Ez igen: gödöllői diák nyert az uniós fordítási versenyen

MTI   
  Megosztom
Ez igen: gödöllői diák nyert az uniós fordítási versenyen

Magyarországon a versenyre több mint háromszor annyi - 77 - középiskola jelentkezett, mint ahány a szabályok értelmében részt vehetett a megmérettetésben. Végül 21 magyar középiskolából 83 diák vett részt a versenyen. Közülük Oláh Réka fordítása lett a legjobb, így ő utazhat majd a brüsszeli díjátadóra.

A 2019-2020-as tanévben megrendezett Juvenes Translatores európai uniós középiskolai fordítási verseny magyarországi győztese Oláh Réka, a gödöllői Török Ignác Gimnázium diákja lett, aki angol-magyar nyelvpárosításban készítette el díjnyertes fordítását - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A november 21-én tartott megmérettetésen részt vevő 740 iskolában a diákok Európa-szerte egyidejűleg készítették el fordításukat. A verseny most először teljes mértékben online zajlott.

A fordítandó szövegek témája az volt, hogyan járulhatnak hozzá a fiatalok Európa jövőjének alakításához. Az unió 24 hivatalos nyelve összesen 552 nyelvkombinációt tesz lehetővé, a résztvevők ezek közül bármilyen nyelvpárosítást választhattak. A versenyen 150 nyelvkombinációban születtek fordítások.

Közülük Oláh Réka fordítása bizonyult a legjobbnak, így ő utazhat majd a brüsszeli díjátadóra.

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2007 óta minden évben megrendezi a Juvenes Translatores (fiatal fordítók) elnevezésű versenyt. A kezdeményezés arra irányul, hogy ösztönözze az iskolai nyelvtanulást, és ízelítőt adjon a fiataloknak a hivatásos fordítók munkájából. A versenyen 17 éves középiskolások indulhatnak. Az uniós tagállamok egy-egy győztese meghívást kap Brüsszelbe, ahol az Európai Bizottság költségvetésért és igazgatásért felelős tagjától, Johannes Hahn biztostól veheti majd át a nyerteseknek járó emléktárgyat és oklevelet. A győzteseknek arra is lehetőségük nyílik, hogy találkozzanak az uniós bizottság hivatásos fordítóival.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar siker

gödöllő

európai uniós fordítási verseny