Ez igen: gödöllői diák nyert az uniós fordítási versenyen

MTI   
  Megosztom
Ez igen: gödöllői diák nyert az uniós fordítási versenyen

Magyarországon a versenyre több mint háromszor annyi - 77 - középiskola jelentkezett, mint ahány a szabályok értelmében részt vehetett a megmérettetésben. Végül 21 magyar középiskolából 83 diák vett részt a versenyen. Közülük Oláh Réka fordítása lett a legjobb, így ő utazhat majd a brüsszeli díjátadóra.

A 2019-2020-as tanévben megrendezett Juvenes Translatores európai uniós középiskolai fordítási verseny magyarországi győztese Oláh Réka, a gödöllői Török Ignác Gimnázium diákja lett, aki angol-magyar nyelvpárosításban készítette el díjnyertes fordítását - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A november 21-én tartott megmérettetésen részt vevő 740 iskolában a diákok Európa-szerte egyidejűleg készítették el fordításukat. A verseny most először teljes mértékben online zajlott.

A fordítandó szövegek témája az volt, hogyan járulhatnak hozzá a fiatalok Európa jövőjének alakításához. Az unió 24 hivatalos nyelve összesen 552 nyelvkombinációt tesz lehetővé, a résztvevők ezek közül bármilyen nyelvpárosítást választhattak. A versenyen 150 nyelvkombinációban születtek fordítások.

Közülük Oláh Réka fordítása bizonyult a legjobbnak, így ő utazhat majd a brüsszeli díjátadóra.

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2007 óta minden évben megrendezi a Juvenes Translatores (fiatal fordítók) elnevezésű versenyt. A kezdeményezés arra irányul, hogy ösztönözze az iskolai nyelvtanulást, és ízelítőt adjon a fiataloknak a hivatásos fordítók munkájából. A versenyen 17 éves középiskolások indulhatnak. Az uniós tagállamok egy-egy győztese meghívást kap Brüsszelbe, ahol az Európai Bizottság költségvetésért és igazgatásért felelős tagjától, Johannes Hahn biztostól veheti majd át a nyerteseknek járó emléktárgyat és oklevelet. A győzteseknek arra is lehetőségük nyílik, hogy találkozzanak az uniós bizottság hivatásos fordítóival.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar siker

gödöllő

európai uniós fordítási verseny