Nem csak Budapesten ólmos a víz: ebben a megyében is durva a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csak Budapesten ólmos a víz: ebben a megyében is durva a helyzet

Az 1945 előtt épített lakóházak lakóit érintheti a probléma, ami szerint az elöregedett vezetékhálózatokban magasabb ólomtartalmú ivóvízre bukkanhatunk. Több mint 18 ezer lakásban lehet ólmos a víz Heves megyében - írja a heol.hu.

A portál szerint általánosságban hazánkban az ivóvíz megfelel az EU-s szabályoknak, azonban a napokban felröppent a hír, hogy a minden ötödik vízmintában magas volt az ólomtartalom.

Akkreditált laboratóriumainkban a hatósági előírásoknak megfelelően folyamatos, ütemezett mintavétellel monitorozzuk a hálózatba táplált víz minőségét. Ellenőrzéseink mérési adatait rendszeresen elküldjük az érintett ellenőrző szerveknek

– írja közleményében az Érv Zrt. Azonban a szolgáltatók a vízmérőig felelősek az ivóvíz minőségéért, a fogyasztó köteles karbantartani és gondozni a belső hálózatot. A régebbi építésű ingatlanok belső hálózatában pedig fellelhetőek olyan elöregedett vezetékszakaszok, amelyek gondot jelenthetnek a vízminőség szempontjából.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a Nyitott Laboratórium program keretében bárki ingyenesen megvizsgáltathatja a csapvizét. Mintavételi csomagok a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain, illetve a járási hivatalok népegészségügyi osztályain kérhetők

– tájékoztatott a Heves Megyei Kormányhivatal. A portál kérdéseire a Heves Megyei Vízmű azt válaszolta, hogy a szolgáltatási területen kevés az ólomvezeték, ugyanis a társaság az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett ezek lecserélésére. Ugyanakkor a lap szerint több mint 18 ezer otthont érinthet a probléma Heves megyében.

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

ház

lakás

víz

ivóvíz

ólom

heves megye

heves