Felújítás Tatabányán: azbesztet tartalmazó födém nehezíti a munkálatokat

Index   
  Megosztom
Felújítás Tatabányán: azbesztet tartalmazó födém nehezíti a munkálatokat

Energetikai korszerűsítés címszó alatt purhabbal akarják lefedni több tatabányai panelház kopó, foszló, azbesztet is tartalmazó lépcsőházi födémét. A szakmai szövetség fel van háborodva, mert a nagy nyomásos technológia szerintük nem ide való, és számos veszélyt rejt magában - írja az Index.

A portál szerint Tatabánya önkormányzata Dózsakert és Sárberek panel társasházainak alsó födémére energetikai korszerűsítésre írt ki pályázatot. Az ezzel kapcsolatos határozatban konkrét céget és technológiát ajánlottak, és belefoglalták, hogy a födém jelenleg cementkötésű szórt azbeszttel van szigetelve. Ezt követően a módosított verzióból a cég és az azbeszt feltüntetése is kimaradt. A cég által javasolt technológia viszont a szakmai szövetség szerint veszélyes, mert a levegőbe kerülő azbeszt hosszabb, 15-40 éves lappangási idő után a tömeges megbetegedéseket, vagy haláleseteket fog okozni.

Tatabányán 8-12 ezer lakót érint a probléma, miszerint a földszinti fogadórészében a födémet az azbeszt egyik legveszélyesebb fajtáját, kék azbesztet is tartalmazó anyaggal szigetelték. A megkopott szigetelés már nem látja el feladatát, viszont a veszélyes azbesztréteg leszedése bonyolult és drága. Az önkormányzat erre kínált egy megoldást: a fújt purhabos technológia olcsó lenne, valamint az azbesztréteg drága eltávolítására sem lenne szükség.

Ezzel szemben a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint ez a megoldás nagyon veszélyes lenne. A szervezet attól tart, hogy a javítások során, a már rongálódott szigetelésből azbesztrostok kerülnének a levegőbe. Ez nem csak a lakosok de a munkát végzők életét is veszélyeztetné.

A portál megkereste a témával kapcsolatban a tatabányai önkormányzatot, számoltak-e a szakmai szervezet által vázolt lehetőségekkel a pályázat kiírásakor, és ha nem, akkor figyelembe veszik-e, kivizsgáltatják-e a szakmai szövetség véleményét.

A önkormányzat válaszában kifejtette: fontosnak tartják az energetikai korszerűsítést ezért idén egy újabb lehetőséget kínálnak arra, hogy a pályázó felújíthassa a kritikus területet. Az új pályázat során a felújító maga döntheti el milyen technológiát alkalmaz annak érdekében, hogy résmentesen zárja le az alagsori födémet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felújítás

tatabánya

azbeszt