk beléjük.

Vannak azoban olyan fűszerek is, amelyeknél a melegítés, pirítás nem válhat be, mert nem reagálnak a hőhatásra, mint pl. a zellermag. Ilyen esetben más újrahasznosítási módot kell találnunk.

Tegyük a fűszereket legalább kettő, de legfeljebb 6 hétre olajba, majd szűrjük át az olajat, hogy megtisztítsuk a fűszerdaraboktól. Így a házi készítésű fűszerolajunkkal bepácolva, vagy abban megsütve ételeink ugyanolyan fűszeresek lesznek. Az is fokozhatja az ízek kioldódását, ha igazán régi fűszerekről van szó, ha kombináljuk a két módszert: az üveget, amiben a fűszerolajat készítjük, melegítsük fel vízfürdőben: a hő ebben az esetben is segít.

Merülj el az illatokban

Nem csak főzőolajokba áztathatunk fűszert, hanem testápoló-olajokba is. Egyes aromák nem csak az ételeink ízesítésére, hanem krémeink, fürdőolajaink illatosítására is alkalmasak. Ehhez használhatunk például mandula-, szezám-, vagy jojobaolajat, de akár még jó minőségű olíva olajat is, és különböző illóolajokat is kombinálhatunk a fűszeres aromával, mint a rózsa, kamilla, vagy levendula. Jól passzol a fűszerek közül a fürdőzéshez az ánizsmag, koriander, szerencsendió, vagy fahéj is, de bátran kísérletezhetünk a kedvenceinkkel is. Amire azonban ügyelnünk kell ebben az esetben is: a mennyiség és a lehetséges élettani hatások: nézzünk utána fennállhat-e bármilyen allergia lehetősége.

Fűszerekkel a rossz szagok ellen is

A sok felhasználási mód közül az egyik legkedveltebb a kellemetlen szagok elűzése: nem csak a boltban vásárolhatunk illatos pot-pourrikat, mi magunk is elkészíthetjük őket. A pot-pourrihoz bármilyen fűszert felhasználhatunk, amelyik szimpatikus, de azon túl szükségünk lesz még száraz töltelékanyagra, és illóolajokra is, illetve egy légmentesen zárható tárolóedényre. A töltelékanyag lehet egész csillagánizs, fahéjrúd, csili, szerecsendió, de különféle termések is, mint a dió, makk, tobozok. Ehhez tehetünk még leveleket és akár szárított gombákat is. Fogjuk az olajunkat és a fűszereket (legnépszerűbbek az ánizs, fahéj, gyömbér, szegfűbors, szegfűszeg, koriander és boróka) és egy mozsárban vagy tálban alaposan keverjük el, morzsoljuk össze, elegyítsük őket. A százaz összetevőinkre öntsük rá ezt az olajos keveréket, és legalább hat hétig tároljuk légmentesen, időnként átforgatva. Ezután tegyük ki a lakásban a kész pot-pourrit és élvezzük az illatkavalkádot.

Ha gyors megoldásra vágyunk sütés-főzés után terjengő szag elűzésére, akkor is hasznosak lehetnek a régi fűszereink: kezdjük el őket forralni egy lábosban a konyhában. Mivel a legtöbb fűszerben megtalálható vegyületeknek alacsony a forráspontjuk, hamar átható illatfelhőt tudunk így felszabadítani belőlük.

Töltsük ezeket kis tasakokba, vagy zsákokba, amik áteresztik a fűszerek illatát. Főként ruhák esetén érdemes a megfelelő fűszert a megfelelő ruhákhoz társítani aszerint, hogy téli vagy nyári darabokról van-e szó. Olyan fűszereket, mint a fahéj, vagy a szegfűszeg illatuk, ízük alapján meleg ételekhez és italokhoz társítjuk inkább, míg a mentát, vagy a koriandert inkább hűsítő, frissítő hatásúnak érezzük. Így a nyári ruhák közé érdemesebb menta, a téliek közé pedig fahéj illatú tasakokat rejteni.

Olyan ruhadarabok esetén is érdemes ezzel a trükkel élni, amikor nincs lehetőségük kimosni őket, de rossz szagukat szeretnénk gyorsan semlegesíteni. Például éjszakára tehetünk ugyanilyen illatpárnákat a cipőinkbe, akár szódabikarbónával keverve, hogy reggelre eltüntessék a kellemetlen szagokat. A szódabikarbónát akár szőnyegekhez is használhatjuk drága szőnyegtisztítók helyett. Keverjünk el alaposan egy rész fűszert két rész szódabikarbónával, majd szórjuk ki a szőnyegre. Várjunk néhány percet, és alaposan porszívózzuk fel a keveréket, a hatás azonnal érezhető lesz. Viszont figyeljünk arra, hogy ne használjunk olyan fűszert, ami foltot hagyhat a szőnyegen.

Alkotás illatosan, ízletesen

Ha nagyon kreatívan szeretnénk megszabadulni a régi fűszerektől, némelyiket használhatjuk festékként is, hiszen a legelső festékeknek is gyakran valamilyen fűszernövény pora volt az alapja. Egy bögre liszthez keverjünk hozzá egy és negyed bögre hideg vízet, majd adjunk hozzá annyi teáskanálnyi semleges olajat, amíg elég sűrű nem lesz ahhoz, hogy fessünk vele. Ezután osszuk szét ezt a keveréket kis edényekbe, és keverjük hozzá a szép színes, de már íztelenebb fűszereket.

Egyes fűszerek alkalmasak lehetnek a tojásfestésre is: így húsvétkor is használhatunk természetes anyagokat a szintetikus bolti porok helyett. Kurkumával gyönyörű sárga, paprikával narancssárga vagy piros, szárított zöldfűszerek kifőzésével pedig halványzöld tojásokat varázsolhatunk a locsolóknak.

(Via www.popsci.com)

  Megosztom

hellovidék

takarítás

fűszer

diy