Azbeszt-botrány Nyergesújfalun: felelős nélkül zárták le a nyomozást

HelloVidék   
  Megosztom
Azbeszt-botrány Nyergesújfalun: felelős nélkül zárták le a nyomozást

A településen vélhetően azbesztszennyezés miatt bekövetkezett elhalálozások miatt nyomozott a rendőrség, alig egy év után pedig arra jutottak, hogy bűncselekmény nem volt megállapítható. Fontos dokumentumok, például mérési jegyzőkönyvek hiányoztak.

Felelős megnevezése nélkül zárult le a nyomozás a nyergesújfalui azbeszt-ügyben. Mint ismert, a településen vélhetően azbesztszennyezés miatt bekövetkezett elhalálozások miatt nyomozott a rendőrség, alig egy év után pedig arra jutottak, hogy bűncselekmény nem volt megállapítható. Ezt az azbesztkárosultakat képviselő ügyvéd, Igyártó Gyöngyi Facebook-posztja alapján írta meg a 168 Óra. A posztban a védő azt állítja, hogy olyan dokumentumok, például mérési jegyzőkönyvek hiányoztak, hogy emiatt sem lehetett volna büntetőjogi felelősséget megállapítani.

"A nyomozóhatóság halált előidéző gondatlan közveszély-okozása vétség gyanúja miatt folytatott eljárást ismeretlen tettes ellen. 2018 nyarán tettem feljelentést a Nyergesújfalu- és Lőrinci azbesztgyár környéki halálesetek miatt (ekkor a feljelentésemet legalább 3-szor elutasították)", áll a bejegyzésben. Az is kiderül belőle, hogy 40 áldozat hozzátartozója jelentkezett.

A kártérítési perek továbbra is folyamatban vannak, a Lőrinci-Zagyvaszántó körzetben

Az ügyvéd azt is hozzátette: a gyógyíthatatlan mellhártyarák az azbeszt-expozíciót követő 20-40 év múlva jelentkezik, addig a betegség lappang, tünetei nincsenek. Az azbesztózis nyomán nagy eséllyel alakul ki tüdőrák, és nem mindenki betegszik meg, de olyanokat is képes elérni, akik az érintett gyárakban nem dolgoztak, csak a közelükben éltek. Az ügyet nyolc, Lőrincin és Zagyvaszántón - ahol feltűnően sokan küzdenek mellhártyadaganattal - élő súlyos beteg vitte jogi útra még 2014-ben. Szerették volna, ha az állam vállalja a felelősséget a szennyezésért, ma már közülük egyik sem él, írják a cikkben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

azbeszt

nyergesújfalu