Brutális: több millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok

MTI   
  Megosztom
Brutális: több millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok

Az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonna, amelynek egy része megmenthető. Tavaly közel 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg a megsemmisüléstől és juttatott el a rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A kidobástól tavaly megmentett több mint 550 kamionnyi élelmiszer gyártó és kereskedő cégektől származott. A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot és csaknem 300 ezer nélkülözőnek jelentettek segítséget a mindennapokban. Közülük sokan napi szintű ellátást kapnak. A megmentett élelmiszerek között van pékáru, zöldség, gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség és egyéb hosszú lejáratú élelmiszer.

Az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre: a bomlás, az égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer termeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet.

Ezt a szén-dioxid mennyiséget, annyi fa tudná semlegesíteni, amennyi például a budapesti Józsefváros teljes területét elfoglalná. A vízlábnyom is csökkent az élelmiszerek megmentésével: 11 ezer tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg.

A Magyar Élelmiszerbank idén lesz 15 éves. Megalakulásunk óta összesen 73 ezer tonna élelmiszert mentettünk meg, amelynek értéke közel 40 milliárd forint

- mondta Cseh Balázs az egyesület elnöke.

A fennállás óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjtik be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80-100 ezer tonnára becsüli.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

élelmiszer

felesleg

szemét

élelmiszerbank

rászorulók