Mégis, mi folyik Somogyban? Rózsaszín víz folyik a csapból - képeken a bizonyíték

HelloVidék   
  Megosztom
Mégis, mi folyik Somogyban? Rózsaszín víz folyik a csapból - képeken a bizonyíték

Az elmúlt fél évben többször is előfordult, hogy rózsaszínű víz folyt a csapból Somogyszobon, de februárban ugyanerről számoltak be a közösségi oldalon a szomszédos település, Bolhás lakói is. A szolgáltató, a Dunántúli Regionális Vízművek Zrt. is tud a problémáról.

Vesszük az ásványvizet, ámulunk, ha a csapból rózsaszín víz, vagy sár folyik. Tavaly vettük 20 éven belül a harmadik gázkazánunkat a vízkő, sár, vasdarabok ugyanis tönkretették. A szokásos évi egyszeri karbantartó tisztítás, savval átmosás helyett 2-3-ra van szükség. Mégis. A vizet főzésre, fürdésre használjuk. Ma tiszta, de annyira hipó szagú, hogy fojtogat. Fürdésnél pedig mintha csúszós, olajos lenne a tapintása

– mondta a HelloVidéknek egy somogyszobi lakó. Kifejtette, a településen élők nem egyformán érzékelik a problémát: számít, hogy ki mennyire van messze a víztoronytól. Decemberben nagyon sokan osztottak meg fotókat a rózsaszínű vízről a közösségi oldalon.

Arra a kérdésre, milyen gyakorisággal jelentkezik a probléma, azt válaszolja, változó: régebben csak klórszagú volt a víz néha, de aztán egyre gyakrabban érezték a szúrós szagot. Utána előfordult, hogy rozsdaszínű, vöröses víz jött, máskor sáros, aztán télen már ciklámen színű.

Nem csak Somogyszobon, a szomszédos Bolháson is tapasztaltak hasonlót. Februárban az egyik lakó osztott meg egy képet a közösségi oldalon.

Megkerestük a szolgáltatót, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt.-t az ügyben. Közölték, hogy lakossági bejelentések alapján értesültek a problémáról, azonban egyelőre, február 19-éig más településről nem jeleztek hasonló esetet.

A bejelentések alapján, amelyből több mint fél év alatt mindössze néhány érkezett, időszakosan, szórványosan előforduló problémáról volt szó, amelynek okát kollégáink folyamatosan vizsgálták. Február közepén bizonyosodott be, hogy a meghibásodás egy, az éjszakai órákra ütemezett technológiai folyamat során lépett fel

– írták a HelloVidéknek. Közölték, Somogyszob település ivóvízellátása két mélyfúrású kútból biztosított. A kutak vize határérték felett tartalmaz vasat és mangánt.

„Ezek eltávolítása az iparágban bevett eljárással, vízkezelő szűrő segítségével történik, a folyamat során kálium-permanganát oldat biztosítja az oxidáló hatást. E rendszer átmeneti meghibásodása miatt rövid ideig, időszakosan, minimális mennyiségű, elreagálatlan kálium-permanganát jutott az ivóvízhálózatba, amit enyhe rózsaszín szín formájában észlelhettek a fogyasztók. Az enyhén rózsaszín víz szembe vagy nyálkahártyára kerülve okozhat irritációt, de erre vonatkozó visszajelzés, illetve bejelentés nem érkezett a DRV Zrt.-hez” – jegyezték meg, hozzátéve, kérik, amennyiben bárki bármilyen vízminőségi problémát észlel, azonnal értesítse a DVR Zrt.-t a 06-80-240-240-es telefonszámon, hogy az ivóvízminőség-javító intézkedéseket mielőbb megkezdhessék, szükség esetén tartálykocsival ivóvizet tudjanak biztosítani.

Nem csak Somogy megyében rózsaszín a víz

2015-ben már a Vas megyei Vasszilvágyon is volt rá példa, hogy rózsaszínű víz folyt a csapból. Akkor a szolgáltató, a Soproni Vízmű Zrt. közölte, a kálium-permanganát okozta ott is a problémát.

2017-ben a kanadai Onoway lakói számoltak be hasonló tapasztalatról, a polgármester közölte, az elváltozás itt is a kálium-permanganát (hipermangán) használatának mellékhatása, amit az ivóvízkezelésben oxidálószerként és ivóvíz fertőtlenítésére használják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

ivóvíz

somogy megye

elszíneződés

vízszolgáltatás