Elképesztő összegek: ennyibe kerül most egy lakás a Balatonnál

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő összegek: ennyibe kerül most egy lakás a Balatonnál

Az elmúlt évekhez képest több mint háromszázezer forinttal emelkedtek az új építésű ingatlanok négyzetméterára a Balaton partján. A korábbi hatszázötvenezer forint helyett már kilencszázötvenezret is elkérnek egy négyzetméterért. Hozzáértők szerint nyárig további drágulásra lehet számítani - írja a sonline.hu.

A portál szerint az új ingatlanok után főként budapestiek, környékbeliek, debreceniek, szegediek és felvidékiek érdeklődnek. Egy 52 lakásos balatonszemesi társasházat szeptemberben fogják átadni, de az ingatlanok nagy része már elkelt annak ellenére, hogy nagyon megemelkedtek a négyzetméterárak.

Mínuszban lenne a beruházó, ha a másfél évvel ezelőtti árakon kínálná a lakásokat

– mondta Krausz Gábor, egy siófoki ingatlaniroda irodavezetője. Tapasztalatai szerint amelyik új építésű lakás négyzetmétere 650 ezer forintba került, most 850-950 ezer körül alakul. Az áremelkedés oka az erősödő piac, de az is jelentős tényező, hogy a beruházásokra alkalmas területek száma csökkent. Az alapanyagárak és a munkaerő megemelkedett költségei is jócskán megdobják az árakat.

Az irodavezető szerint tovább folytatódik a drágulás. Előrevetíti, hogy a nyárra már meg is haladhatja az 1 millió forintot a lakások négyzetméterára. A Balaton partján már most is vannak olyan ingatlanok, amelyek ennyibe kerülnek. Ezek nagyrészt örök panorámás, jól felszerelt árak. Siófokon és Zamárdiban a legmagasabbak az árak, de a déli part más települései is gyorsan zárkóznak fel. A drágulás nem csak az új építésű, hanem a használt lakások árára is vonatkozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

lakás

otthon

balaton

árak

áremelkedés