Durva áremelkedés a vidéki lakáspiacon: ezek a legdrágább települések

HelloVidék   
  Megosztom
Durva áremelkedés a vidéki lakáspiacon: ezek a legdrágább települések

Az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont 2015 óta gyűjti a budapesti újépítésű projektek és lakásaik adatait negyedéves részletességgel. Az évek során a Budapesti Lakáspiaci Riport az iparági elemzések megkerülhetetlen tényezőjévé vált, amelyet az MNB is feldolgoz Lakáspiaci Jelentésének készítése során, valamint több neves fejlesztő is elégedetten használ. 2019-ben a vidéki újépítésű lakóingatlan projektek gyűjtése is elkezdődött. A Vidéki Lakáspiaci Riport adatbázisába azok az épülő vagy tervezett, legalább 10 lakást tartalmazó társasházak kerülnek be, amelyek jelenleg értékesítés alatt állnak.

A vidéki térségekben Budapesthez képest mintegy 100 darabbal több, legalább 10 lakást tartalmazó újépítésű projekt van jelenleg értékesítés alatt, ugyanakkor az átlagos projektnagyság kevesebb, mint a fele a fővárosinak. Az adatbázisban található projektekben jelenleg a fővárosban 26 ezer, vidéken 16,4 ezer lakás épül. Az átlagos árszint Budapesten mintegy 20 millió forinttal több, mint a vidéki térségekben, az átlagos négyzetméterárak pedig majd 60 százalékkal magasabbak. Mind a projektek előfordulásában, mind pedig az árakban óriási szórás figyelhető meg.

1. ábra: A Budapesti és Vidéki Lakáspiaci Riport összefoglaló statisztikái (legalább 10 lakásos projektek)1. ábra: A Budapesti és Vidéki Lakáspiaci Riport összefoglaló statisztikái (legalább 10 lakásos projektek)

Három megyében jelenleg több mint 2 ezer lakás fejlesztése zajlik azokban a projektekben, ahol az értékesítés még zajlik: a fejlesztők leginkább Győr-Moson-Sopron, Somogy és Pest megyében aktívak. A legtöbb projektet jelenleg Pest megyében értékesítik, de itt magas a kicsi, 10-15 lakásos fejlesztések előfordulása.

Szintén az átlagon felüli az új lakások építése a Balaton menti településeken (Siófok, Balatonfüred) és néhány megyeszékhelyen (Szeged, Debrecen). A keleti megyékben az építkezések szinte kizárólag a megyeszékhelyekre koncentrálódnak, a Dunától nyugatra egyenletesebb a projektek eloszlása a településkategóriák között.

Mindössze egy megyében, Nógrádban nem zajlik jelenleg olyan lakóingatlan projekt értékesítése, ahol legalább 10 lakás épül, de Békés és Tolna megyékben is csak 3-3 ilyen fejlesztésről találtunk információt. Az értékesítettség magasnak mondható Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, mivel a meghirdetett projektekben a szabad lakások száma 30 százalék alatt maradt.

2. ábra: Az értékesítés alatt álló projektek és lakásainak megoszlása megyei szinten az értékesítettség szerint
2. ábra: Az értékesítés alatt álló projektek és lakásainak megoszlása megyei szinten az értékesítettség szerint

Az átlagos négyzetméterárak megyei szinten nagy szórást mutatnak. Az árakat legfőképpen a lokáció befolyásolja, emellett a műszaki tartalom, a projekt készültségi szintje és értékesítettsége lehet rá hatással. Egyes lokációkban (pl. Győr, Szeged) gyakori, hogy a fejlesztők szerkezetkész állapotú lakásokra vonatkozó árat kommunikálnak, így ezekben a megyékben magasabb lenne az ár, ha mindenhol kulcsrakész árakat lett volna lehetőség rögzíteni.

Borsod-Abaúj-Zemplén bizonyult az egyetlen megyének, ahol 400 ezer Ft alatt maradt az újépítésű lakások átlagos fajlagos ára a tavaszi adatgyűjtés során. Őt követte Vas megye, ami kedvező lokációja miatt elsőnek meglepőnek hathat, de az itteni projektekben sokszor már csak olcsóbb maradéklakásokat találunk, valamint a projektek műszaki tartalma sem kiemelkedő. Az átlagosnál olcsóbbnak számítanak még a Dunától keletre Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves, a Dunántúlon Tolna és Komárom-Esztergom megyék. A budapesti átlagos fajlagos árakat egyetlen megye sem szárnyalja túl, a legdrágábbakat a top lokációjú balatoni projektek húzták fel: Somogy megyében 772, Veszprém megyében 809 ezer forintos átlagos négyzetméterárat számítottunk. Látható, hogy a Balaton partja mennyire népszerű lokációnak számít, 9 olyan települést is találunk, ahol legalább három, legalább 10 lakásos projekt van értékesítés alatt. Szintén kedvelt Pest és Győr-Moson-Sopron megye, ahol 6, illetve 4 településen értékesítenek legalább három ekkora projektet.

3. ábra: Az átlagos újépítésű négyzetméterárak Magyarországon az értékesítés alatt álló legalább 10 lakásos projektekben3. ábra: Az átlagos újépítésű négyzetméterárak Magyarországon az értékesítés alatt álló legalább 10 lakásos projektekben

A legdrágább települések kivétel nélkül a Balaton partján helyezkednek el. Balatonfüred és Alsóörs átlagos négyzetméterárai felülmúlják a budapesti árakat is. A kiemelkedő lokáció mellett az itt található projektek többségénél a műszaki tartalom is magasabb standardot képvisel, általános a hőszivattyús fűtési rendszer, valamint a mennyezeti hűtés-fűtés.

A legolcsóbb és legdrágább települések között árszintben mérve négyszeres, négyzetméterárakat tekintve több mint háromszoros a különbség, így egy átlagos újépítésű balatonfüredi lakás áráért akár 4 lakást is vásárolhatunk Baján. A legkedvezőbb áron a megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható lakás jelenleg, míg Mosonmagyaróváron az osztrák határ közelsége ellenére alacsonynak tűnő árak a szerkezetkész állapotra vonatkoznak.

4. ábra: A legdrágább és legolcsóbb települések, ahol legalább 3 projektre rendelkezünk árinformációval4. ábra: A legdrágább és legolcsóbb települések, ahol legalább 3 projektre rendelkezünk árinformációval

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

családi otthonteremtési kedvezmény

csok

vidék