Ennyi időt töltünk átlagosan házimunkával: mutatjuk, hogyan szerezz több szabadidőt!

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyi időt töltünk átlagosan házimunkával: mutatjuk, hogyan szerezz több szabadidőt!

A modern háztartási készülékekkel jelentősen csökkent a házimunkára fordított idő mennyisége, azonban még mindig átlagosan napi 132 percet töltünk el vele. A megfelelő eszközök használatával és néhány egyszerű trükkel azonban spórolhatunk az otthoni feladatokra fordított időn!

A 15-84 éves magyar népesség a napi 24 órából a legtöbb időt a fiziológiailag kötött tevékenységekkel – alvás, fürdés, étkezés – tölti egy hazai, 2017-es riport szerint. A saját háztartás ellátására fordított idő a magyar férfiaknál átlagosan napi 79, a nőknél 185 perc. A nők a házimunkák közül itthon elsősorban a főzést, a mosást és a takarítást látják el, míg a férfiak inkább a ház körüli és kerti munkákért (fűnyírás, sövényvágás), valamint a karbantartási feladatokért felelősek – írja közleményében az LG Eletronics.

A főzés viszi el a legtöbb időt a hagyományos háztartási munkák közül, ezt követi a mosogatás, a lakástakarítás, a mosás és a felnőtt személy ápolása. A háztartási feladatok elvégzésére fordított időt befolyásolja az is, hogy hány főből áll egy család és, hogy milyen életkorú gyermekek élnek benne. Az egyes munkatevékenységek időzítéséről elmondható, hogy a magyarok a lakástakarítást jellemzően szombaton, a főzést és a mosogatást vasárnap, a mosást és vasalást pedig szombaton, illetve hétfőn végzik.

Egyre több háztartási gép kínál kompakt kivitelt, a háztartások többségében például a külön hűtőszekrény és fagyasztó helyét mára egyetlen kombinált hűtő vette át, ez is azt mutatja, hogy egyre jobban igényeljük a hely-, energia-, és időtakarékos megoldásokat. A mosásnál hasonlóan jó szolgálatot tesz egy kombinált mosó-szárítógép, azonban egyelőre hazánk háztartásainak csak 3 százaléka használ ilyen eszközöket.

Az már csak ráadás, hogy a legújabb készülékeket akár távolról is irányíthatjuk a mobilunkon keresztül, például úgy időzíthetjük be a mosást, hogy addigra legyen kész, amikor hazaérünk. Ma már nem csak álom az, hogy okosotthon-eszközök összekapcsolt hálózata szolgálja a kényelmünket. A mai technológiai fejélesztésekkel akár a kanapénkról is intézhetjük az otthoni feladatokat, hiszen hangparancsokkal is vezérelhetjük a televíziónkat, az okos konyhánk berendezéseit és az otthoni hangrendszert is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

házimunka

szabadidő

idő

háztartás

háztartási gép

technológia

lakás

otthon