10 vidéki település, ahol egy sufnira sem lesz elég a falusi csok

HelloVidék   
  Megosztom
10 vidéki település, ahol egy sufnira sem lesz elég a falusi csok

A babaváró hitelhez és más családtámogató intézkedésekhez hasonlóan július 1-jén indul a falusi CSOK is. Összesen 2486 települést érint a program, amely a tanyákra is teljes egészében kiterjed. A HelloVidék friss lakáspiaci statisztikák alapján ezúttal arra kereste a választ, hogy a programban részt vevő legdrágább – és így piaci és egyéb szempontokból leginkább értékelhető - településeken mire is lesz elég a támogatás.

A HelloVidék falusi-csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

Elindult a visszaszámlálás, alig három hét múlva élesedik a családvédelmi program számos eleme, köztük a falusi családi otthonteremtési kedvezmény is. Mint arról már beszámoltunk, a tanyákra is kiterjedő falusi csok keretében az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak használt ingatlan vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére.

Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

Az előrejelzések szerint igen komoly az érdeklődés a falusi csok iránt; a Takarék Csoport elemzői prognózisa szerint mintegy 150 milliárd forint értékben, összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok támogatásban három év alatt. Mint azt a HelloVidéknek elárulták, tapasztalataik alapján a falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, és segítheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését. Ezzel többnyire a legtöbb ingatlanpiaci elemző is egyetért, viszont azt többnyire hozzáteszik, hogy lesznek olyan periférián lévő települések szép számmal, amelyek nem vonzzanak majd érdeklődőket.

A legdrágább járások és települések

A falusi csok települések listájára 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fő alatti, csökkenő lélekszámot mutató település került. Mivel rengeteg településről van szó, az ország szinte minden szegletében találhatunk olyat, ahol fel lehet majd venni a támogatást, így az sem nagy meglepetés, hogy a lakáspiaci árszínvonal rendkívül széles skálát rajzol. Az Otthontérkép és a Knauf Insulation friss kutatásából nemrég az is kiderült, hogy

Mivel az imént említettük a periférián lévő településeket, így most e mentén haladunk tovább. Noha elsőre talán sokan a legeldugottabb, szociális és infrastrukturális szempontból rosszul ellátott, és minden egyéb szempontból szegregátumként tekinthető településekre gondolnak, mint szélsőérték, mi most a másik végletet, a legdrágább településeket vesszük górcső alá. Akadnak ugyanis bőven olyan települések a listán, amelyek lakáspiaci szempontból igencsak jól prosperálnak,ilyen például a sajtóban már többször emlegetett Tihany is.

Elemzésünkhöz a HelloVidék falusi csok adatbázisát hívtuk segítségül, amelyben - az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpontnak köszönhetően – lakáspiaci adatok is rendelkezésre állnak. Adatbázisunkból kiderült, a falusi csok által érintett járások között a legdrágábbnak a Székesfehérvári, Gödöllői, Soproni, Fonyódi, Győri, Balatonalmádi, Siófoki, Szentendrei, Balatonfüredi és Budakeszi járás mondható. Ezekben a járásokban átlagosan 290 és 400 ezer forint között mozog a négyzetméterár. A top10 legdrágább járás dobogóján a harmadik helyet a Szentendrei járás foglalta el 386 034 Ft/nm árral; a második helyet a Balatonfüredi járás szerezte meg 417 780 Ft/nm árral; míg az első helyen Budakeszi járás áll, 431 381 Ft/nm árral.

Mivel egy-egy járásban természetesen több olyan település is található, ahol fel lehet venni a falusi csok-ot, így megnéztük azt is, melyek a legdrágább települések a listán. Fontos kiemelnünk ugyanakkor, hogy ezen toplista némileg csalóka, hiszen míg járásonként többnyire volt annyi tranzakció, hogy statisztikailag értékelhető legyen, addig települési szinten rengeteg olyan lokáció van, ahol évek óta egyáltalán nincs érdeklődés az ingatlanokra. A 2018-as statisztikáink alapján a legdrágább tíz település között meglepő sorrend alakult ki, mivel összesen két járásból tevődött össze a végső sorrend. A Balatonfüredi és a Budakeszi járásban ezek a települések most a legdrágábbak, ha az átlagos négyzetméterárat nézzük:

Egy sufnira sem elég…

Mint azt már feljebb is említettük, vásárlási cél esetén legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe, így most azt is megnéztük, hogy a legdrágább járásokban és településeken mire is elég az 5 millió forintos támogatás. Ha egyáltalán beférünk a törvényileg meghatározott keretek közé. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a falusi csok esetében is meghatároztak minimális négyzetméterhatárokat: eszerint egy, kettő illetve három gyermek esetén lakásoknál 40, 50 és 60 nm a minimális alapterület, míg házak esetében 70, 80 és 90 nm az alsó határ.

Mint az a fenti infografikánkon látható, a legdrágább lokációk esetében, legalábbis az átlagárakat figyelembe véve, alig futja valamire az 5 millió forintos támogatási összegből. Csak a példa kedvéért, ha egy pár a Budakeszi járásban venne magának és három gyermekének házat a falusi csok-ból, akkor az 5 milliós támogatást még bő 33,8 millió forinttal kellene kiegészíteniük. Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy a támogatás összevonható a családtámogatási program más elemeivel is. A falusi CSOK-hoz hasonlóan július 1-től igényelhető az akár 10 millió forintos, kamatmentes, és 3 gyermek vállalása esetén vissza nem térítendő, babaváró hitel is. Ezzel kiegészítve a falusi csok 5 milliós támogatását már a legtöbb településen látótávolságba kerülhet a vágyott otthon megteremtése.

A HelloVidék falusi-csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falusi csok

csok

lakásvásárlás

járás

település

legdrágább

járások

otthon

otthonteremtés

falusi csok települések listája

falusi élet

otthonteremtési program

családtámogatás

orbán csomag