Durva: ebben a vidéki városban már majdnem 2 millió forintos a négyzetméterár

HelloVidék   
  Megosztom
Durva: ebben a vidéki városban már majdnem 2 millió forintos a négyzetméterár

Egy új építésű budapesti lakás négyzetméteréért átlagosan 982 ezer forintot kérnek az eladók, ami egy év alatt 14 százalékos árnövekedést jelent. A fővárosban azonban nem ritka az ennél is magasabb árfekvés, míg a megyeszékhelyeken jellemzően ennek a felét kérik egy újépítésű lakás négyzetméteréért.

Az Otthon Centrum 2019 szeptemberében készített felmérése szerint az online meghirdetett új építésű lakásprojektek terén Budapest a legaktívabb: a fővárosban egyszerre 466 beruházás fut, ezekben majdnem 34 ezer lakás épül, de ezek nagyjából harmada még nem elérhető a vásárlók számára.

A vevőket első körben szelektáló információ az újépítésű lakások négyzetméterára: a legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI., XI és az XII. kerületben tapasztalható, itt 1 millió forint alatt nemigen lehet egy négyzetméterhez jutni. Ennek nagyjából a fele jellemző a XX. kerületben (580 ezer Ft/m2), míg a további külső pesti kerület árfekvése valamivel magasabb (600 – 860 ezer Ft/m2). A fővárosi projektekben azonban az elhelyezkedés és a kivitelezés során használt anyagok minősége miatt hatalmas a szórás, akár nyolcszoros szorzó sem lehetetlen (400.000 – 3,2 millió Ft/m2).

Budapesten az épülő projektek lakásszáma is árulkodó: a budai kerületekben átlagosan 75, a pesti oldalon 72 lakásszám az átlagos. A korábbi felmérések jóval nagyobb különbséget mutattak a budai és a pesti projektek átlagos lakásszáma között: mára ez gyakorlatilag eltűnt. A fővárosban a legtöbb projekt a XIII. kerületben épül, ahol 89 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. kerület (57), illetve a III. kerület (49 projekttel). A pesti oldalon Zugló, Józsefváros és Ferencváros emelkedik ki.

Az újépítésű fővárosi lakások négyzetméterének átlagára 982 ezer forint volt, ami éves szinten 14 százalékos növekedést mutat

– ismertette az Otthon Centrum felmérését Soóki-Tóth Gábor vezető elemző, aki a 23 megyei jogú várossal kapcsolatban elmondta: az online meghirdetett épülő lakások száma Győrben a legmagasabb (1.724), majd Szeged (1.228) és Debrecen (1.021) következik a listán. A megyei jogú városokban épülő 9 250 lakás a fővárosban épülő és tervezett lakásállomány bő negyede, a területi megoszlás szerint a legkevesebb Szekszárdon és Dunaújvárosban, míg Salgótarján egyelőre projekt nélkül maradt.

A vidéki megyeszékhelyeken jellemzően 541 ezer forintos fajlagos lakásárat tapasztaltunk, ami a fővárosi négyzetméterár fele

– folytatta Soóki-Tóth Gábor. Megjegyezte, a legdrágább vidéki városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg. A legdrágább projekt Debrecenben volt elérhető a maga 1,2 millió forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbban egy miskolci beruházást hirdetett az építtető (217,000 Ft/m2).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

otthon

lakás

új építésű

újépítésű lakás

építkezés

lakópark

ár

áremelkedés

drágulás