Durva áremelkedés a vidéki lakáspiacon: ezek a legdrágább települések

HelloVidék   
  Megosztom
Durva áremelkedés a vidéki lakáspiacon: ezek a legdrágább települések

Az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont 2015 óta gyűjti a budapesti újépítésű projektek és lakásaik adatait negyedéves részletességgel. Az évek során a Budapesti Lakáspiaci Riport az iparági elemzések megkerülhetetlen tényezőjévé vált, amelyet az MNB is feldolgoz Lakáspiaci Jelentésének készítése során, valamint több neves fejlesztő is elégedetten használ. 2019-ben a vidéki újépítésű lakóingatlan projektek gyűjtése is elkezdődött. A Vidéki Lakáspiaci Riport adatbázisába azok az épülő vagy tervezett, legalább 10 lakást tartalmazó társasházak kerülnek be, amelyek jelenleg értékesítés alatt állnak.

A vidéki térségekben Budapesthez képest mintegy 100 darabbal több, legalább 10 lakást tartalmazó újépítésű projekt van jelenleg értékesítés alatt, ugyanakkor az átlagos projektnagyság kevesebb, mint a fele a fővárosinak. Az adatbázisban található projektekben jelenleg a fővárosban 26 ezer, vidéken 16,4 ezer lakás épül. Az átlagos árszint Budapesten mintegy 20 millió forinttal több, mint a vidéki térségekben, az átlagos négyzetméterárak pedig majd 60 százalékkal magasabbak. Mind a projektek előfordulásában, mind pedig az árakban óriási szórás figyelhető meg.

1. ábra: A Budapesti és Vidéki Lakáspiaci Riport összefoglaló statisztikái (legalább 10 lakásos projektek)1. ábra: A Budapesti és Vidéki Lakáspiaci Riport összefoglaló statisztikái (legalább 10 lakásos projektek)

Három megyében jelenleg több mint 2 ezer lakás fejlesztése zajlik azokban a projektekben, ahol az értékesítés még zajlik: a fejlesztők leginkább Győr-Moson-Sopron, Somogy és Pest megyében aktívak. A legtöbb projektet jelenleg Pest megyében értékesítik, de itt magas a kicsi, 10-15 lakásos fejlesztések előfordulása.

Szintén az átlagon felüli az új lakások építése a Balaton menti településeken (Siófok, Balatonfüred) és néhány megyeszékhelyen (Szeged, Debrecen). A keleti megyékben az építkezések szinte kizárólag a megyeszékhelyekre koncentrálódnak, a Dunától nyugatra egyenletesebb a projektek eloszlása a településkategóriák között.

Mindössze egy megyében, Nógrádban nem zajlik jelenleg olyan lakóingatlan projekt értékesítése, ahol legalább 10 lakás épül, de Békés és Tolna megyékben is csak 3-3 ilyen fejlesztésről találtunk információt. Az értékesítettség magasnak mondható Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, mivel a meghirdetett projektekben a szabad lakások száma 30 százalék alatt maradt.

2. ábra: Az értékesítés alatt álló projektek és lakásainak megoszlása megyei szinten az értékesítettség szerint
2. ábra: Az értékesítés alatt álló projektek és lakásainak megoszlása megyei szinten az értékesítettség szerint

Az átlagos négyzetméterárak megyei szinten nagy szórást mutatnak. Az árakat legfőképpen a lokáció befolyásolja, emellett a műszaki tartalom, a projekt készültségi szintje és értékesítettsége lehet rá hatással. Egyes lokációkban (pl. Győr, Szeged) gyakori, hogy a fejlesztők szerkezetkész állapotú lakásokra vonatkozó árat kommunikálnak, így ezekben a megyékben magasabb lenne az ár, ha mindenhol kulcsrakész árakat lett volna lehetőség rögzíteni.

Borsod-Abaúj-Zemplén bizonyult az egyetlen megyének, ahol 400 ezer Ft alatt maradt az újépítésű lakások átlagos fajlagos ára a tavaszi adatgyűjtés során. Őt követte Vas megye, ami kedvező lokációja miatt elsőnek meglepőnek hathat, de az itteni projektekben sokszor már csak olcsóbb maradéklakásokat találunk, valamint a projektek műszaki tartalma sem kiemelkedő. Az átlagosnál olcsóbbnak számítanak még a Dunától keletre Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves, a Dunántúlon Tolna és Komárom-Esztergom megyék. A budapesti átlagos fajlagos árakat egyetlen megye sem szárnyalja túl, a legdrágábbakat a top lokációjú balatoni projektek húzták fel: Somogy megyében 772, Veszprém megyében 809 ezer forintos átlagos négyzetméterárat számítottunk. Látható, hogy a Balaton partja mennyire népszerű lokációnak számít, 9 olyan települést is találunk, ahol legalább három, legalább 10 lakásos projekt van értékesítés alatt. Szintén kedvelt Pest és Győr-Moson-Sopron megye, ahol 6, illetve 4 településen értékesítenek legalább három ekkora projektet.

3. ábra: Az átlagos újépítésű négyzetméterárak Magyarországon az értékesítés alatt álló legalább 10 lakásos projektekben3. ábra: Az átlagos újépítésű négyzetméterárak Magyarországon az értékesítés alatt álló legalább 10 lakásos projektekben

A legdrágább települések kivétel nélkül a Balaton partján helyezkednek el. Balatonfüred és Alsóörs átlagos négyzetméterárai felülmúlják a budapesti árakat is. A kiemelkedő lokáció mellett az itt található projektek többségénél a műszaki tartalom is magasabb standardot képvisel, általános a hőszivattyús fűtési rendszer, valamint a mennyezeti hűtés-fűtés.

A legolcsóbb és legdrágább települések között árszintben mérve négyszeres, négyzetméterárakat tekintve több mint háromszoros a különbség, így egy átlagos újépítésű balatonfüredi lakás áráért akár 4 lakást is vásárolhatunk Baján. A legkedvezőbb áron a megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható lakás jelenleg, míg Mosonmagyaróváron az osztrák határ közelsége ellenére alacsonynak tűnő árak a szerkezetkész állapotra vonatkoznak.

4. ábra: A legdrágább és legolcsóbb települések, ahol legalább 3 projektre rendelkezünk árinformációval4. ábra: A legdrágább és legolcsóbb települések, ahol legalább 3 projektre rendelkezünk árinformációval

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

családi otthonteremtési kedvezmény

csok

vidék