Ezek a falusi csok slágertelepülései: ide akar most mindenki költözni

HelloVidék 2019. július 24. 06:31
2019. július 1-jétől igényelhető a falusi csok, melynek feltételeiről és lehetőségeiről az elmúlt hónapokban folyamatosan készítettünk elemzéseket, cikkeket. Sőt, emellett a HelloVidék bő 2 hónapja elindított egy falusi csok aloldalt, amelyen mind a 2486 érintett településről találhatnak olvasóink egyedi elemzést, legyen szó az adott falura vagy kisvárosra vonatkozó legfontosabb népszámlálási adatokról, lakáspiaci és gazdasági statisztikákról. A program indulása óta rengeteg érdeklődő kattintott a falusi csokkal foglalkozó aloldalunkra, most pedig a látogatottsági statisztikák alapján azt néztük meg, hogy mely megyékben és településeken van a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt.

Néhány hónapja röppent fel a hír, hogy a kormány a családvédelmi akcióterv keretében a csok kibővítését és a falusi csok bevezetését tervezi. Az intézkedéscsomag már javában átalakította az ingatlanpiacot, sőt, további változások várhatóak a jövőben.

A július 1-jén induló falusi családi otthonteremtési kedvezmény külterületen lévő tanya, birtokközpont esetében bárhol, belterületen belül pedig közel 2500 kistelepülésen lévő lakások esetén igényelhető. Ez a vissza nem térítendő támogatás lakásbővítésre és/vagy korszerűsítésre fordítható, akár a használt lakás vásárlására igényelt kölcsönnel együtt is. Vásárlással egybekötve a falusi CSOK összege maximum 10 millió forint lehet. Fontos kitétel, hogy vásárlásra kizárólag a támogatás fele fordítható, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani. Használt lakás korszerűsítésére vagy bővítésére pedig 3 vagy több gyermek esetén maximum 5 millió forint igényelhető.

A nagy érdeklődésre reagálva a HelloVidék elindított egy falusi csokkal foglalkozó aloldalt, ahol a programban részt vevő, mind a 2486 településről egyedi elemzéseket olvashatnak az érdeklődők.

A témában korábban már megírtuk, hogy melyek azok a települések, amelyen a legalacsonyabb négyzetméterárak várják a családokat, és melyek azok a helységek, ahol a kiugró négyzetméterárak miatt mélyen zsebbe kell nyúlnia az ingatlanvásárlóknak. Nemcsak az ingatlanárak, hanem a fizetések terén is körbenéztünk: megvizsgáltuk, mely településeken a legmagasabb az átlagkereset, milyen nagy munkáltatók vannak a falusi csokkal érintett helységek környékén, és összességében munkaerőpiaci szempontból hova érdemes költözni.

Kifejezetten nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv intézkedései iránt. Számítottunk rá, hogy már az első hetekben sokan fognak támogatást igényelni, ezért külön sorszámhúzó gombot alakítottunk ki a kormányablakokban. A július elsejei indulás első hetében mintegy kilencezren, a második munkahéten pedig hatezren. Az első két hétben tehát több mint 15 ezren nyomták meg ezt a hívógombot a kormányablakokban, ennyien indítottak el ügyintézést.

- nyilatkozta pénteken Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, aki szerint a családvédelmi akcióterv részét képező falusi csok egy olyan intézkedés, amely képes lehet megállítani az elvándorlást a kistelepülésekről, fejlődést és pozitív változást indíthat el a falvakban.

A Takarék Csoport elemzői szerint a falusi csok nagyjából 30 ezer családot érinthet, akik 150 milliárd forint összegű keretösszegű támogatást vehetnek igénybe. Az ingatlan.com elemzése szerint a magánszemélyek által feladott hirdetések és érdeklődések száma országos szinten 71 százalékkal növekedett a falusi csok hatására az elmúlt 3 hónapban. A program megjelenése előtt a legnagyobb mértékű növekedést Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valószínűsítettek az ingatlanhirdető portál elemzői, mivel ezekben a megyékben megduplázódott a kereslet, a program kihirdetését követően azonban némileg korrigáltak az előrejelzésükön, ugyanis később már azt írták, hogy a Pest és a Fejér megyei helységek a legkeresettebbek a falusi csokkal érintett települések közül.

