12 használati tárgy az otthonodban, amin hemzsegnek a baktériumok

HelloVidék   
  Megosztom
12 használati tárgy az otthonodban, amin hemzsegnek a baktériumok

Nyakunkon a tavaszi nagytakarítás: összeszedtünk 12 használati tárgyat, amit mindig kihagysz takarítás közben, pedig nagyon fontos lenne ezeket a tárgyakat alaposan megtisztítanod.

A HelloVidék összegyűjtött 12 használati tárgyat, amit soha sem takarítasz meg, pedig rendkívül fontos ezeket a tárgyakat kitisztítanod az egészséged érdekében. Ezeken a területeken brutális módon megtelepedhetnek a baktériumok, ezért a soron következő nagytakarításnál ügyelj arra, hogy alaposan megtisztítsd ezeket a felületeket.

Távirányító

Ha rendszeresen szoktál TV-t nézni, akkor valószínűleg már igazi bacitanyává változott át a távirányítód. Amennyiben evés közben és megfázva is használod, akkor ez fokozottan igaz. Nem csak akkor kell letakarítani, amikor már ragad, hanem heti rendszerességgel érdemes alkoholos törlőkendővel átmenni rajta. Ha valahova elutazol, akkor ott is ajánlott (pl. szállodai szobában) áttörölni a távirányítót használat előtt.

Mobiltelefon

Gondolj bele... Mikor tisztítottad meg utoljára a telefonodat? Na ugye! Ez hatalmas hiba, ugyanis a mobiltelefonon több baktérium lehet, mint egy WC ülőkén. A távirányítóhoz hasonlóan a telefont is ajánlott egy alkoholos törlőkendővel áttörölgetni, de nem maradhat ki a sorból a fülhallgató és a telefontöltő sem.

Számítógép/laptop billentyűzet

A billentyűzeten nemcsak az ujjainkon található zsírréteg tapad meg, hanem a kintről behozott baktériumok tömkelege is. Ha szoktál enni a számítógép/laptop előtt, akkor még ételmaradékok is lehetnek a billentyűzetben, ami szintén nem javít az eszköz higiéniai állapotán. Ezeket a morzsákat, szöszöket és porszemeket sűrített levegővel tudod kifújni, de érdemes hetente alkoholba mártott fültisztító pálcikával is átmenni a billentyűzeten. Vannak már olyan törlőkendők és spray-k is, amiket kifejezetten az elektronikai eszközök tisztítására fejlesztettek ki.

Mosogatógép

Csak azért, mert egy gépnek a tisztítás a feladata, nincs automatikusan védve a piszoktól. Az ételmaradékok, zsírok és a szappanhab elakadhat a gép csöveiben, ami rengeteg kellemetlenséget okozhat. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk a mosogatógépünket. Szedd szét a filtert és a kivehető részeket, és alaposan törölgesd át mosószeres vízzel. A szűrőbe rakj egy kis szódabikarbónát, hagyd állni egy éjszakán át, majd öblítsd le ecettel. Ezzel a trükkel nemcsak tiszta lesz, hanem a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz.

Mosogatótálca

Mivel számos ételmaradék érintkezik a mosogatótálcával, rendszeresen kellene takarítani a penész és a baktériumok elűzése érdekében. Ha hetente egyszer átmosod a tálcát egy fertőtlenítőszerrel, máris sokat tettél az otthonod tisztaságáért.

Sminkecset

A legtöbben nagyon ritkán tisztítják a sminkecseteket, pedig gyakrabban kellene. Nemcsak a pigmentek maradnak meg benne, hanem elhalt hámsejtek és baktériumok is szép számmal beleragadhatnak, amik bőrirritációt és pattanásokat okozhatnak. Legalább hetente egyszer meg kellene tisztítanod az ecseteket, hogy szép és egészséges legyen az arcod!

Vizes palack, kulacs

Sokan nem dobják ki egy használat után az ásványvizes palackot, hanem többször is felhasználják a takarékosság és a környezetvédelem jegyében. Fontos azonban, hogyha rendszeresen használsz egy bizonyos műanyag palackot vagy kulacsot, akkor azt tisztítanod is kell. Nem túl szívderítő, de a mobiltelefonhoz hasonlóan ezeken a palackokon is annyi baktérium lehet, mint egy WC ülőkén.

Kilincsek

Mindenki tudja, hogy szó szerint hemzsegnek a kilincsek a kórokozóktól, a takarítás során mégis kimaradnak ezek a felületek. Hetente egyszer fertőtlenítsd le őket!

Párnák

Ha belegondolsz, a párnát minden nap használod, mégsem szoktad kitisztítani, csak a huzatot cserélgeted. A rendszeres használat miatt nem meglepő, hogy tele van elhalt hámsejtekkel és poratkákkal, amelyek nem éppen az egészséges környezet ismérvei. Ha csak nem tollal bélelt párnáról van szó, simán kimoshatod mosógépben a párnákat és takarókat – ezt évente kétszer ajánlatos megtenni. Ne felejtsd el megszárítani őket, meggátolva ezzel az ágyneműk penészedését.

Szivacsok

Nem árulunk el azzal újdonságot, hogy rengeteg baktérium hemzseg egy mosogatószivacsban. Ha berakjuk egy percre a mikrohullámú sütőbe, akkor az megöli bacikat, de hetente érdemes ezt is lecserélni.

Hűtőszekrény hátulján található hőleadó rács

A hűtőszekrény hátulján található rácsra rengeteg por tapadhat rá, ami megakadályozza a hűtőszekrény megfelelő működését. Az eltömődött rácsok takarításához használj porszívót, de előtte győződj meg róla, hogy áramtalanítottad a hűtőszekrényt. Ha évente kétszer megszabadítod a felesleges portól, kevesebb energiát fogyaszthat és meg is hosszabbodhat a hűtőszekrényed élettartama.

Fogkefe

A fogkefét szekrényben kellene tárolni, hogy minél kevésebb alkalommal érintkezzen más tárgyakkal és a levegőben lévő baktériumokkal. A fogkefét minden nap a szánkba tesszük, ezért rendkívül fontosnak kellene lennie a tisztasága, ennek ellenére nem igazán foglalkozunk vele. Hetente egyszer áztasd a fogkefédet egy alkoholos szájvízbe, három havonta pedig cseréld le a fogkefédet egy újra.

Forrás: Bright Side

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarítás

otthon

tavaszi nagytakarítás

tisztítás