Nem árt tudni: ezzel jár, ha műanyag ablakod van az otthonodban

HelloVidék   
  Megosztom
Nem árt tudni: ezzel jár, ha műanyag ablakod van az otthonodban

Az ablakok kiválasztására jellemzően kevés időt szánunk az épület többi részéhez képest, pedig érdemes egy kicsit több energiát és akár magasabb összeget fordítani a nyílászárókra. Nemcsak azért, mert a jó minőségű ablakok tartósabbak, hanem mert a legnagyobb hőveszteség az ablakokon és ajtókon keresztül távozik. A profilok anyagát általában személyes preferencia alapján választjuk, pedig érdemes többféle szempontot is figyelembe venni, ugyanis a választásunknak nagy szerepe van az ablak szigetelőképességében is. A jól kiválasztott nyílászárókkal rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár rezsiköltségeken is látszódhat.

Fa, műanyag, esetleg alumínium? A modern építészet sokféle alternatívát kínál, amikor a nyílászárókra kerül sor. Mindhárom anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai, így a saját igényeinknek, életvitelünknek, és büdzsénknek megfelelően válogathatunk közülük. A Deceuninck szakértője, Búcsi János segít eligazodni különféle lehetőségek közt.

Fa – a hagyomány megtestesítője

Az ajtók és ablakok keretei sokáig hagyományosan fából készültek, így ezeknek a nyílászáróknak tagadhatatlanul van egyfajta nosztalgikus bája. A fa nyílászárók melegséget sugároznak, természetes látványuk kellemes a szemnek. Általánosságban elmondható, hogy az áruk nagyjából megegyezik az olyan, kiemelkedő szigetelésű és minőségű műanyag társakéval, az alumíniumnál pedig jelentősen olcsóbbak. Ha fa nyílászárók mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy a természetes anyag rendszeres karbantartást igényel: évente legalább egyszer speciális anyaggal kell őket kezelni, hogy a víz és a fagy ne okozzon károsodást, és a festék se pattogjon le róluk.

Alumínium – a jövő manifesztációja

Futurisztikus és rendkívül elegáns megjelenése miatt méltán kedvelt az alumínium, mint nyílászáróprofil-alapanyag. A karcsú, stílusos megjelenés mellett az alumínium további előnye, hogy óriási ablakfelületek, akár teljes üveghomlokzatok is kivitelezhetők vele, ami a modern építészet egyik legkedveltebb stíluseleme. Az alumínium, tekintve, hogy fém, kevésbé jó hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint a fa vagy a műanyag. Ezt a technológia fejlődése egyre jobban tudja orvosolni, így a legmodernebb alumíniumprofilok hőátbocsátása egyre kevésbé tér el a fa vagy a műanyag társaiétól. Azonban, ha alumínium ablakokban gondolkodunk, mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni: ezek a nyílászárók ugyanis akár háromszor annyiba is kerülhetnek, mint a PVC ablakok.

Műanyag – sokoldalú teljesítmény

A PVC nyílászáróprofilok napjainkra a legnépszerűbb opcióvá váltak az ablakok és ajtók esetében egyaránt. Nem véletlenül, hiszen számosszempontból többet nyújtanak, mint a fából vagy alumíniumból készült változatok. Rendkívüli szigetelőképességgel rendelkeznek, sőt egyes PVC profilok minimális energiaigényű passzívházakhoz is használhatók, így rengeteg energiát takarítanak meg számunkra, ami a rezsiköltségeinken is érzékelhető lehet. Mindezek mellett a karbantartásuk pofonegyszerű, szinte nem is igényelnek különösebb törődést, mégis hosszantartó szolgálatot tesznek: élettartamuk akár 60 év is lehet. Sokakban azonban még mindig az unalmas, fehér színű PVC profilok képe él, pedig első megjelenésük óta rengeteget fejlődött a kínálat. A PVC profilok ára jóval az alumínium alatt van, sőt még a fa nyílászáróknál is olcsóbb lehet.

Ha pedig azon aggódnánk, hogy a műanyag választásával ártunk a környezetünknek: ne tegyük. A PVC profilok kiválóan újrahasznosíthatók, és a gyártás során újrafelhasználhatók. Az újrahasznosított anyag tulajdonságai megegyeznek a szűz anyagéval, az esztétikai különbség pedig nem látható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

ingatlan

ablak

nyílászáró

ház

szigetelés