Nem csak Budapesten ólmos a víz: ebben a megyében is durva a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csak Budapesten ólmos a víz: ebben a megyében is durva a helyzet

Az 1945 előtt épített lakóházak lakóit érintheti a probléma, ami szerint az elöregedett vezetékhálózatokban magasabb ólomtartalmú ivóvízre bukkanhatunk. Több mint 18 ezer lakásban lehet ólmos a víz Heves megyében - írja a heol.hu.

A portál szerint általánosságban hazánkban az ivóvíz megfelel az EU-s szabályoknak, azonban a napokban felröppent a hír, hogy a minden ötödik vízmintában magas volt az ólomtartalom.

Akkreditált laboratóriumainkban a hatósági előírásoknak megfelelően folyamatos, ütemezett mintavétellel monitorozzuk a hálózatba táplált víz minőségét. Ellenőrzéseink mérési adatait rendszeresen elküldjük az érintett ellenőrző szerveknek

– írja közleményében az Érv Zrt. Azonban a szolgáltatók a vízmérőig felelősek az ivóvíz minőségéért, a fogyasztó köteles karbantartani és gondozni a belső hálózatot. A régebbi építésű ingatlanok belső hálózatában pedig fellelhetőek olyan elöregedett vezetékszakaszok, amelyek gondot jelenthetnek a vízminőség szempontjából.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a Nyitott Laboratórium program keretében bárki ingyenesen megvizsgáltathatja a csapvizét. Mintavételi csomagok a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain, illetve a járási hivatalok népegészségügyi osztályain kérhetők

– tájékoztatott a Heves Megyei Kormányhivatal. A portál kérdéseire a Heves Megyei Vízmű azt válaszolta, hogy a szolgáltatási területen kevés az ólomvezeték, ugyanis a társaság az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett ezek lecserélésére. Ugyanakkor a lap szerint több mint 18 ezer otthont érinthet a probléma Heves megyében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

ház

lakás

víz

ivóvíz

ólom

heves megye

heves