Mégis, mi folyik Somogyban? Rózsaszín víz folyik a csapból - képeken a bizonyíték

HelloVidék   
  Megosztom
Mégis, mi folyik Somogyban? Rózsaszín víz folyik a csapból - képeken a bizonyíték

Az elmúlt fél évben többször is előfordult, hogy rózsaszínű víz folyt a csapból Somogyszobon, de februárban ugyanerről számoltak be a közösségi oldalon a szomszédos település, Bolhás lakói is. A szolgáltató, a Dunántúli Regionális Vízművek Zrt. is tud a problémáról.

Vesszük az ásványvizet, ámulunk, ha a csapból rózsaszín víz, vagy sár folyik. Tavaly vettük 20 éven belül a harmadik gázkazánunkat a vízkő, sár, vasdarabok ugyanis tönkretették. A szokásos évi egyszeri karbantartó tisztítás, savval átmosás helyett 2-3-ra van szükség. Mégis. A vizet főzésre, fürdésre használjuk. Ma tiszta, de annyira hipó szagú, hogy fojtogat. Fürdésnél pedig mintha csúszós, olajos lenne a tapintása

– mondta a HelloVidéknek egy somogyszobi lakó. Kifejtette, a településen élők nem egyformán érzékelik a problémát: számít, hogy ki mennyire van messze a víztoronytól. Decemberben nagyon sokan osztottak meg fotókat a rózsaszínű vízről a közösségi oldalon.

Arra a kérdésre, milyen gyakorisággal jelentkezik a probléma, azt válaszolja, változó: régebben csak klórszagú volt a víz néha, de aztán egyre gyakrabban érezték a szúrós szagot. Utána előfordult, hogy rozsdaszínű, vöröses víz jött, máskor sáros, aztán télen már ciklámen színű.

Nem csak Somogyszobon, a szomszédos Bolháson is tapasztaltak hasonlót. Februárban az egyik lakó osztott meg egy képet a közösségi oldalon.

Megkerestük a szolgáltatót, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt.-t az ügyben. Közölték, hogy lakossági bejelentések alapján értesültek a problémáról, azonban egyelőre, február 19-éig más településről nem jeleztek hasonló esetet.

A bejelentések alapján, amelyből több mint fél év alatt mindössze néhány érkezett, időszakosan, szórványosan előforduló problémáról volt szó, amelynek okát kollégáink folyamatosan vizsgálták. Február közepén bizonyosodott be, hogy a meghibásodás egy, az éjszakai órákra ütemezett technológiai folyamat során lépett fel

– írták a HelloVidéknek. Közölték, Somogyszob település ivóvízellátása két mélyfúrású kútból biztosított. A kutak vize határérték felett tartalmaz vasat és mangánt.

„Ezek eltávolítása az iparágban bevett eljárással, vízkezelő szűrő segítségével történik, a folyamat során kálium-permanganát oldat biztosítja az oxidáló hatást. E rendszer átmeneti meghibásodása miatt rövid ideig, időszakosan, minimális mennyiségű, elreagálatlan kálium-permanganát jutott az ivóvízhálózatba, amit enyhe rózsaszín szín formájában észlelhettek a fogyasztók. Az enyhén rózsaszín víz szembe vagy nyálkahártyára kerülve okozhat irritációt, de erre vonatkozó visszajelzés, illetve bejelentés nem érkezett a DRV Zrt.-hez” – jegyezték meg, hozzátéve, kérik, amennyiben bárki bármilyen vízminőségi problémát észlel, azonnal értesítse a DVR Zrt.-t a 06-80-240-240-es telefonszámon, hogy az ivóvízminőség-javító intézkedéseket mielőbb megkezdhessék, szükség esetén tartálykocsival ivóvizet tudjanak biztosítani.

Nem csak Somogy megyében rózsaszín a víz

2015-ben már a Vas megyei Vasszilvágyon is volt rá példa, hogy rózsaszínű víz folyt a csapból. Akkor a szolgáltató, a Soproni Vízmű Zrt. közölte, a kálium-permanganát okozta ott is a problémát.

2017-ben a kanadai Onoway lakói számoltak be hasonló tapasztalatról, a polgármester közölte, az elváltozás itt is a kálium-permanganát (hipermangán) használatának mellékhatása, amit az ivóvízkezelésben oxidálószerként és ivóvíz fertőtlenítésére használják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

ivóvíz

somogy megye

elszíneződés

vízszolgáltatás