Bajban a vidék: innen hiányoznak nagyon a háziorvosok, fogorvosok

HelloVidék   
  Megosztom
Bajban a vidék: innen hiányoznak nagyon a háziorvosok, fogorvosok

A sereghajtó még mindig Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 59 üres háziorvosi praxist számoltak, a második legrosszabb helyen Pest megye áll 40 üres státusszal. Nógrádban van olyan település, ahol 1999 óta, vagyis több mint 20 éve nincs fogorvos, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig két helyen már több, mint másfél évtizede nincs fogorvosi ellátás.

Évek óta egyre növekednek a betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxisok számai. A legfrissebb, 2020. január 1-jei friss adatok szerint a háziorvosi üres helyek száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ listáján 404-re nőtt, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél 469-re, írja az Mfor.

ebből 8 2019-ben, 4 pedig idén szűnt meg. A második legrosszabb helyen Pest megye áll 40 üres státusszal, aminek több mint a fele, 21 szűnt meg 2019-ben. Országos szinten még Baranya megye áll legjobban, ahol „csak” 9 településen várnak háziorvosra, tavaly pedig mindössze egy doktor mondott fel tavaly. 18 településen már 16 éve, 2004 óta nem találnak háziorvost, ennek a fele Borsod-Abaúj-Zemplénben van.

Az ÁEEK-lista szerint a tavaly júniusi 243 betöltetlen fogorvosi praxis 2020. január első napján 236-ra csökkent, míg a NEAK számai növekedést mutatnak: szerintük 256 betöltetlen fogorvosi státusz van az országban. Az eltérés okáról egyelőre nincs információ. A NEAK-lista alapján

Hajdú-Bihar megyében viszont csupán egyetlen egy betöltetlen hely van. Nógrád megyében van olyan település, ahol 1999 óta, vagyis több mint 20 éve nincs fogorvos, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig két helyen már több, mint másfél évtizede nincs fogorvosi ellátás.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fogorvos

praxis

háziorvos

orvoshiány

egészségügy