13 tuti tipp, amivel örökre száműzheted a hangyákat az otthonodból

HelloVidék   
  Megosztom
13 tuti tipp, amivel örökre száműzheted a hangyákat az otthonodból

Ha nem szeretnél vegyszerek után nyúlni, a HelloVidék összegyűjtötte a 13 legjobb természetes módszert, amelyek segítenek megszabadulni a hangyáktól. Egyes megoldásokkal ideiglenesen tarthatod őket távol, de némelyik segít gyökeresen megszüntetni a problémát és kiirtani az egész kolóniát.

Itt a tavasz: ez nem csak azt jelenti, hogy beköszöntött a jó idő, hanem azt is, hogy ismét megjelentek a hangyák a lakásban, a ház körül és a kertben. Ha már te is megelégelted, hogy egymás után veszed a hangyairtókat, de csak ideiglenesen oldják meg a problémát, akkor ez a cikk neked szól! A HelloVidék összegyűjtött 15 módszert, amivel vegyszerek nélkül el tudod üldözni a portádról a kellemetlen kis rovarokat.

1. Tarts tisztaságot

A tiszta ház az alapja annak, hogy ne látogassák rendszeresen az otthonunkat a hangyák. A morzsákat seperd össze, a kiborult ételeket és italokat töröld fel, vidd ki a szemetet és mosogasd el a piszkos edényeket: ennyi a titok! Ügyelj arra, hogy a szekrényben és a konyhapulton található élelmiszerek szorosan lezárt tasakokban és dobozokban legyenek, így nem lesznek vonzóak a hangyák számára. Persze a végtelenségig nem lehet ezt csinálni, olykor előfordul, hogy mégis elkerüli a figyelmünket egy-két mikroszkopikus méretű morzsa a padlón. Ekkor jöhetnek a házi praktikák.

2. Brutális házi "hangyapokolgép"

Állj ellen a késztetésnek: ha meglátsz egy hangyát, ne vedd elő azonnal a hangyairtót. Bár ezek a vegyi anyagok hatékonyan megölik a kis betolakodókat, ez csak ideig-óráig tart. A hangyák vissza fognak térni, ugyanis a fészek továbbra is érintetlen. Ezzel a házi módszerrel nem halnak meg azonnal a hangyák, hanem beviszik a hangyabolyba a mérget, így gyökerestől szüntetheted meg a problémát.

Így készítsd el a házi mérget: 1 rész boraxot keverj össze 3 rész porcukorral, majd adj hozzá egy kis vizet, hogy krémes állagú legyen. Míg a porcukor vonzza a hangyákat, a borax megöli őket. Tölts meg egy apró műanyag dobozt vagy palack kupakot ezzel a cukros méreggel, majd tedd közvetlenül a hangyák útjába.

3. Ecet

A hangyák kémiai feromon nyomot hagynak maguk után, bármerre is járnak. Ha megölöd őket, akkor más hangyák egész egyszerűen követik a feromonnal kikövezett utat, és még több hangya fog megjelenni ugyan azon a helyen. Amikor meglátod az első hangyákat, töröld le a környéket ecettel: ezzel megszüntetheted a feromon nyomvonalakat. Érdemes az ecetet a padló repedéseibe és a hangyák gyakori felbukkanási helyeire is bepermetezni, ugyanis a hangyák ki nem állhatják az ecet szagát. Hagyd, hogy az ecet megszáradjon, ne töröld le nedves ronggyal!

4. Borsmenta

Tegyél néhány csepp borsmenta illóolajat egy vattagolyóra, majd helyezd a hangyák útjába.

5. Fahéj

Szórjuk fahéjat a repedésekbe és a hangyák belépési pontjaiba, csak ügyelj arra, hogy ne érintkezzen olyan dolgokkal, amelyeken foltot hagyhat.

6. Hintőpor

A hangyák egy része kifejezetten gyűlöli a hintőport, ezért érdemes a ház körül és a belépési pontokon használni.

7. Vazelin

Dörzsölj egy kis vazelint a repedésekbe és oda, ahonnan vonulni szoktak. Nem fognak tudni átmenni rajta.

8. Ragasztószalag

Amikor a hangyák serege megrohamozná a konyhapulton felejtett süteményt, akkor egy ragasztószalagból felépített „sáncárok” távol tartja a hangyákat a finom falatoktól.

9. Liszt

Ha teljesen természetes megoldást keresel, akkor érdemes a konyha és a kamra polcainak a hátulját végigszórni egy sor liszttel. A hangyák garantáltan nem lépnek át a vonalon. Ugyanígy bárhol, ahol meglátod a hangyákat, bátran használd a lisztet a lakásban.

10. Citrom

A citrom erősebb, mint ahogyan azt gondoltad volna: nem csak a hangyák, hanem a csótányok és a bolhák ellen is hatásos. Itt a biztos recept: facsard ki néhány citrom levét, majd töröld át vele az ajtóküszöböket és az ablakpárkányok környékét. Ezután öntsd belőle minden lyukba és repedésbe, ahol a hangyák bejuthatnak. Végezetül rakj néhány apró citromhéj szeletet a kültéri bejárat környékére. A hangyák utálják a citrom szagát, úgyhogy messziről el fogják kerülni a lakásodat. Ha citromos vízzel mosod fel a padlót a kritikus helyeken, az is sokat segíthet.

11. Narancs

Nem csak a citrom, hanem más citrusféle is rendkívül hatékony a hangyák ellen. A naranccsal egyenesen a hangyabolyt tudod megtámadni: egy turmixgépbn készíts pürét néhány narancs héjából és meleg vízből. Ezt az oldatot lassan öntsd bele a kültéri hangyabolyba.

12. Bors

Szórd a borsot a munkalapok hátoldalára, a padlóra és a hangyaboly bejáratához, így nem fogják érezni, ha akad a lakásban némi ételmaradék, amit megrohamozhatnának. A Cayenne-bors a legalkalmasabb erre a feladatra.

13. Só

Ha a hangyák a megszokott módon libasorban menetelnek, akkor önts egy kis sót az ösvényre és oda, ahonnan jöttek. A hangyák nem fognak többé felbukkanni ott.

Via DIYnatural, rd.com, The Family Handyman

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

hangya

hangyairtás

tipp

tippek

praktika

házi

megoldás

diy

távol tartás