Kiderültek az első felvételi eredmények: így alakultak a középiskolák pontszámai

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderültek az első felvételi eredmények: így alakultak a középiskolák pontszámai

A központi középiskolai felvételi vizsga országos eredményeire ugyan még várni kell, de több középiskola már közzétette az átlageredményeit - írja az eduline.hu.

A központi felvételi vizsgát január 18-án írták meg a 9. évfolyamra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Az írásbeli felvételin magyar nyelvből és matematikából kellett egy-egy tesztet kitölteniük. Tantárgyként 50-50 pontot, összesen 100-at lehetett szerezni. Az írásbeli eredményekről február 6-ig értesítik a diákokat a középiskolák.

Annak ellenére, hogy az országos átlagokra még várni kell, néhány középiskola már nyilvánosságra hozta az eredményeket. A lap eddigi információi szerint Budapesten a legjobb átlageredmény az I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnáziumban született, ahol idén 186 tanuló írta meg a felvételi tesztet. A diákoknak magyar nyelvből átlagosan 30,94 pontot, míg matematikából 25,16 pontot sikerült elérniük. Az összesített átlag 56,1 pont.

A fővárosi intézmények közül még az Alternatív Közgazdasági Gimnázium szerepel a listán, ahol 259 hatodikos és 418 nyolcadikos írta meg központi felvételit. A hatodikos vizsgázók magyarból átlagosan 29,8 pontot, míg matematikából 21,0 pontot szereztek. A nyolcadikosoknál az átlageredmény magyarból 32,0 pont, matekból pedig 30,2 pont.

Kiemelkedően teljesítettek a vidéki iskolák is:

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban a hatodikos vizsgázók magyarból átlagosan 33,41 pontot, míg matematikából 26,74 pontot szereztek. A nyolcadikosoknál az átlageredmény magyarból 35,98 pont, matematikából pedig 33,35 pont lett.

Győrben, a Révai Miklós Gimnáziumban 150 hatodikos és 115 nyolcadikos írta meg a felvételit. A hatodikosok átlagpontszáma magyar nyelvből 30, matematikából pedig 22 lett. A nyolcadikosoknak pedig magyarból 35 pont, matematikából 34 pont.

A veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban magyar nyelvből 32,66 pont, matematikából 28,73 pont az átlag.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában a hatodikos tanulók átlagosan 29,1 pontot értek el magyarból, és matematikából 21,9 pontot szereztek. A nyolcadikosok átlageredménye magyarból 30,5 pont, matematikából 26,1 pont.

Sopronban, a Széchenyi István Gimnáziumban a hatodikos diákok magyarból átlagosan 26,5 pontot értek el, a matematika átlaga pedig 18,07 pont lett. A nyolcadikosok átlageredménye magyarból 29,11 pont, míg matematikából 23,04 pont.

A felvételiző nyolcadikos általános iskolások tavaly országos szinten 100 pontból 49,5 pontos átlageredményt értek el: magyarból az 50 pontból átlagosan 29,9 pontot, míg matematikából 19,5 pontot. A hatodikosok matematikából átlagosan 25, magyar nyelvből 30 pontot gyűjtöttek. Az összesített átlag 55 pont volt. A nyolcosztályos gimnáziumba készülők átlagosan 55,4 pontot szereztek: magyarból 31,3 pontot, a matematika feladatsorhoz kapcsolódóan pedig 24 pontot sikerült szerezniük.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

felvételi

középiskola

lista

eredmények