Az átlagárak 10 százalékot meghaladó növekedést mutattak azóta, amióta tudni lehet az új támogatási formáról, ugyanis a falusi csok településein az átlagos négyzetméterár jelenleg 88 ezer forint, egy éve pedig még csak 79 ezer forint volt az átlag. Egy ingatlan jellemző átlagára eközben 8 millió forintról 9 millió forintra emelkedett, derült ki a portál adataiból.

Hivatalos statisztika arra vonatkozóan még nem látott napvilágot, hogy mely településeken volt eddig a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt, azonban

A HelloVidék falusi csok keresőjét jelenleg összesen 46532 alkalommal használták. Az adatokból kitűnik, hogy a megyék közül Pest megye a legnépszerűbb, a megyéket érintő kattintások 18,76 százalékát zsebelte be. Pest megye után a Fejér megyei kistelepülések iránt érdeklődtek a legtöbben, de már a második helyezett is jócskán leszakadt az első helyezettől, csupán a kattintások 8,51 százalékát tudhatja magának a megye. A harmadik megye Somogy lett, ami a kattintások 7,9 százalékát birtokolja. Somogy megye népszerűségének oka az lehet, hogy számos Balaton közeli település kapott helyet a listában, és valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy Veszprém megye kúszott fel a negyedik helyre.

A HelloVidék látogatottsági statisztikái szerint a legkevesebb érdeklődés a Tolna megyei falusi csokkal érintett települések iránt van, az oldalt olvasók mindössze 1,83 százaléka böngészett a megyében található falvak és kisvárosok között. Szinten nagyon kevés érdeklődést mutattak az olvasók a Vas és Békés megyei települések iránt, amelyek 2,36 és 2,55 százalékos eredményt értek el.

Nem csoda, hogy ez az eredmény született, mivel hazánk rendkívül főváros-centrikus, Budapest méreteit megközelítő nagyvárosunk nincs is, a legtöbb munkalehetőség és infrastruktúra itt koncentrálódik, valamint az átlagfizetés is itt a magasabb.

Ha a legnépszerűbb járásokat nézzük, akkor egyértelműen megállapítható, hogy a Pest megyei Budakeszi járás vezeti a mezőnyt, majd kissé lemaradva a Váci járás a második legnépszerűbb. Szintén Magyarország „vízfejűségét” támasztja alá, hogy a 10 legnépszerűbb járásból 6 Pest megyében található, a többi Fejér, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből került ki.

Top 10 legnépszerűbb járás a HelloVidék statisztikái szerint:

  1. Budakeszi járás
  2. Váci járás
  3. Gödöllői járás
  4. Szentendrei járás
  5. Ráckevei járás
  6. Székesfehérvári járás
  7. Kaposvári
  8. Monori járás
  9. Győri járás
  10. Miskolci járás

A legnépszerűbb járásokban átlagosan már 290-400 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk. Mint ahogyan azt korábban megvizsgáltuk, elképesztő különbségek vannak a falusi csokot igényelhető települések árai között, akár százszoros eltérés is lehet az árakban.

A legdrágább járásokat végigböngészve arra jutottunk, hogy a Szentendrei járás a harmadik legdrágább 386 034 forintos négyzetméterárral, a második helyet a Balatonfüredi járás szerezte meg 417 780 forintos négyzetméterárral, míg az első helyen Budakeszi járás áll, ahol 431 381 forintba kerül a lakások négyzetmétere. A falusi csokkal érintett települések közül a Pest megyei Tök és Perbál voltak a legdrágábbak, ennek ellenére mégis előkelő helyet szereztek a legnépszerűbb települések között.

Top 10 legnépszerűbb település a HelloVidék statisztikái szerint:

  1. Pilisszentkereszt
  2. Röszke
  3. Sződ
  4. Perbál
  5. Vácszentlászló
  6. Tök
  7. Szigetcsép
  8. Zsámbok
  9. Baracs
  10. Tarnaörs

Összességében elmondható, hogy az érdeklődők nem a teljesen elszigetelt helyeket keresik, hanem inkább az olyan településeket, amelyek nagyobb városok, megyeszékhelyek közelében találhatóak. A városok közelsége mellett az is vonzó, ha a település valamilyen turisztikai központ környékén található. Az átlagos négyzetméterárakat tekintve a legnépszerűbb járások a legdrágábbak között találhatóak, azonban az egy főre jutó nettó jövedelem is ezekben a járásokban a legmagasabb.