Nem csak Budapesten ólmos a víz: ebben a megyében is durva a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csak Budapesten ólmos a víz: ebben a megyében is durva a helyzet

Az 1945 előtt épített lakóházak lakóit érintheti a probléma, ami szerint az elöregedett vezetékhálózatokban magasabb ólomtartalmú ivóvízre bukkanhatunk. Több mint 18 ezer lakásban lehet ólmos a víz Heves megyében - írja a heol.hu.

A portál szerint általánosságban hazánkban az ivóvíz megfelel az EU-s szabályoknak, azonban a napokban felröppent a hír, hogy a minden ötödik vízmintában magas volt az ólomtartalom.

Akkreditált laboratóriumainkban a hatósági előírásoknak megfelelően folyamatos, ütemezett mintavétellel monitorozzuk a hálózatba táplált víz minőségét. Ellenőrzéseink mérési adatait rendszeresen elküldjük az érintett ellenőrző szerveknek

– írja közleményében az Érv Zrt. Azonban a szolgáltatók a vízmérőig felelősek az ivóvíz minőségéért, a fogyasztó köteles karbantartani és gondozni a belső hálózatot. A régebbi építésű ingatlanok belső hálózatában pedig fellelhetőek olyan elöregedett vezetékszakaszok, amelyek gondot jelenthetnek a vízminőség szempontjából.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a Nyitott Laboratórium program keretében bárki ingyenesen megvizsgáltathatja a csapvizét. Mintavételi csomagok a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain, illetve a járási hivatalok népegészségügyi osztályain kérhetők

– tájékoztatott a Heves Megyei Kormányhivatal. A portál kérdéseire a Heves Megyei Vízmű azt válaszolta, hogy a szolgáltatási területen kevés az ólomvezeték, ugyanis a társaság az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett ezek lecserélésére. Ugyanakkor a lap szerint több mint 18 ezer otthont érinthet a probléma Heves megyében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

ház

lakás

víz

ivóvíz

ólom

heves megye

heves